https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polystyren-do-smesneho-odpadu-nepatri-upozornuji-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polystyren do směsného odpadu nepatří, upozorňují odborníci

28.12.2019 00:34 (ČTK)
Podle průzkumu Sdružení EPS, které se zaměřuje na využití a kontrolu pěnového polystyrenu, třídí tento materiál správně jen třetina dotázaných. / Ilustrační foto
Podle průzkumu Sdružení EPS, které se zaměřuje na využití a kontrolu pěnového polystyrenu, třídí tento materiál správně jen třetina dotázaných. / Ilustrační foto
Foto | jpwbee / Flickr
Podle průzkumu Sdružení EPS, které se zaměřuje na využití a kontrolu pěnového polystyrenu, třídí tento materiál správně jen třetina dotázaných. Polystyren přitom bývá častou součástí obalů, například od elektroniky. Také některé druhy papíru končí tam, kde by neměly být, uvedla za organizaci Dana Tučková minulý týden v tiskové zprávě.
 

Průzkum, který společnost provedla v létě, ukázal, že polystyren použije několikrát ročně 97 procent lidí v Česku. Jen 34 procent s ním však nakládá správně. Polystyren tak často končí vedle popelnic či ve směsném odpadu, lidé by ho však měli vyhodit buď do kontejnerů nebo odvézt do sběrných dvorů.

"Stejně tak dovozci, distributoři a maloobchody, uvádějící na trh nebo do oběhu obaly, případně balené výrobky, mají podle zákona povinnost obaly odebírat zpět a postarat se o jejich další využití," upozornil František Vörös z EPS.

Ročně se v Česku spotřebuje přes 60 tisíc tun polystyrenu. Používá se i jako izolační materiál ve stavebnictví nebo k výrobě termoboxů a dalšího jednorázového nádobí.

Problematické někdy bývá i třídění papírových obalů. Nejen po Štědrém večeru se tak v modrých kontejnerech objeví i ty, které tam nepatří. Lesklé, povoskované papíry, nebo papíry nastříkané barvou je třeba vyhodit do směsného odpadu. Do kontejneru pro papír by lidí neměli dávat ani špinavé a mastné kusy papíru a několikrát recyklovaný papír, včetně obalů od vajec a ruliček z toaletního papíru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jiří Makoň

Jiří Makoň

28.12.2019 15:18
Taková rada je na dvě věci - Polystyren tak často končí vedle popelnic či ve směsném odpadu, lidé by ho však měli vyhodit buď do kontejnerů nebo odvézt do sběrných dvorů. Do jakých kontejnerů když sběrný dvůr nemáme? A on ten směsný odpad z kontejnerů v sousedním městě se nevozí na stejnou skládku jako ony popelnice TKO?
Odpovědět
JJ

Josef Jakubů

28.12.2019 20:22 Reaguje na Jiří Makoň
Jiří Makoň: Polystyren do plastů.
Odpovědět
Jiří Makoň

Jiří Makoň

28.12.2019 20:53 Reaguje na Josef Jakubů
v naší okresní vsi je ale v letáku psáno, že patří do TKO, tedy do obyčejné popelnice
Odpovědět

Roman Černý

29.12.2019 19:26 Reaguje na Jiří Makoň
Ono je to těžké, správně do kontejneru patří pet, polystyren, plast, fólie atd. Prostě vše co splňuje značku.
Jenže pak přijde na řadu obec která zpracovává odpad a rozhodne co do kontejneru patří podle toho kam to vozí.
Takže např u nás na vsi máme 2 místa na každém kraji, jsou 2 km od sebe. Na jednom je jenom klasický pet kontejner, a na druhým kraji je na pet a pak čistě na plast všeho druhu. A rozhodli že do pet kontejnerů musí patřit jen pet lahve. Na dotaz zda dostaneme kontejner na všechny plasty i na druhý konec nám bylo řečeno že nemají volný kontejner, a pokud nechceme chodit 4km do popelnice tak ať to hazime do smesneho odpadu...
Odpovědět

Pavla Žídková

28.12.2019 20:09
Polystyren do plastů, a když se dá recyklovaný papír do papírového odpadu, je to pořád lepší, než do směsného odpadu - stejně jde všechno na třídičku a vytříděný nepoužitelný papír je možno dát třeba na alternativní palivo, zatímco ze směsného odpadu už to nevytáhne nikdo.
Odpovědět
PF

Pavel Franta

28.12.2019 23:08 Reaguje na Pavla Žídková
A co se nevytřídí, tak nakonec stejně skončí ve spalovně. Takže není nutné hnát třídění do extrémů, něco tam hořet musí :-) Takže když tam pošlu papír, nějaké ty plasty, tak se zase ušetří na zemním plynu.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

28.12.2019 22:53
Seru na to, netřídím a třídit nebudu. Celá Asie hází odpad do moře a já budu třídit ?. Leda hovno, nic to nevyřeší. Až se zmenší počet lidstva o jednu nulu, tak pak budu třídit, do tý doby ani náhodou !
Odpovědět
PF

Pavel Franta

28.12.2019 23:16 Reaguje na Jan Cedič
Určitě má smysl vytřídit sklo a kovy. Ale co shoří, s klidným svědomím lze poslat do spalovny, ostatně, tam občas končí i ten vytříděný odpad.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.12.2019 16:15 Reaguje na Jan Cedič
Ano mourku, svým příspěvkem (a chováním) se řadíte na roveň tomu negramotnému Bangladéšanovi s rýžovou slámou v uších
Gratuluju
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.12.2019 08:56
Třídím docela poctivě, ale když vidím plné naházené plastové pytlíky se vším možném ve směsném odpadu, nebo jak někteří lidé rozpačitě neví co kam strčit,tak pochybuji o skutečných úmyslech a zdravém rozumu vyhláškometů. A dumat nebo skoumat jestli je ten papír již recyklovaný, nebo je-li to plast či jiná hmota, tak na to většina lidí nemá. A ještě se to má zdražit? To jsou teda opravdu alužby na úrovni.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.12.2019 16:23 Reaguje na Milan Milan
Na ostatní se vys..te, důležité je začít sám u sebe
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.12.2019 09:34
S pěnovým polystyrenem je problém. Zabírá velký objem a přitom obsahuje jen velmi malé množství plastu. Proto by provozovatelé sběru odpadu byli nejradši, kdyby se do popelnic vůbec nedával. Kdesi jsem dokonce zachytil, že odpad polystyrenu ze zateplování, všelijaké různé odřezky, se do popelnic vyhazovat nesmí, musí se dávat zpět prodejci polystyrenu.
Každopádně u pěnového polystyrenu je problém v tom, že některé druhy pořád ještě mohou obsahovat aditiva s obsahem bromu, která jsou problémová při spalování takového odpadu a při jeho různém vysokoteplotním zpracování. Pěnový polystyren z obalu potravin zase může být kontaminován tuky, které jsou potom problémové při jeho recyklaci.
Možná nejlepší využité pěnového polystyrenu je jeho rozpuštění v organickém rozpouštědle a vzniklým lakem napuštění třeba dřevěného plotu či nějakého jiného dřevěného výtvoru.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.12.2019 10:08
Ono asi také záleží na konkrétní lokalitě: Pokud je napojená na spalovnu, je polystyrén prakticky bezproblémový (až na výjimky odřezků stavebního, zmíněné v diskusi). Pokud je napojena na skládkování, je to problém větší.
MMCH: Polystyrénová drť (nebo kuličky) se léta dávala do betonu na zlepšení jeho tepelně izolačních vlastností. Polystyrénové kuličky dodnes najdete v některých typech zahradnického substrátu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.12.2019 16:22 Reaguje na Jan Šimůnek
Máte na mysli styrobeton, ten však se dle mých zkušeností vyrábí nikoli recyklací polystyrenu, nýbrž použitím volných neslisovaných kuliček, stejně tomu je i upolystyrenu v substrátech. A zároveň podotýkám, že minimálně stejně podstatnou vlastností u těchto využití je mimo termoizolaci i vylehčení dané hmoty.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist