https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posledni-pripravne-zasedani-pred-summitem-zeme-nesplnilo-to-co-splnit-melo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslední přípravné zasedání před Summitem Země nesplnilo to, co splnit mělo

11.7.2002 16:00 | PRAHA/BALI (EkoList)
Dva týdny od 26. května do 8. června trvalo na indonéském ostrově Bali zasedání 4. Přípravného výboru (tzv. PrepCom 4) před Světovým summitem o trvale udržitelném rozvoji (WSSD, známý také pod názvem Summit Země). Ten se bude konat od 26. srpna do 4. září v jihoafrickém Johannesburgu. Zasedání nesplnilo to, co mělo v plánu. Pro jedny dobrý základ dalších debat, pro jiné krach.
 

Ze tří úkolů, které před účastníky ležely, se ale na PrepComu podařilo splnit beze zbytku pouze jeden - dohodu o tzv. "partnerských iniciativách". Pravděpodobně nejdůležitějším materiálem, který měl pro WSSD PrepCom připravit, měl být tzv. "Implementační plán". To se podařilo pouze z osmdesáti procent. Politická deklarace, kterou by na WSSD měly přijmout hlavy států, nebyla předložena ani v návrhu.

Zatímco předseda PrepComu, bývalý indonéský ministr životního prostředí Emil Salim a šéf johannesburského summitu Nitin Desai označili jednání za úspěch v mezích možností, pro delegáty EU, skupiny G77 a Číny byly zklamáním. Nevládní organizace je prohlásily rovnou za krach.

"Dohodli jsme se na plánu, co dělat v oblasti vod a hygieny, energií, zdraví, zemědělství a biodiverzity. Samozřejmě, že je co zlepšovat. Skutečná zkouška, která je před námi, ale netkví ve slovech, nýbrž v činech," prohlásil po skončení balijských rozhovorů Nitin Desai.

Delegáti se shodli zhruba na osmdesáti procentech obsahu implementačního plánu, který by měl johannesburský summit schválit. Ovšem ona zbývající pětina, která zůstala zatím v hranatých závorkách (ty znamenají, že na "uzávorkovaných" formulacích se delegáti nedokázali shodnout), představuje zřejmě to nejpodstatnější - dohodu o oblasti ekonomiky a financování nástrojů udržitelného rozvoje.

Proti sobě stály tři hlavní bloky zemí. Na jedné straně státy Evropské unie a další země (včetně například České republiky), které prosazovaly co nejkonkrétnější, kvantifikované a časově ohraničené závazky. Proti nim stály zejména USA - ty horovaly pro co největší důraz na dobrovolnost přijímaných opatření a na přijetí spoluzodpovědnosti (i ekonomické) ze strany rozvojových zemí. Ty byly sdruženy v tzv. skupině G77 + Čína. Jedním z jejich nejspornějších požadavků bylo otevření bohatých západních zemí jejich výrobkům.

Podle náměstkyně českého ministra životního prostředí Martiny Motlové byla důležitým momentem, proč nemohlo dojít k dohodě, absence resortních zástupců ze sociální a ekonomické sféry. Na Bali se sjeli zejména ministři životního prostředí a ekologičtí experti. Ti proto podle ní ani neměli mandát, aby pro své země přijímali nějaké závazky v sociální či hospodářské oblasti. Motlová to uvádí v závěrečné cestovní zprávě, kterou po návratu z Bali za českou delegaci vypracovala, a kterou má redakce EkoListu k dispozici.

O oněch dvaceti procentech "uzávorkovaného" textu má jednat až přímo WSSD s tím, že prázdninových měsíců by měly státy využít k "intenzivním jednáním". To bude ale pravděpodobně velmi obtížné. Už jen kvůli počtu delegátů, kteří by se měli shodnout. Na Bali jednalo 14 dní 3 118 lidí. Samotný Summit Země bude ještě o něco málo kratší, ale očekává se účast až 60 000 delegátů.

Neúspěch jednání v Indonésii a přesunutí části agendy na WSSD ovšem nevyvolalo žádné nadšení u zástupců neziskových organizací, ani mezi delegáty EU a G77. "Přípravná jednání se prakticky zhroutila. Delegace přijedou do Johannesburgu bez předem dohodnutých závazků, finančních řešení a kontrolních mechanismů. Pokud budou diskuse pokračovat jako doposud, může summit skončit kolapsem dokonce i po formální stránce, nemluvě o věcných výsledcích," komentoval výsledek PrepComu Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA, které je českým článkem největší světové ekologické organizace Friends of the Earth.

Velmi skeptická byla i evropská komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová, která varovala, že WSSD může skončit nejenom krachem, ale dokonce i naprostou diskreditací konceptu udržitelného rozvoje. "Jak mu mají lidé důvěřovat, když ani my, jejich zástupci, se nedokážeme shodnout na tom, co znamená," neskrývala Wallströmová své zklamání.

To netajil po návratu z Bali ani šéf české delegace, ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). "Obávám se, že hrozí, že se delegace do Johannesburgu sjedou, dohodnou se, že se shodnout nedokáží a zase pojedou domů," konstatoval Kužvart. "Mysleli jsme si, že by se implementační plán měl dokončit na Bali," postěžovala si za G77 venezuelská ministryně životního prostředí Ana Elisa Osariová.

Výsledky jednání posledního oficiálního PrepComu dávají argumenty skeptikům i lehkým optimistům. Komu dá za pravdu Summit Země, to ukáže přelom letošního srpna a září v Johannesburgu.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist