https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-odklidilo-z-brnenske-prehrady-300-tun-naplavenin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy odklidilo z Brněnské přehrady 300 tun naplavenin

1.9.2020 00:30 | BRNO (ČTK)
Povodí Moravy od června odklidilo z Brněnské přehrady asi 300 tun naplavenin, je to výrazně více než obvykle. Mohou za to letošní nadprůměrné srážky a vzestupy hladin řek. Více naplavenin pracovníci státního podniku odklidili i z dalších vodních nádrží.
 

Zatímco v předchozích suchých letech odklidilo Povodí Moravy z brněnské nádrže okolo 20 tun naplavenin, letos přinesly nadprůměrné srážky v povodí Svratky do nádrže více než patnáctinásobné množství. Vodohospodáři tak od června museli na vodní nádrži Brno zasahovat hned několikrát. Naposledy na konci minulého týdne, kdy jen z okolí hráze odstranili 30 tun materiálu.

"Letošní rok je z hlediska množství dřevního a dalšího materiálu opravdu mimořádný. Příčinou jsou prudké srážky a vzestupy hladin vodních toků, které unášejí všechen materiál nacházející se v těsné blízkosti vodních toků. Určitý podíl na množství dřevní hmoty má i těžba dřeva po kůrovci. V nádrži tak skončily například i silné kmeny stromů, se kterými jsme si museli poradit těžkou technikou," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Vodohospodáři s pomocí bagrů a jeřábů naplaveniny odstranili z vodní hladiny, naložili na nákladní auta a odvezli na meziskládku. Poté následuje proces usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné naplaveniny ekologicky zlikvidovat.

S dalšími 100 tunami si letos museli vodohospodáři poradit na novomlýnských nádržích. Další tuny naplavenin pak vodohospodáři odtěžili z přehrady Bystřička, šlo o deset tun, o jednotky tun šlo na přehradách Luhačovice, Letovice, Boskovice či Slušovice.

Některé druhy splaveného materiálu přitom mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. Kromě přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat i různé předměty a materiály například z načerno založených skládek. Kromě toho by naplaveniny mohly vytvářet riziko pro lodě či pro plavce. Povodí Moravy proto v období vysokých průtoků i v období krátce po nich vyzývá k opatrnosti při pohybu jak v řekách, tak i na vodních nádržích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

1.9.2020 06:54
Jen další negativa přehrad.... škoda mluvit....
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.9.2020 13:13 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Máte pravdu, lidi by to měli na zhrádkách u řeky a nemuselo by to odklízet Povodí Moravy. Tedy, kdyby té přehrady nebylo.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.9.2020 14:18 Reaguje na Jiří Daneš
Vy a vám podobní nikdy nepochopí o čem mluvím...
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.9.2020 23:16 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Opravdu ne, nejsem ekofanatik, jsem jen vysloužilý skaut, který nemluvil co by se mělo pro přírodu dělat, ale chodil tu přírodu po těch žvanilech uklízet.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist