https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-odklidilo-z-brnenske-prehrady-a-nadrze-nove-mlyny-200-tun-naplavenin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy odklidilo z Brněnské přehrady a nádrže Nové Mlýny 200 tun naplavenin

4.8.2020 01:36 | BRNO (ČTK)
Podle mluvčího zachytily nádrže v červnu kromě povodní také tuny splaveného materiálu, proto Povodí zahájilo úklid už na počátku června. Výrazným zvýšením hladin vodních toků se do řek dostává množství větví, odpadků a dalšího materiálu, který pak voda unáší.
Podle mluvčího zachytily nádrže v červnu kromě povodní také tuny splaveného materiálu, proto Povodí zahájilo úklid už na počátku června. Výrazným zvýšením hladin vodních toků se do řek dostává množství větví, odpadků a dalšího materiálu, který pak voda unáší.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | facebook.com
Více než 200 tun naplaveného odpadu odklidilo v červenci Povodí Moravy z Brněnské přehrady a vodní nádrže Nové Mlýny na Břeclavsku. Zaměstnanci přírodní i umělý odpad roztřídili a ekologicky zlikvidovali. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře některé druhy naplaveného materiálu mají nepříznivý vliv na kvalitu vody, některé předměty ze skládek mohou být i rizikem pro lodě nebo plavce. Povodí proto vyzývá v období vysokých průtoků k opatrnosti při pohybu jak v řekách, tak ve vodních nádržích.
 

Podle mluvčího zachytily nádrže v červnu kromě povodní také tuny splaveného materiálu, proto Povodí zahájilo úklid už na počátku června. "Výrazným zvýšením hladin vodních toků se do řek dostává množství větví, odpadků a dalšího materiálu, který pak voda unáší. Vodní nádrže, které povodňové průtoky zachytávají a transformují, zachytí také obrovské množství spláví, které proud a vítr přinese do zátok a k hrázím vodních nádrží," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Podle něj se nejvíce materiálu dostává do nádrží na středních a dolních tocích. "V povodí Moravy to jsou především vodní nádrže Brno a Nové Mlýny, ze kterých jsme v červenci odtěžili dohromady 200 tun spláví," doplnil Gargulák.

Povodí proto s pomocí těžké techniky odstraňuje nežádoucí materiál z hladiny vodních nádrží i jezů. Odpad se následně suší a roztřídí a potom ekologicky zlikviduje.

Nejvíce matriálu se letos dostalo přítoky do vodní nádrže Brno. "Jenom z ní samotné vodohospodáři odtěžili více než 100 tun odpadního materiálu, 20 tun pak z jezů na Svitavě. S dalšími téměř 100 tunami si museli poradit na novomlýnských nádržích," řekl Chmelař. Další tuny spláví pak vodohospodáři odtěžili z přehrad Bystřička, Luhačovice, Letovice, Boskovice a Slušovice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

4.8.2020 06:46
Tolik splaveného materiálu jen ukazuje jak jsou naše povodí ve špatném stavu... a řeší to někdo? neřeší.... jen se bagruje a bagruje a suší a třídí a bal bla..... tento přístup k povodím a krajině celkově je neskutečně nesmyslný, škodlivý a nákladný....
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.8.2020 08:35 Reaguje na Lukáš Kašpárek
ta čísla jsou naprosto směšná. 200 tun odpovídá odbahnění maličkého kachňáku na vesnické návsi.
dobrá, když nemluvíme o bahnu ale plovoucím bordelu, tak je to zdánlivě pořádná hromada větví (a petflašek především), tak podstatně záleží, jestli je to tonáž před sušením nebo po sušení.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.8.2020 11:59 Reaguje na Lukas B.
Máte pravdu, ale mně šlo o princip. Je absurdní zadržovat cokoliv až v přehradě a neřešit co se děje v krajině. Ať jde o vodu, nebo úrodnou ornici, nebo to, že jsou sedimenty splavené do přehrady plné bordelu všeho druhu (tím myslím i toxické látky, pesticidy, atd.) tak to totiž přesně v naší krajině je... a nikomu ani nepřijde divné, že tento přístup stojí miliardy na bagrování těchto sedimentů a vymýšlení co s nimi..... hloupé....
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.8.2020 13:18 Reaguje na Lukáš Kašpárek
rybníky a slepá ramena řek se odbahňovaly odjakživa. ale byla jiná doba, sedláci si to rádi vozili na pole - směs naplaveného jemnozrnného a rybích hovínek je pro pole úplnej elixír.
Odpovědět
va

vaber

4.8.2020 18:57
voda bude vždy odnášet zem, řeky ,říčky a potůčky si dělají koryta a je dobře, že se půda někde zachytí
200tun je nic,když stavěli staří Řekové Akropolis museli vytěžit ,otesat,ozdobit ,odvézt 16km daleko a do kopce, 100 000t mramoru. Indové , pro vyklofání z čediče Kailasha Templ, prý museli odstranit 400 000t čediče.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

23.8.2020 21:14
Někde se vypařil můj příspěvek k tomu, že Povodí Moravy s.p. má hospodařením zabránit tomu, aby byly splaveniny, plaveniny a podobné matriály, včetně půdy ze zemědělských i lesních pozemků, odnášeny do toku, a tyto postupně odtěžovat, nečekat až se jim usadí v přehradách. Tak to ještě znovu doplňuji, aby bylo vidět, kde je vlastně problém. Jim je totiž za ty peníze co mají těžko i přemýšlet. <rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist