https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodne-castecne-zmeni-strukturu-dotaci-mze-na-pristi-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodně částečně změní strukturu dotací MZe na příští rok

28.8.2002 13:31 | PRAHA (ČIA)
Povodňový fond, zvýšená podpora oblasti vodního hospodářství a znovuzavedení dotačního titulu na odbahnění rybníků budou kromě uvažované dotace pojištění klimatických rizik novými prvky ve struktuře rozpočtu Ministerstva zemědělství ČR (MZe) na příští rok. V rozhovoru pro ČIA to uvedl ministr zemědělství Jaroslav Palas.
 

"Podpory Mze do oblasti vodního hospodářství měly v posledních letech klesající tendenci a my musíme nastartovat opačný proces," řekl Palas. Stejně tak se podle jeho slov za posledních 10 let "účinně nesáhlo" do rybníků a jejich retenční schopnost (schopnost zadržovat vodu) se tak výrazně snížila. S odbahněním je nicméně podle Palase spojena řada problémů, například s ukládáním bahnitého kalu. "Budeme k tomu muset přijmout doprovodné zákony, které by upravovaly mechanismus úložných míst," uvedl Palas. Problém by totiž mohl být s majiteli příhodných úložných pozemků, ti by si však měli podle jeho slov uvědomit, že nic špatného by na pozemcích uloženo nebylo a navíc by to bylo "v zájmu občanů této země". Vodnímu hospodářství obecně hodlá Palas věnovat mimořádnou pozornost, o navýšení finančních prostředků již jednal s ministrem financí.

Nástrojem k prevenci krytí případných povodňových škod by se měl podle ministra stát navíc povodňový fond. "Zdroje by byly buď přímo prostředky státního rozpočtu, nebo zdroje z privatizace pozemkového fondu," upřesnil Palas. Pokud by nebyly peníze na kompenzaci škod čerpány, mělo by s nimi být podle ministra "účelně nakládáno" a měly by být převoditelné do dalších let.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist