https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-dala-za-posledni-dva-roky-377-milionu-korun-na-klimaticke-projekty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha dala za poslední dva roky 377 milionů korun na klimatické projekty

16.12.2023 00:40 | PRAHA (ČTK)
Praha se svými městskými částmi a organizacemi loni a letos uskutečnila 57 projektů v celkové hodnotě 377 milionů korun, které reagovaly na klimatickou změnu, sdělil mluvčí města Vít Hofman. Projekty se týkaly výsadby a úprav zeleně, revitalizace a obnovy vodních ploch a toků, instalace vodních prvků v ulicích nebo protipovodňových opatření. Město v roce 2021 schválilo takzvaný klimatický plán, podle kterého chce do roku 2030 investovat zhruba 230 miliard korun do opatření zaměřených na snížení emisí oxidu uhličitého v metropoli.
 

"Do realizace projektů se zapojilo 51 městských částí, 14 organizací a společností hlavního města Prahy a tři odbory pražského magistrátu," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti).

Již uskutečněné projekty se podle informací města týkaly zejména zeleně, lepšího zadržování dešťové vody, instalace mlžítek, pítek a dalších vodních prvků nebo budování protipovodňových opatření. Takzvaný zásobník plánovaných projektů adaptace na klimatickou změnu nyní podle Hofmana obsahuje 324 projektů a 93 záměrů v hodnotě více než 12 miliard korun, jejich financování se město pokouší zajistit i z různých dotačních programů státu či EU.

Součástí dříve schváleného klimatického plánu je 69 velkých opatření na zlepšení životního prostředí a ochranu klimatu. Mezi nimi je mimo jiné přestavba bioplynové stanice, kterou metropole loni koupila ve středočeském Chrástu u Poříčan. Bude zpracovávat a využívat nejen bioodpad, ale veškerý odpad z gastronomie. Do plánu patří také osazování městských budov fotovoltaickými panely, zlepšení třídění odpadu, budování nabíječek pro elektromobily nebo využití zbytkového tepla z odpadních vod pro vytápění. Cílem je do roku 2030 snížit emisí oxidu uhličitého v metropoli o 45 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.12.2023 09:37
Tohle všechno jsou adaptační opatření, mající za úkol mírnit dopady klobální klimatické změny, Po tom volají všichni naši ropáčci od Vinklera, Macháčka, Peregrina atd. atd. atd.
Proč tu ještě nejsou, aby na to pluli špínu a kdákali ty své ropácké nesmysly o oteplovací lobby a propadu celé EU do bídy?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.12.2023 10:15 Reaguje na Pavel Hanzl
👍👍👍
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.12.2023 14:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Na proklimatické opatření se má do roku 2030 investovat zhruba 230 miliard korun (skoro o 3 řády více!). To budou teprve kšefty! Hlavním kritériem je tu zjevně, kolik se za to utratí peněz, jak smysluplné to bude, to se asi moc sledovat nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.12.2023 10:18 Reaguje na Jiří Svoboda
Jenže by se mělo. Já vím, v prošvejkovaném čecháčkistánu to problém skutečně ne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist