https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ma-pravidla-pro-vysadbu-stromu-a-nakladani-s-destovou-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha má pravidla pro výsadbu stromů a nakládání s dešťovou vodou

9.11.2021 01:08 | PRAHA (ČTK)
O uliční stromořadí se v Praze starají různé organizace, zejména TSK, magistrát a městské části. Cílem nových pravidel je stanovit jednotný způsob výsadby a údržby, který by byl pro zeleň co nejšetrnější.
O uliční stromořadí se v Praze starají různé organizace, zejména TSK, magistrát a městské části. Cílem nových pravidel je stanovit jednotný způsob výsadby a údržby, který by byl pro zeleň co nejšetrnější.
Pražský magistrát chce sjednotit a zlepšit způsob vysazování uličních stromořadí a nakládání s dešťovou vodou. Ke každému z témat městští radní schválili soubor pravidel, která chce město závazně stanovit svým organizacím, jako jsou Technická správa komunikací (TSK), dopravní podnik (DPP) nebo Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Dokumenty vychází z klimatické strategie města.
 

Stromy jsou podle vedení města v městském prostředí ohroženy klimatickou změnou a zvyšováním teplot. O uliční stromořadí se navíc starají různé organizace, zejména TSK, magistrát a městské části. "Výsledkem této situace je dlouhodobě neudržitelný stav stromořadí," stojí ve schváleném dokumentu. Cílem nových pravidel je stanovit jednotný způsob výsadby a údržby, který by byl pro zeleň co nejšetrnější.

Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) uvedl, že dokument je zaměřený z velké části na péči o již existující stromy, které často kvůli špatnému přístupu hynou. Další primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) dodal, že jen TSK má na starosti 60 000 až 70 000 stromů v ulicích, které nyní hodnotí, přičemž příští rok by měla být hotová kompletní pasportizace a návrh úprav každého stromu podle nového manuálu.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) dodal, že na údržbu stromů bylo v letošním rozpočtu města určených 100 milionů korun, což je podle něho nedostatečné. V rozpočtu na příští rok by se tak podle Hlubučka měla částka navýšit až na 230 milionů korun.

Standardy pro využití dešťové vody jsou podle schváleného dokumentu založeny především na minimalizaci vybetonovaných ploch, místo kterých mají vznikat prostranství s propustnými povrchy. Na střechách budov by pak měla být vysazována zeleň, která vodu využije a zároveň zlepšuje životní prostředí a město ochlazuje. Dalším pravidlem má být budování odtoků vody k zeleni a její shromažďování, aby se mohla vsakovat do půdy a neodtékala kanalizací.

Zároveň podle Hlubučka pravidla stanovují, na které městské organizace mají od stavebníků přecházet jednotlivé části vodního hospodářství, v čemž dosud panoval zmatek. Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) dodal, že poté někdy vznikaly situace, kdy o dané prostranství nikdo nejevil zájem a zůstalo zcela bez údržby. Hlubuček dodal, že nové standardy by město v budoucnu chtělo zabudovat také do Pražských stavebních předpisů.

V obou případech chce město dodržování pravidel zajistit úpravami právních vztahů se svými firmami a dalšími organizacemi. Městské části u svých projektů magistrátu nepodléhají.

Oba dokumenty vychází z letos schváleného klimatického plánu, podle kterého má město do roku 2030 investovat zhruba 230 miliard korun do 69 opatření zaměřených na snížení emisí oxidu uhličitého v metropoli o 45 procent. K tomu se město zavázalo v roce 2019. Většinu potřebných peněz chce magistrát získat z evropských fondů. Plán kritizovali opoziční ODS a ANO, plán je podle nich nereálný a nedostatečně připravený.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

9.11.2021 14:46
TSK má na starosti 60 000 až 70 000 stromů v ulicích,
na údržbu stromů bylo v letošním rozpočtu města určených 100 milionů korun

To je patnáct stovek na strom ... což není zas až tak málo.

Odpovědět
PP

Petr Pekařík

10.11.2021 20:18 Reaguje na Viktor Šedivý
A to slíbil 6 mio vysadit. Tím se to rozmělní :-)
Slibem Hříbeček nezarmoutil
Odpovědět
li

9.11.2021 22:45
Pro příklad našeho super vedení města-na Ovocném trhu v centru je asi 12 stromů.Z toho 5 evidentně zařvalo už na jaře,takže celý rok se chodí kolem těch košťat vedle Stavovského divadla.Krásná vizitka Prahy.Psal jsem Hřibovi,starostovi Prahy 1 a pár dalším šaškům.Výsledek:nic.Takže plky o vysazení milionu stromů a ekologii je jenom PR pro voliče.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist