https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-si-mohou-v-parku-u-cenku-v-praze-14-adoptovat-strom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražané si mohou v parku U Čeňku v Praze 14 adoptovat strom

29.5.2021 01:43 | PRAHA (ČTK)
V parku U Čeňku bude podle dřívějšího vyjádření mluvčí městské organizace Lesy hlavního města Prahy Petry Fišerové letos na jaře zasazeno 16 000 stromů. Ilustrační foto
V parku U Čeňku bude podle dřívějšího vyjádření mluvčí městské organizace Lesy hlavního města Prahy Petry Fišerové letos na jaře zasazeno 16 000 stromů. Ilustrační foto
Pražané si mohou v parku U Čeňku v Praze 14 vybrat strom, o který se budou starat. Adopci stromů připravilo hlavní město v rámci projektu Zastromuj Prahu. Jeho cílem je mimo jiné zapojit Pražany do péče o městskou zeleň a zvýšit povědomí o významu vegetace a nutnosti její ochrany.
 

"Stromy ve městě mají nezastupitelnou roli zejména pro adaptaci města na změnu klimatu," uvedl náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Zájemci se mohou k adopci stromu přihlásit prostřednictvím formuláře uvedeného na webu projektu Zastromuj Prahu. Po vyplnění dokumentu jim budou následně zaslané potřebné informace a certifikát adopce stromu. Jeho držitel pak může strom v parku na Černém Mostě zalévat, kontrolovat stav stromu a v jeho okolí udržovat čistotu. Zakázáno je prořezávání větví nebo umisťování cedulek, ptačích budek a krmítek na strom.

Autorem projektu je zastupitel hlavního města a místopředseda Výboru pro infrastrukturu, veřejnou vybavenost a životní prostředí Tomáš Murňák (Piráti). Ten se, jak uvedl, při tvorbě projektu inspiroval v Praze 10 a v Hodoníně, kde už adopce stromů je. V případě, že o adopce stromů bude zájem, plánuje metropole projekt rozšířit. V budoucnu by tak mohlo být možné adoptovat stromy na celém území Prahy.

Město si vytyčilo za cíl vysázet do roku 2026 milion stromů. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) bylo od roku 2019 v metropoli vysázeno 370.000 stromů.

V parku U Čeňku bude podle dřívějšího vyjádření mluvčí městské organizace Lesy hlavního města Prahy Petry Fišerové letos na jaře zasazeno 16 000 stromů. Park u rybníku Martiňák magistrát začal budovat v roce 2015. Otevřen byl v roce 2018, přičemž rekreační zóna se dále rozrůstá směrem k zástavbě v Dolních Počernicích.

Na území hlavního města Prahy je téměř 5000 hektarů lesů včetně soukromých, což je asi deset procent z celkové rozlohy města. Z toho 2900 hektarů vlastní Praha a spravují Lesy hlavního města Prahy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist