https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-zahajila-oslavy-92.vyroci-sveho-otevreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo zahájila oslavy 92. výročí svého otevření

28.9.2023 14:08 | ŽATEC (ČTK)
Gorily se v zoo v Troji chovají 60 let, sloni a hroši 90 let.
Gorily se v zoo v Troji chovají 60 let, sloni a hroši 90 let.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Návštěvníci pražské zoo se dnes mohli již od dopoledních hodin zúčastnit slavností k 92. výročí otevření zahrady. Oslavy se zaměřily zejména na gorily, slony a hrochy. Jejich chovy slaví letos kulatiny. Gorily se v zoo v Troji chovají 60 let, sloni a hroši 90 let. V areálu vystoupila skupina Laura a její tygři, poslechnout si mohli lidé například i herečky Marthu Issovou a Jitku Čvančarovou.
 
Oslavy začaly u nového pavilonu Rezervace Dja v horní části zoo. Objekt obývá rodinná skupina goril, samice Shinda, Kijivu, Kamba, Mojina dcera Duni a samci Ajabu a Kisimu, který loni přibyl do skupiny z Rakouska. V původním pavilonu ve spodní části zoo, pojmenovaném Centrum Méfou, žije samec Richard se dvěma svými syny Kiburim a Nuruem.

Další program zoo připravila na odpoledne do Údolí slonů. Kromě rozhovorů se známými herečkami čeká návštěvníky taneční představení, vernisáž fotografií o významných chovech pražské zoologické zahrady nebo povídání s pamětníky a kurátory.

Ředitel zahrady Miroslav Bobek v úvodním projevu připomněl, že Rezervaci Dja mohou lidé navštěvovat již rok a pavilon slaví úspěchy. "Naprostá většina ohlasů na ni je veskrze pozitivní," uvedl. Dodal, že se v zimě mají gorilám narodit dvě mláďata. Březí jsou dcera a matka prvního pražského gorilího mláděte, samice Moji.

Na jaře otevře pražská zoo podle Bobka novou expozici koní Převalského a zvířat pouště Gobi. Nový moderní prostor pak podle něj potřebují i lední medvědi.

Pražská zoo je jedním z nejnavštěvovanějších míst v hlavním městě. Návštěvníkům poprvé otevřela své brány 28. září 1931. Původně měla být zoo vybudována na Štvanici, po druhé světové válce ale velkostatkář Alois Svoboda věnoval městu pozemky v Troji s podmínkou, že na nich bude vybudována také zoologická zahrada. Prvním zvířetem, které ale nemělo vhodnou ubikaci, byla v roce 1930 lvice Šárka darovaná cirkusem Rebernigg. Prvním oficiálním obyvatelem zoo se pak stala vlčice Lotta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist