https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoologicka-zahrada-zvysi-vstupne-pres-internet-lide-zaplati-mene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoologická zahrada zvýší vstupné, přes internet lidé zaplatí méně Aktualizováno

11.4.2023 16:51 | PRAHA (ČTK)
Z pondělního dopoledne: Ajabu provokuje Kisuma.
Z pondělního dopoledne: Ajabu provokuje Kisuma.
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Návštěvníci pražské zoo zaplatí vyšší vstupné. Při nákupu na pokladně bude cena namísto nynějších 250 korun pro dospělé 330 korun a pro děti a studenty ho zahrada zvýší z 200 na 250 korun. Vyplývá to i z materiálu, který projednali radní města. Nový ceník začne platit v nejbližší době. Pokud si lidé koupí lístek elektronicky, bude vstup pro děti stejný jako doposud a dospělí zaplatí 300 korun. Výši vstupného si určuje sama zahrada, důvodem zdražení jsou vyšší náklady na energie a další komodity. Naposled zoo zdražovala v roce 2020.
 

Důchodci a hendikepovaní zaplatí stejně jako doposud 150 korun a senioři nad 70 let symbolickou jednu korunu. Zdražení se bude týkat i rodinného vstupného pro dva dospělé a až čtyři děti, které nyní stojí 800 korun a nově vyjde na 1000 korun u pokladny a 850 korun přes internet. Za psy majitelé zaplatí jak na místě, tak on-line nově 150 korun, dosud to byla stokoruna.

Poměrně výrazné zvýšení vstupného se dotkne ročních vstupenek. Například pro dospělé nyní vyjde na tisícikorunu, zdraží o 800 korun. U dětí to bude ze 600 na 900 korun, pro důchodce ze 450 na 600 korun a pro rodiny z 2500 na 4000 korun. U firemních ročních vstupenek cena stoupne z 5000 na 9600 korun.

Nové vstupné podle náměstkyně primátora Jany Komrskové (Piráti) začne platit v nejbližší době. "Tím, že jsme zvýšení vzali na vědomí, se stává platným," uvedla. Zdůraznila také výhodnější elektronické vstupenky. "Zoologická zahrada by tímto krokem ráda motivovala k nákupu e-vstupenek," řekla. Při nákupu on-line lidé nemusí stát u vchodu fronty, které se tam zejména při hezkém počasí často tvoří.

Úprava cen vstupného by podle dokumentu měla letos ve srovnání s loňským rokem znamenat zvýšení příjmů zahrady o 50 až 55 milionů korun a v příštím roce o 70 milionů. "Úpravu cen vstupného do Zoo Praha jsme připravovali dlouhodobě, promyšleně a pokud možno citlivě. Vzhledem k nárůstu cen energií i dalších komodit je již opravdu nezbytná. Ostatně se o ní uvažovalo již před časem," uvedl minulý týden ředitel zoo Miroslav Bobek.

Podle šéfa pražské buňky ANO by bylo namístě zavést slevy pro samoživitele. "Nechápu, že v současné inflační a energetické krizi nikdo z politiků vládnoucí koalice ani ze zoo nemyslí například na rodiče samoživitele, pro které se už návštěva zoologické s dětmi stává naprosto nedostupnou záležitostí," uvedl.

Vstupné nedávno zvýšila i trojská botanická zahrada. Od března v ní dospělí zaplatí místo 150 korun o 30 korun více, dětem a studentům se vstupné zvýšilo ze 100 na 120 korun, seniorům mezi 60 a 70 lety z 75 na 95 korun a rodinné vstupné je namísto 450 nově 540 korun. Senioři nad 70 let mají mít nadále vstup za korunu a děti do tří let zdarma, stejně jako hendikepovaní návštěvníci.

Do pražské zoologické zahrady loni přišlo téměř 1,42 milionu návštěvníků, tedy jen mírně méně než v posledním předcovidovém roce 2019. V roce 2019 před pandemií to bylo 1,46 milionu. Zahrada se poprvé návštěvníkům otevřela 28. září 1931. Chová 685 druhů zvířat a patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist