https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/premier-pozary-suzovane-australie-odmitl-snizit-tezbu-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Premiér požáry sužované Austrálie odmítl snížit těžbu uhlí

27.12.2019 00:13 | SYDNEY (ČTK)
Australský premiér Scott Morrison v pondělí odmítl výzvy k omezení těžby uhlí v Austrálii, která je největším exportérem této suroviny na světě. / Ilustrační foto
Australský premiér Scott Morrison v pondělí odmítl výzvy k omezení těžby uhlí v Austrálii, která je největším exportérem této suroviny na světě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Australský premiér Scott Morrison v pondělí odmítl výzvy k omezení těžby uhlí v Austrálii, která je největším exportérem této suroviny na světě. Země se v současné době potýká s rozsáhlými lesními požáry, které si vyžádaly už deset lidských obětí, a australská vláda čelí kritice kvůli své neochotě reagovat na klimatické změny. Morrison ale jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami rezolutně popírá.
 

"Nezrušíme pracovní místa tisíců Australanů tím, že se vzdáme tradičních průmyslových odvětví," řekl Morrison televizní stanici Channel Seven. "Nepřistoupíme na lehkomyslné požadavky, které by poškodily ekonomiku," dodal premiér.

Požáry začaly v září a od té doby zničily na tři miliony hektarů porostů, což odpovídá skoro polovině rozlohy České republiky. Popelem lehlo více než 950 domů a o život přišlo deset lidí. Nejhůře postižen je stát Nový Jižní Wales na jihovýchodě země, vážná situace je ale i ve státech Viktorie a Jižní Austrálie. O víkendu kupříkladu shořela velká část obce Balmoral nedaleko největšího australského města Sydney.

V době, kdy vlna veder a požáry minulý týden vrcholily, byl premiér Morrison se svou rodinou na Havaji na dovolené, kterou prý už dříve slíbil dcerám. Pod tlakem kritiky se vrátil do Austrálie dříve a v pondělí poskytl rozhovory několika australským médiím.

V rozhovoru s televizí Nine premiér prohlásil, že řešení klimatických změn je stejně důležité nyní, jako bylo před tím, než ničivé požáry začaly. Podle Morrisona je ale Austrálie na dobré cestě splnit své závazky, které si dala ohledně snížení emisí.

Austrálie slíbila snížit do roku 2030 ve srovnání s rokem 2005 emise o 26 až 28 procent. Experti ale opakovaně varovali, že země pravděpodobně slib nesplní.

Minulý týden Austrálie zažila vůbec nejteplejší den v historii měření, když průměrná teplota na australském území dosáhla ve středu 41,9 stupně Celsia. Ve vnitrozemí teploty na řadě míst přesahovaly 45 stupňů Celsia. V pondělí vedra polevila, v zemi ale nadále hoří na 200 požárů a meteorologové předpovídají, že po Vánocích se znovu oteplí. Příští víkend by se například ve městě Adelaide ve státě Jižní Austrálie měla rtuť teploměru opět vyšplhat k 39 stupňům Celsia.

"Musíme si uvědomit, že výraznou změnu počasí s příchodem dešťů nemůžeme očekávat dříve než v lednu či únoru," prohlásil zástupce místních hasičů Shane Fitzsimmons. "Máme tedy před sebou pořád dlouhou cestu. Pořád jsou to nějaké čtyři, šest týdnů, než se dočkáme znatelnějšího zlepšení počasí," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

28.12.2019 09:53
nadutý arogantní tvor, který si říká člověk rozumný, si myslí že se mu nemůže nic stát ,že jeho moc je tak veliká ,že zvládne každý problém který se vyskytne, niky si nepřipusí že životní podmínky jsou velice křehké a mohou se snadno změnit na stav kdy život nebude možný a ani ti nejbohatší nebudou mít šanci přežít ve svých pefektně vybavených krytech, miliardy lidí a miliarda aut už zahýbá s celou planetou a budoucnost ,pokud vůbec bude, to ukáže
Odpovědět
sv

28.12.2019 12:08 Reaguje na vaber
Tak, tak, nejlepší je problémy nezvládat a zalézt do jeskyně nebo na strom. Těžko říct nakolik jsou životní podmínky křehké, lidstvo i životní podmínky nějak přežily třeba výbuch takového supervulkánu Toba, což byla katastrofa srovnatelná s totální jadernou válkou. Každopádně platí, že těžba uhlí zachránila evropské lesy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist