https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/premnozeny-bobr-zpusobuje-u-lanskrouna-skody-kraj-povolil-niceni-bobrich-hrazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přemnožený bobr způsobuje u Lanškrouna škody, kraj povolil ničení bobřích hrází

1.3.2024 16:27 | LANŠKROUN (ČTK)
V okolí Lanškrouna na Orlickoústecku je přemnožený bobr, který je chráněným živočichem. Například v Žichlínku bobři způsobili zatopení polí a podmáčení železniční trati. Rozrůstající se populace poškozuje stromy a rybniční hráze a škodí tím i rybářům. Kraj proto povolil výjimku na ničení bobřích staveb, uvedla radnice.
 

Ve volné přírodě je práce zvířecího developera přínosem, protože jeho stavby pomáhají zadržet vodu v krajině, bojuje tak proti suchu i nárazovým povodním. Problém ale nastane, když bobří díla začnou zasahovat do lidmi obydlených území.

Kvůli tomu, že bobrů v Pardubickém kraji přibývá, krajský úřad udělil výjimku. Je určena zejména správcům vodních toků a rybníků nebo zemědělcům. Mohou likvidovat bobří sídla, což jsou podzemní nory, polohrady, hrady a hráze. Ovšem musí to krajskému úřadu nahlásit, protože bobr je chráněný živočich.

"K vydání výjimky formou opatření obecné povahy bylo nezbytné přistoupit zejména z důvodu nutnosti řešit velmi rychle nastalé situace. Nebylo možné čekat měsíc až dva na vydání individuální výjimky pro každý konkrétní případ," řekl Tomáš Sigl z krajského odboru životního prostředí a zemědělství.

Pokud bobr přijde o svá útočiště, je pravděpodobné, že se přestěhuje jinam. Bourání bobřích staveb bude možné jen na těch místech, kde skutečně hrozí nějaké vážnější škody. O tom rozhodnou úředníci.

Bobří stavby bude možné ničit jen v období od března do dubna a od poloviny července do konce října, tedy s výjimkou doby, kdy se rodí mláďata, a mimo období přezimování.

"Ve zcela výjimečných případech, pokud by například existovalo prokazatelné riziko ohrožení zdraví či životů osob, by bylo možné přikročit k odstranění bobřích hrází kdykoliv," dodal Sigl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

1.3.2024 19:08
Ničení hrází je na hov...
Jediná možnost je redukce přemnožených kusů.
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.3.2024 13:23
Místo rozebírání hrazi rozebrat bobry dvanactkou brokovnici
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.3.2024 10:17
Pokud byly bobří ocasy postním jídlem šlechty a náboženských hodnostářů,
tak tu ty problémy nebyly. Že by to bylo účelové zařazení mezi postní
jídla? Pročpak je asi neměli v oblibě rybnikáři, sadaři, lesníci a nebo
zemědělci? Pročpak je nemají v oblibě ani ti současní a komu je jich
stále málo a málo? Málo jich je lidem z měst, kde jim nevadí do doby,
dokud se neusídlí i ve městě a nekácejí stromy v parku u řeky. Včera
jsem si byl znovu prohlédnou bobří práci takřka v centru Bohumína a
jsem zděšen na co se čeká! To musí o jeho vypuzení trvat řízení tak
dlouho? Kdo bude znovu sázet ty stromy, které pokácel a zmrzačil?
Kdo to vše zaplatí? Ti co tak dlouho rozhodují? Měli by, ale ze
své mzdy v těch různých AOPK a na referátech ŽP. Copak ty stromy
jsou něco méně, než ten bobr? Když ho pokácím já, tak se nebudu
stačit divit, jak rychle přijde odplata, ale u bobra se čeká až
si to rozmyslí a nebo pokácí vše?
Odpovědět

vladimír šmídl

3.3.2024 11:48
Bobr má v přírodě své místo,pokud mu člověk přenechá část svého území. Totéž platí i o vlkovi. Akorát Ursula van der Leyen názorově zakolísala, když jí vlci strhli poníka za půl milionu , namísto, aby se radovala z rozvoje vlčí populace...
Odpovědět
Hu

Hunter

3.3.2024 12:57
Zabij bobra, zachránis strom.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.3.2024 15:59 Reaguje na Hunter
Zabij ekoteroristu, ušetříš lidstvu spoustu problémů.
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

3.3.2024 20:01
JJ přírodu je třeba chránit ale někde jinde, nějak jinak a něčím jiným, nejlépe u druhých
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.3.2024 20:24
Zítra tu máme Vlčí zprávy, tři v příkopu za dva měsíce (o odplazených dál se neví). To je na černý prápor a smuteční hudbu... Prostě regulace, ať už přirozená, či člověčí, do přírody patří. Je z FT prokázáno, že šelmy rády využívají umělé ochozy, což se jim v mnoha případech stává osudným.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist