https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-podepsal-zakon-vylucujici-z-dostavby-dukovan-ruske-a-cinske-firmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident podepsal zákon vylučující z dostavby Dukovan ruské a čínské firmy

27.9.2021 13:48 | PRAHA (ČTK)
Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv zúčastnit stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Počítají s tím bezpečnostní záruky v takzvaném nízkouhlíkovém zákoně, který podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval jeho mluvčí.
 

Zákon počítá s tím, že pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří. Nejen pro stavbu, ale ani pro údržbu nového bloku nebudou moci být použity technologie jakkoli závislé na nepovolených dodavatelích.

Norma má podle původního záměru umožnit ministerstvu průmyslu a obchodu poskytnout návratnou finanční výpomoc na stavbu dukovanské elektrárny. Zákon přezdívaný Lex Dukovany má rovněž zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování projektu.

Vládou navržený zákon počítá s tím, že pokud bude výkupní cena vyšší než cena tzv. silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Silová elektřina je neregulovaná část z konečné ceny elektřiny pro odběratele.

Zákon má také zabránit ministerstvu průmyslu uzavřít smlouvu o výkupu elektřiny, pokud by to ohrožovalo bezpečnost, svrchovanost, energetickou bezpečnost, dlouhodobou stabilitu dodávek energií, významné majetkové hodnoty nebo jiný důležitý zájem ČR. Ministerstvo si bude muset k tomu vyžádat stanoviska ministerstev vnitra a zahraničí, všech tří tajných služeb a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Pokud by některá z těchto institucí se smlouvou nesouhlasila, vláda by ji musela předložit Sněmovně i Senátu k vyslovení souhlasu.

Proti zákonu se postavily ekologické organizace Hnutí Duha a Calla, podle nichž "norma jednostranně a mohutně zvýhodňuje nekonkurenceschopnou jadernou energii proti jiným zdrojům".

Vláda má podle doporučení Senátu pro dostavbu dalšího jaderného bloku v ČR vypsat mezinárodní výběrové řízení. Mělo by zajistit "co nejefektivnější, bezpečnou, ekonomicky a časově nejvýhodnější variantu s ohledem na národní bezpečnost ČR, která bude dbát na co možná nejvyšší zapojení českých subdodavatelů a v konečném výsledku stabilní a udržitelnou nízkou cenu energie pro odběratele i národní hospodářství".

Vláda v polovině dubna oznámila, že Česko se v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 rozhodlo nepřizvat do tendru ruskou společnost Rosatom. Ministři schválili usnesení, že tzv. bezpečnostní dotazník bude zaslán pouze potenciálním dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států, to znamená firmám EDF, KHNP a Westinghouse. Už dříve byla vyřazena čínská firma CGN. Cenu zakázky bude podle Havlíčka možné stanovit až na základě nabídek. Mluví se o 162 až 400 miliardách korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jaroslav Studnička

27.9.2021 14:51
Hnutí Calla a ekologická organizace? Hlavně proti jádru, ostatní je vedlejší.
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.9.2021 15:34
Vždyt na tom nezaleží jestli to Milouš podepsal nebo ne.Stejně se nic nepostaví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 20:52 Reaguje na karel krasensky
Obávám se, že ANO. Ale nechci být skeptik...
Odpovědět
PE

Petr Eko

27.9.2021 19:58
Já to nevidím černě, příští prezident to zruší a dá zakázku Rusku.. Každý zákon se dá "novelizovat" či zrušit, že ano.. Je to jen úlitba jeho oponentům, protože stejně se nic nestaví.
Jiná situace bude za 3-5 let, kdy bude světová globální scéna zcela jiná - Čína 1, Rusko 2, USA 3, Indie 4, atd.. a slavná EU někde 5-8.
Green Dead nás pěkně srazí dolů.. Pak si postavíme co budeme chtít..
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.9.2021 20:50 Reaguje na Petr Eko
No jo, ale já nevidím žádného budoucího prezidenta, který by měl sílu na to, co píšete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 21:04 Reaguje na Jarka O.
Zatím jsme měli vždy výrazně horšího presidenta, než byl jeho předchůdce. Takže si zvolíme asi jedince typu Pepku Vyskoč a ten vám zajístí ráj jak v Kremelských zahradách...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 21:02 Reaguje na Petr Eko
Čína má na o být aspoň druhá, ale Rusko? Totálně propadlá ekonomika postavená na exportu fosilních paliv, (asi jako Kongo) navíc nejrychleji vymírající národ promořený alkoholem a největší trh s heroinem!!!
A teď budou mít tu srágoru zalevno z Afgánu.......EU je v pohodě a má pořád snad dvojnásobný HDP a možná čtyřnásobnou životní úroveň na člověka, než komunistický teror v Číně....
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.9.2021 20:48
Mezinárodní dohoda o vládních zakázkách? Co není, může byt, třeba jmenované státy k té dohodě přistoupí. Stavějí v pohodě v maďarsku, které si rosatom proti odporu z EU prosadilo, proč ne tady. Však neni vsem dnům konec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 20:56
Tolik sexu naráz? Já v tom cítím čerovinu, ruský agent působící přímo v expozituře Fsb podepíše něco takového?? Možná jsme už tak důkladně v dupě, že je úplně fuk, co kdo kde podepíše, rozhoduje se už jen v Kremlu............doufám, že se mýlím.....
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.9.2021 22:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě že se mýlíte, teď vidíte, že tu žádný ruský agent nevládne. Jen český ekonom. Ruský agent byl prý gaspromovy Schroder, tvrdil tady nedávno nějaký anonym :-/, proto taková dvojitá plynová závislost bude horší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 22:51 Reaguje na Jarka O.
Nechat si od Rusů postavit JE je natolik kolosální pitomost, že to i naše nablblá vláda nedokázala prosadit proti všem, především odborníkům. A parapresidentovi asi nařídili jeho poradci, ať to podepíše, jinak by ho žaloba za velezradu asi fakt neminula.
To by byla ta nejlepší zpráva, ovšem může to být úplně jinak, ruští agenti jsou dost mazaní....
Odpovědět
TF

Tomas Fuk

27.9.2021 23:39 Reaguje na Pavel Hanzl
A v čem konkrétně je to taková pitomost?
Těmi odborníky myslíte politiky? Co vím tak, odborníci na energetiku a především na tu jadernou se celkem shodují že rosatom je nejlepší řešení.
Pokud o energetice něco víte tak jste si zajisté vědom že EU je na Rusku energeticky závislá z více než 50%.
Nevím ale elektrárnu nám nikdo neodnese a do JE nepotřebujete ládovat tuny paliva denně jako je to u jiných elektráren. Zato plyn na který spoléhají němci a staví z ruska nordstream 2 představuje dost velké riziko při výpadku dodávek, a ne jen ze strany ruska ale odpálit potrubí zvládne kdejaký terorista, zato sabotovat JE by byl problém i pro její vlastní obsluhu.
Fotovoltaiku a vítr snad člověk s elementárními technickými znalostmi snad nemůže brát vážně, mimo to je tam zase závislost na číně co se týče výroby i vstupních zdrojů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2021 17:13 Reaguje na Tomas Fuk
Rusko nás považuje za nepřítele a vede proti nám hybridní válku. Stačí číst zprávy BIS Tuhle zakázku považuje za mocenskou příležitost nás zase dostat pod svůj bič. Jako otroci jsme se totiž už velmi osvědčili.
Varují před nimi i jaderní odborníci, pí Drábová nebo pan Míl.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.9.2021 10:15 Reaguje na Tomas Fuk
Marně se to snažíte pánovi vysvětlit. On je Ruskem
posedlý a to mu ten jejich plyn, ropa a v budoucnu
možná i elektřina nevadí. Jeho sny o OZE do každé
rodiny a na každou střechu zavání lobbismem a nebo
pouhou neznalostí přírodních a ekonomických zákonů. Co není stálé, potřebuje zálohu a záloha mě stojí
téměř to samé jako stálý zdroj se stejným palivem.
Náklady stavby to samé, obsluha a údržba tam je i
když nevyrábím a životnost je téměř stejná. Nízkou
efektivitu si kompenzuji vyšší cenou v době výpadku OZE a tak mám zdroje dva. OZE a zálohu. Spotřebitel tak v ceně energie platí oboje a dvakrát. Ať si
provozovatel OZE provozuje svoje vlastní zálohy
a do sítě dodává stálý výkon a bez dotací. Pak
může trh porovnat efektivitu OZE+záloh a jiného zdroje stálého výkonu. Tomu se ale zelená lobby
vyhýbá jako čert kříži, protože by byla rázem
energií pro nadšence a maximálně pro ty, kteří
chtějí fungovat ostrovně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2021 15:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Dejme tomu, že OZE jsou dražší (každopádně složitější) než fosilní paliva.
Z dnejšího pohledu je potom nesmysl vůbec OZE budovat.
Jenže co dál?
Uhlí dojde u nád do pár desetilertí tutově. Co pak? Bude dovážená elektřina prudce levnější?
A co klimatická změna? Nebude potom totálně vyschlá země bez zemědělství i bez lesů příliš drahá na život??
Fakt musíme ušetřit nějaké měďáky v době, kdy jich máme dost a pak krutě strádat, až je mít nebudem??
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.9.2021 10:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono je zbytečné vám neustále opakovat to,
že důležitá je stabilita dodávek a ne ty
skoky, které jsou dílem OZE. Ať si teda
dodavatel energií z OZE vybuduje a nebo
nasmlouvá náhradní zdroje a dodává pouze
stabilní výkon a bez vícenákladů, než ty
JE a dožívající uhláky. Já nejsem proti
OZE zcela, ale pouze vždy poukazuji na skutečnou ekonomiku jejich provozu bez
deformací určených k jejich propagaci.
Vše mělo svůj vývoj a dokud byl třeba
koňský potah efektivnější, tak nebyl o
vlaky a nákladní auta zájem. Tak to bude
i s OZE. Až budou dokonalé a i akumulace, tak samy porazí uhláky a JE. Doposud tak vítězí pouze pouze deformací trhu s dopadem na ekonomiku. Ano uhlí jednou dojde, ale i slunce nejméně čtyři měsíce nesvítí tak, aby dodávalo dost energie solárům a vítr taky nefouká pořád. Nic nezatracuji, ale nic se nesmí uspěchat
a nahradit techniku ideologií. Nadvýroba z větrníků je důvodem k odstavení JE a uhláků a nyní její nedostatek k obnově provozu. Co kdyby už byly ve šrotu a nešly znovu nahodit? To už by tu byl obrovský malér a kožná by se probudili
i ti největší fanatici jako vy. Něco
jen tak zakonzervovat a znovu rychle zprovoznit není jednoduché a ne vždy to bude možné. Pokud si myslíte, že náhradní plynový zdroj energie utáhne vše, co dosud táhne uhlí, tak si dejte mokrý hadr na hlavu. Tolik plynu tu není schopen dodat nikdo a pokud ano, tak ho není snadné uskladnit na nárazové použití. Plyn na slavné burze se za letní nízké ceny nevyplatí dodavatelům prodávat a tak místo naplnění zásobníků levným plynem jsou zásobníky prázdné. Pouze dlouhodobé smlouvy jsou výhodné oběma a burza má být na zboží u kterého mám na výběr od mnoha dodavatelů a které lze lehce uskladnit. Monopolního dodavatele zajímají dlouhodobé kontrakty a pokud na
něho vytasíte burzu, tak s vámi zatočí
tak, že na to doplatíte pouze vy. Oni
mají raději stabilní dodávky a ceny.
Výkyvy se u těžby a dopravy regulují
špatně a musí se přizpůsobit hlavně
zákazník a ne dodavatel. Ten už má
navíc i jiné zákazníky a není odkázán
pouze na odběr plynu Evropou. Bez těch
příjmů z prodeje zimu přežijí, ale my
bez dodávek asi těžko. Nám bude zdrojů ubývat a pokud budou řídit energetiku politruci a idealisté, tak nebude žádná. Bez JE se neobejdeme a neupínejte se k něčemu, co je v plenkách a funguje laboratorně. Realita je v ověřené sériovosti, která snižuje cenu a ne v prototypech. Tady vede cesta do pekel s oddalování provozu a nespolehlivostí.
Vám i mi to už může být relativně fuk,
ale i ten podzim života bych nechtěl
prožít v energetické nejistotě, zda půjde proud, zda poteče plyn, voda a zda bude v krámu jídlo. Toto strach z klimatických nepřekoná, protože se může konat už tuto zimu a změny klimatu se nedožijeme oba.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2021 10:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Ono je zbytečné vám neustále opakovat to,
že důležitá je stabilita dodávek a ne ty
skoky, které jsou dílem OZE.

Jistě. O tom je současný výzkum a velmi rychlý vývoj technologií, které tomu zamazí. Budují se vodíkové systémy, výroba syntetického pliva, vyvíjí se beteriové články na bázi lithia, thorya atd. atd.
Prostě běží to, vůbec se nebojte a nemůžete mít všechno hned. Dál to nečtu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist