https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-udelil-milost-sefovi-lanske-obory-balakovi-sklidil-za-to-kritiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident udělil milost šéfovi Lánské obory Balákovi, sklidil za to kritiku

29.3.2022 19:05 | PRAHA (ČTK)
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Prezidentovo odůvodnění milosti je podle Unie státních zástupců nepřijatelné. Zemanovo rozhodnutí kritizují také vládní i opoziční politici.
 

Balák byl minulý týden s konečnou platností odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit by také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Zeman při rozhodování o milosti vzal jednak v úvahu, že omilostněný byl dosud bezúhonný, je prezidentu znám jako mimořádně pracovitý a kvalifikovaný vedoucí zaměstnanec. Zároveň však, po seznámení se s rozsudkem prvoinstančního soudu, který byl potvrzen odvolacím soudem, dospěl k závěru, že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povahu činu, ale i to, kde odsouzený pracuje. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák je podřízeným prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.

Balák uvedl, že prezidenta o milost sám požádal. „Já i moje rodina jsme panu prezidentovi osobně vděční, že mě v rozhodujícím okamžiku mého života podržel a udělil mi milost," napsal v prohlášení zaslaném Deníku N.

Odůvodnění milosti kritizovala Unie státních zástupců. Podle jejího prezidenta Jana Laty je v právním státě nepřijatelné. Zdůraznil, že hlava státu zejména nemůže zpochybňovat soudní moc tím, že jí bez jakékoliv podrobnější argumentace podsouvá postranní motivy z hlediska úvah o trestu. "Udělená milost se dá interpretovat i tak, že lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana jsou jednoduše beztrestní," řekl Lata ČTK.

Premiéra Petra Fialu (ODS) milost udělená Balákovi překvapila. Obává se toho, že to vzhledem k okolnosti případu nepřispěje k důvěře občanů v právní systém země, sdělil Fiala České televizi. Milost je výsadní pravomocí prezidenta, k níž není třeba spolupodpis premiéra, jako například u amnestie či zastavení trestního stíhání.

Další vládní politici prezidentovo rozhodnutí označili na sociálních sítích za výsměch ostatním občanům, klientelismus či porušení principu rovnosti před zákonem. "Tento typ prezidentské milosti zpochybňuje její místo v našem právním systému. Omilostnit blízkého spolupracovníka odsouzeného za ekonomický delikt je ukázkou protekcionismu a selektivního přístupu. Zarážející je i rychlost, s jakou byla milost udělena," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) omilostněním Baláka zneužil úřad prezidenta a obešel demokratické principy. "Jde o vysmívání se všem, kteří zákony dodržují," napsala na twitteru.

Fialův předchůdce v premiérském křesle a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil milost pro Baláka za velmi nešťastné rozhodnutí, které se nebude líbit ani veřejnosti. Podrývá to podle něj důvěru ve spravedlnost.

Balákovi by milost neudělil ani předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. "Z toho, co víme, zde důvody pro udělení milosti nejsou - nejde ani o nespravedlnost, ani o významné zdravotní důvody," uvedl Okamura na twitteru.

Zeman před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.3.2022 20:30
Jo jo, pak si tady můžeme vykládat něco o pravidlech a jejich dodržování
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.3.2022 21:45
Miloš Zeman se propracoval z extra třídy,kam svého času skutečně patřil, někam ,co do právního státu absolutně nepatří.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.3.2022 23:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
pane Winkler stát,který blokuje,cenzuruje weby a trestně stíhá za názor bych slovem pravní opravdu nenazyval.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.3.2022 05:51 Reaguje na karel krasensky
1*
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.3.2022 07:33 Reaguje na karel krasensky
Přesně tak!
Odpovědět
va

vaber

30.3.2022 09:33 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

30.3.2022 14:12 Reaguje na vaber

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

30.3.2022 18:31 Reaguje na vaber

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.3.2022 11:56 Reaguje na karel krasensky
Stejným prizmatem můžeme nahlížet i nacistickou ideologii, chudáci fašouni jsou perzekuováni.
Pokud trpíte nedostatkem svobody v přístupu k informacím, či svobody slova, vřele doporučuji stěhování do Ruska, tam si necenzurovaných webů a svobody slova jistě užijete až vám budou jektat zuby.
Odpovědět
sv

sv

30.3.2022 14:15 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

30.3.2022 18:33 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.3.2022 07:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zeman byl vždy především extra ksindl, nebo už jste zapomněl na oposmlouvu, olovo, bamberský kufřík...?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.3.2022 07:41 Reaguje na Jakub Graňák
No, ono to chce vždy posuzovat s chladnou hlavou. Všichni politici, co něco znamenali a něco dokázali, a nejen u nás, nebyli nikdy žádní beránci a je vcelku naivní se domnívat, že politik je hodný a čestný. Žádný, a je jedno zda "levý" či "pravý" takový není. Je pouze schopný či neschopný a svých cílů dosahuje všemi způsoby. Tak to prostě je.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.3.2022 07:52 Reaguje na pavel peregrin
To bezesporu, avšak mě zajímá, kdy byl dle pana Vinklera Zeman extratřídou, protože jsem tu dobu nezaznamenal. Že byl kdysi vtipný nemění nic na tom, že tuhost jeho páteře se už tehdy limitně blížila nule.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.3.2022 10:54 Reaguje na Jakub Graňák
Ta extratřída spočívá právě v tom machiavelistickém přístupu k řešení problémů a to zdaleka každý nedokáže.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.3.2022 19:09 Reaguje na pavel peregrin
Stejně machiavelisticky společně s Palasem pohřbíval naše zemědělství, takže je vše v naprostém pořádku
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.3.2022 08:04 Reaguje na Jakub Graňák
No, pokud mě paměť neklame, na začátku 90. let bylo naše zemědělství pohřbeno přístupovými dohodami a tam ještě nefiguroval.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.3.2022 09:26 Reaguje na pavel peregrin
Tak to jste na omylu, viz citát níže:
Protokol týkající se sanitárních a fytosanitárních opatření a opatření na ochranu zvířat ve vztahu k obchodu k Evropské dohodě. Protokol byl podepsán 20. července 1998 v Bruselu a 21. července 1998 v Praze a vstoupil v platnost 20. srpna 1998. Cílem Protokolu je podle jeho článku 1 usnadnit obchod živými zvířaty, surovinami a potravinami živočišného původu, rostlinami, rostlinnými produkty a jinými předměty, které mají původ na území ČR nebo ES v období do harmonizace příslušné legislativy.
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.3.2022 12:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dobře??? - špatně??? Když prozatím je ona prezidentská milost jediný na justici nezávislý způsob reakce na výroky soudů.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.3.2022 13:00 Reaguje na Zan K.
bohužel/bohudík

?
Odpovědět
sv

sv

30.3.2022 14:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jediná extra třída, ke které kdy hradní čučkař patřil, byla ta tunelářská.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.3.2022 12:04
Zeman s končícím mandátem skutečně plně a bezezbytku využil možnost se zachovat jako dobytek.

Pevně doufám, že s tím dalším stíháním Baláka, a případně i stíháním ostatního Hradního odpadu nebudou OČTŘ příliš spěchat. popřípadě si trošku dají na čas i soudy.
Odpovědět
ig

30.3.2022 12:41
Naivně jsem si myslel, že po událostech posledních měsíců aspoň několik zastánců prezidenta Zemana prozře a změní názor. Kdepak, maximálně jsou zklamaní, že obrátil v postoji k Rusku. Takže je všechno v pořádku, očekávání svých voličů plní a do těch ostatních mu nic není :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist