Pro kvalitnější pole je podle odborníků z Domanínku nutné používat meziplodiny
Meziplodiny se nesklízejí. Jejich smyslem je pokrývat půdu, zamezit ztrátě vody, vytvářet kořenovou biomasu, zlepšení mikrobiálního složení organismů v půdě a její strukturu.
Vedle jejich používání vede k postupnému zlepšení kvality půdy omezení jejího obdělávání. Pracovat na polích by se mělo bez hluboké orby a převracení půdy. "Tím alespoň částečně imitujeme proces, při kterém vznikaly ty nejúrodnější půdy," řekl Trnka.
Proces zlepšování kvality půdy, který vědci ověřují pěstováním šesti plodin na vlastních pozemcích, je podle něho zdlouhavý. Nutné je při něm změnit osevní postupy a zemědělci také musejí počítat s tím, že při přechodu na nový systém budou mít nižší výnosy. Pole budou s novým systémem ohrožovat různé choroby a škůdci včetně hrabošů, kterým vyhovuje, když se neoře.
Odhodlat se pro zúrodňovací hospodaření je složitější, když na polích hospodaří jen nájemci, kteří nejsou motivovaní dělat kroky, které ocení až další generace.
Vysočina podle Trnky zatím ze změny klimatu těží. Hůř dopadá na úrodná území jižní Moravy a Hané, zejména kvůli menšímu množstvím srážek. "Tady (na Vysočině) výnosy posledních 40 let rostly podstatně výrazněji než na jižní Moravě. A v posledních deseti letech dokonce výrazněji než na Hané," řekl Trnka. Limitem pro růst produktivity na Vysočině bude její méně kvalitní půda i další zhoršování klimatu.
S klimatem souvisí i další výzkum, který na stanici u Bystřice nad Pernštejnem vědci dělají. Ve 24 pěstebních komorách pěstují plodiny v různě upravených podmínkách - úroveň sucha a teploty nebo koncentrace oxidu uhličitého. Ukazuje se, že rané odrůdy, které zemědělci používají ve snaze uniknout extrémnímu letnímu suchu, nemusí být těmi nejlepšími. Protože sucha přicházejí dříve. "Rané odrůdy dokonce dopadají hůře, proto je snahou pěstovat odrůdy, které mají vyšší odolnost vůči suchu, například hlubší kořenový systém," řekl výzkumný pracovník Karel Klem.
Badatelé chtějí na stanici ozřejmit také to, jak se změny klimatu mohou propsat do kvality potravin. "Zejména zvýšená koncentrace CO2 snižuje obsah bílkovin. A bílkoviny jsou poměrně klíčové pro pekařskou pšenici," řekl Klem. Pokles bílkovin může být podle něho tak zásadní, že se pěstovaná pšenice z kategorie potravinářské propadne mezi krmnou.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (59)
František Dvořák
11.7.2023 06:22Břetislav Machaček
11.7.2023 07:55 Reaguje na František DvořákNěkam se totiž musí zasít včas ozimá řepka a ozimé obilniny. Ono
kdysi místo směsek stačily na poli pícniny, dokud byl dobytek a hnůj, ale po cukrovce, bramborách a kukuřici do bioplynky stihnou
leda tak zimní orbu a na jaře zasít jařiny. Agroenergetika s hnojem
a kukuřicí v bioplynkách jde na vrub ekologistům s jejich vizí
zbavit se závislosti na ropě, kterou ale potom potřebují na tu
výrobu umělých hnojiv nahrazujících ten hnůj, slámu a posklizňové
zbytky sloužící k udržení zdravé půdy. Z jedné strany proti chemii na oko bojují, ale z druhé strany se stává jediným zdrojem živin
pro rostliny na neustále huntovaných polích.
JH
11.7.2023 10:07 Reaguje na Břetislav MachačekJiří S
11.7.2023 10:42 Reaguje na JHJH
11.7.2023 10:53 Reaguje na Jiří SBřetislav Machaček
11.7.2023 16:53 Reaguje na JHdlouho klíčí a rostou směsky, aby měly efekt zaorat jako hnojivo a být pokryvem půdy?
Po řepce je to podsévání směskou zbytečné,
protože je pole podseto vydrolem z řepky
a po ozimé pšenici není před výsevem řepky
čas na meziplodiny. Navíc v té době je plno
práce ještě s jařinami, se sklizní řepky atd.
U nás takto pole drancuje polský pachtýř,
který střídá postupně ozimou pšenici, řepku,
kukuřici do bioplynky a zase pšenici, řepku
a kukuřici. Pokud mu to po kukuřici nevyjde
už osít, tak to oseje až jařinami. Pole od
dob socíku nevidělo hnůj a ani ten digestát.
Z jílovité ornice vyrobil cihlářský jíl bez žížal a jiných půdních organismů. Živiny nahrazuje umělými hnojivy a čím stříká pole raději nechci ani vědět, aby mne neranila mrtvice.
JH
11.7.2023 18:14 Reaguje na Břetislav MachačekRadim Polášek
17.7.2023 14:58 Reaguje na JHJH
17.7.2023 15:05 Reaguje na Radim PolášekMichal Ukropec
11.7.2023 22:35 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
12.7.2023 09:33 Reaguje na Michal Ukropeci naši zemědělci, kteří si ji tam obstarávají za
daleko nižší ceny, než u nás. Takže nejen sponzoring
ekologů firmami, ale i podpora těch firem státem
zvýšeným prodejem levnější chemie. Je to uzavřený
systém dotací a podpor a není dílem pouze jedné
firmy.
Michal Ukropec
12.7.2023 14:58 Reaguje na Břetislav MachačekPetr Eliáš
11.7.2023 10:13 Reaguje na František DvořákVe spojitosti se socialismem - kdy odvodnění krajiny bylo základním kamenem - bych byl s tou obrovskou vodozádržností opatrný. :)
Zde třeba DP o Hustopečské krajině za dob socialismu.
https://is.muni.cz/th/lgmjn/dp_klimova.pdf
Slavomil Vinkler
11.7.2023 10:18 Reaguje na Petr EliášSlavomil Vinkler
11.7.2023 10:23 Reaguje na Slavomil Vinkler"Fenomény jako rozorávání mezí a scelování pozemků nevznikly ze dne na den a nebyly žádným vynálezem komunistů. Podobné zásahy se u nás děly předtím
i potom a krajina se radikálně proměnila i ve většině zemí Západní Evropy."
Ta si dovoluje.
Petr Eliáš
11.7.2023 10:30 Reaguje na Slavomil VinklerSlavomil Vinkler
12.7.2023 06:08 Reaguje na Petr EliášCo se týče meliorací. Stará české přísloví říká, že slunce slzy nedělá. A je to údajně narážka na to, že největší hladomory v Čechách byly způsobeny nadměrnými srážkami, ne suchem. Před 30-60 lety bylo vlhko, meliorace odváděly nadměrnou vody. Když je sucho nic z polí neodvádí a tedy ani nevysušují.
Slavomil Vinkler
12.7.2023 06:14 Reaguje na Slavomil VinklerPetr Eliáš
12.7.2023 10:12 Reaguje na Slavomil VinklerZajímavá teorie - meliorace nezhoršují sucho. Zkuste s tím někde vystoupit. :-)
František Dvořák
11.7.2023 11:12 Reaguje na Petr EliášPetr Eliáš
11.7.2023 11:17 Reaguje na František DvořákJakub Graňák
11.7.2023 15:04 Reaguje na František DvořákKarel Zvářal
11.7.2023 15:38 Reaguje na Jakub GraňákKarel Zvářal
11.7.2023 16:03 Reaguje na Karel ZvářalRadim Polášek
17.7.2023 15:26 Reaguje na Karel ZvářalTo nesouvisí s tím, že v JZD pracovali, protože za tu práci dostávali běžný plat, ne deputáty. To byl běžný zaměstnanecký poměr.
Jinak s tou diverzitou souhlas. Ještě jste neuvedl, že část lidí na vesnici nedala do družstva veškerou půdu, ale při vzniku JZD si vymínili, zejména ta starší generace, že si malé množství pole ponechají jako záhumenky. Třeba u té starší zemědělské generace na dožití. My jsme měli asi 3/4 hektaru záhumenku, půl sad s trávou na seno a půl pole, asi tak do roku 1972, dokud babička chodila asi ty dva kilometry na to pole pracovat. Když už přestala, to bylo tak 1972 - 4 a babičce bylo tak 83 - 85 let, tak si místní JZD to pole taky vzali. Ale byly u nás rodiny, co si záhumenky udržely do Sametu. A to drželo ještě trochu tu diverzitu.
Vedle toho, že chovatelé domácího zvířectva osekali každý okraj silnice a lesa a samotní jezeďáci u nás kvůli kravám a produkci mléka na třetině až polovině polí tehdy pěstovali všelijaké pícniny. Vedle jetele a vojtěšky i intenzívní travní porosty a to byly vždy několikaleté kultury, osila se vyhnojená půda, často směskou a potom se pár let jenom sekalo, dokud se ta půda nevyčerpala a hlavní plodina nezačala řídnout a nezačaly se tam šířit rostliny s malou produkcí zelené hmoty.
Jakub Graňák
11.7.2023 16:50 Reaguje na Karel ZvářalCo se týče domácích malochovů, tam je problém spíš v levných dovozech, kde si pak (skoro) každý řekl, že mu to za to nestojí a tak to zrušil - takže částečně "neefektivita", částečně lenost - našinci je nějaká biodiverzita víte kde. Nicméně o tom, že diverzita nám tu klesá už hodně dlouho, a ne není to až od roku 89, snad polemizovat nebudem, že ne? Co se pamatuju (a já mám paměť jako slon), tak u nás se před rokem 89 oproti dnešku pěstoval navíc len, brambory na škrob a peluška. Výměra pícnin klasla, bodejť by neklesla, když ti co chtěli dělat živku skončili v bankrotu. Co se týče těch méně užitkových plemen, souhlasím, ale je třeba se podívat co se s tím dá dělat, kdo to bude chtít dotovat? Trend je přesně opačný - dotace na zvyšování užitkovosti...
Karel Zvářal
11.7.2023 17:18 Reaguje na Jakub GraňákA uvědomte si, odkud ten tlak na efektivitu a intenzitu jde! V tu dobu k nám jezdili ze Západu a hleděli, kolik tu všeho máme - doma to vybili nebo vytrávili už dávno. U nás ten trend na (jejich) ekonomiku začal v osmdesátkách, a od devadesátek to nabralo úplně jiný kurs. Takže díky globalizaci se sice máme "jako nikdy dříve", ale na úkor přírody.
Jakub Graňák
11.7.2023 19:10 Reaguje na Karel ZvářalA odkud ten tlak jde? Z obou stran - to je nutno si bez skrupulí přiznat. A není tady ani zdaleka pouhých 30 let, spíš dvakrát tolik.
Mimochodem, doma přechovávám jako artefakt funglovku (nikdy nepoužitý) ručník s famózním nápisem: 20 let intenzifikace zemědělství - Česká státní pojišťovna 1968
Karel Zvářal
11.7.2023 19:30 Reaguje na Jakub GraňákTo jsou nadčasová slova našeho velikána, která se týkají i té nešťastné intenzifikace. Mnozí totiž nevědí, kdy přestat. A jo, dudek je občas i u nás... Ale na naší-Vaší straně potoka (O-e) je to lepší, zelenější/ zaloučenější, než u sousedů. To je prazáklad diverzity!
Vilda Smakal
11.7.2023 10:18 Reaguje na František DvořákDAG
11.7.2023 10:41 Reaguje na František DvořákJH
11.7.2023 12:19 Reaguje na František DvořákMichal Ukropec
11.7.2023 22:33 Reaguje na František DvořákSlavomil Vinkler
11.7.2023 10:14Jiří S
11.7.2023 10:45 Reaguje na Slavomil VinklerRadim Polášek
17.7.2023 15:38 Reaguje na Slavomil VinklerVyřazení orby je dobré pouze tehdy, když se na pole nevrací žádná organická hmota a třeba v suchších oblastech, aby ta troška biomasy na povrchu chránila zemi přes vysušováním.
Na běžné vlhčí půdě našeho zeměpisného pásma a kde se na půdu vrací větší množství biomasy, se nejlépe ukládá uhlík, když se ta biomasa orbou dostane hlouběji do půdy, kde se promění v humus. Který díky tomu, že je promíchán s půdou a tudíž je v nižší koncentraci a hlouběji v půdě je chladněji a vzduch tam má horší přístup, je mnohem stabilnější a na plochu tak humusu a živin zůstává mnohem víc k dispozici pěstovaným plodinám.
Zbyněk Šeděnka
11.7.2023 12:25JH
11.7.2023 12:39 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaZbyněk Šeděnka
11.7.2023 15:14 Reaguje na JHBřetislav Machaček
11.7.2023 17:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnkave dvacátých letech nic nezbylo, ale koupil za poslední peníze
od sedláka mizernou louku. Pracně ji ručně zmelioroval, aby měla
vody tak akorát a svážel na ni listovku a kdejakou trávu z okolí.
Za 5 let z ní vytvořil úrodné pole a sedlákovi bylo líto, že mu
to tak levně prodal. To je jen malý příklad hospodaření s půdou,
ale dnes je to spíše naopak. Humus půdě vzít a přírodní živiny
nahradit umělými. Výsledek je takový jaký je a vinit z toho ty,
co tu už 33 let nehospodaří může tak leda Eliáš a jemu podobní.
Ten bezzemek to pole dal do perfektního stavu za 5 let a i tu
nejzhuntovanějśí půdu měli noví hospodáři čas 33 let napravit!
Je tomu ale spíše naopak a mnohým se ji povedlo zhuntovat dříve!
Petr Eliáš
12.7.2023 08:36 Reaguje na Břetislav MachačekRadim Polášek
17.7.2023 15:46 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaObjevení hnoje jakožto kvalitního hnojiva, které zlepšuje půdu a přináší do ní nutné živiny a umožňuje trvale využívat celou rozlohu polí k produkci je velmi krátká záležitost pozdního feudalismu až rozvinutého kapitalismu.
Petr Blažek
11.7.2023 18:25Zakazovat nebo omezovat orbu z ideologických důvodů je vysloveně nesmysl. Jsou léta (když je velké sucho) kdy pluh do země nezaryjete. Ale naopak jsou léta , kdy bez pluhu včas nezasejete. Všechny takzvané půdoochranné technologie které omezují orbu jsou závislé na vyšších dávkách pesticidů. Navíc při vynechání orby prakticky u všech firem dochází k menšímu prokypření půdního profilu a to je následně příčinou nižší absorci dešťové vody. Toto moje tvrzení nepotřebuje žádný vědecký elaborát, stačí se po dešti podívat na naše pole, kde převážně ořeme a na pole sousedů, které provozují bezorebné technologie.
Dále co se týče meziplodin, zase se to nedá generalizovat. Sami jsme je začali zkoušet dávno před dotacemi a slavným Grendýlem. To co nezasejete do konce srpna, tak dál to jsou jenom vyhozené peníze a další prostředky. Dále pod ozimy nemůžete, protože meziplodiny by vám vyžraly vodu a ozimy už by nevzešly. Z podobného důvodu nemá cenu sít meziplodiny, když je vysloveně suché léto, opět vyhozené peníze a nafta. Bohužel mnoho z těchto blbostí musíme praktikovat, aby se vlk(úředník) nažral a my se mohli přihlásit o dotace.
Přitom by mnohdy stačilo uznat za meziplodiny výdrol, který vzejde na podmítnutém poli po sklizni. Když je normální rok, kdy chodí letní bouřky , tak tento porost je mnohem vydatnější než následně setá meziplodina. Jenže bohužel úředníci potřebují tabulky, kde jsou přesně vyjmenované druhy na meziplodiny, Dále potřebují termíny do kdy jste zasel a kdy to můžete zaorat.
Takže dochází k paradoxům, kdy zlikvidujete dobře zapojený výdrol, aby vám prakticky nevzešla meziplodina, kterou můžete zaorat až v deštivém listopadu, místo slunečného října.
Už jsem se vám to snažil vysvětlit vícekrát. Žádný úředník a jeho tabulky nemůžou přinést zlepšení v zemědělství. Všechno je to o lidech, kteří tam pracují. A aby tam pracovali slušní lidé, tak se tomuto oboru musí dostat uznání. Stejné jako například zdravotnictví. Bez něj se pár dní obejdete, ale bez potravin určitě ne.
Karel Zvářal
11.7.2023 19:15 Reaguje na Petr BlažekSlavomil Vinkler
12.7.2023 06:18 Reaguje na Petr BlažekMarcela Jezberová
12.7.2023 07:22 Reaguje na Petr Blažekpavel peregrin
12.7.2023 10:07Jinak meziplodiny dobrá věc, o tom žádná, ale vtip spočívá v tom, vědět, jak je použít, jinak mohou nadělat víc škody než užitku, opět přesně popsané v příspěvku p. Blažka. Co se druhu týká, jednoznačně dávám přednost svazence, už jen proto, že je naprosto nepříbuzná s ostatními čeleděmi, patří do stružkovcovitých.
Břetislav Machaček
12.7.2023 11:09 Reaguje na pavel peregrina ranných bramborách. Dal jsem ji přednost před hořčicí, ve které
se vyskytovala ohnice, kterou jsem pak pracně z pozemku dostával.
Svazénka spolehlivě potlačuje mnohé plevely a pokud její semena
přetrvají do jara v půdě, tak se snadno rostliny likvidují. Stačí
do podzimu i zakvést a hmyz obdařit pozdní snůškou potřebnou pro
nabráni sil před zimou. Škoda, že ji v mém okolí zemědělci moc
nefandí, protože vidět ty tisíce různého hmyzu, když kvete, tak
mám radost kolika tvorům jsem tím prospěl. Nakonec si na své
přijdou i žížaly, půdní hmyz a mikroorganismy a půda je doslova
voňavá a drolí se jako drobénka na koláči, když ji na podzim
zaorám. Pěstuji vše bez chemie postaru se zaoráváním plevelů
a ručním pletím. Brambory 2x nakopčím radlicí a nevím, co je
plevel v bramborách. Bohužel to lze dělat pouze v malém, ale
při dobré vůli a vztahu k půdě to umí mnozí i ve velkém.
Fandím tak vám a i všem těm, co to děláte a oponujete těm
nedoukům, kteří prosazují už dávno zavržené špatné postupy.
Bez podzimní orby jsem to zkusil jednou a už nikdy, protože
půda byla po zimě jako mlat a její nakypření mě stálo o mnoho
více energie, než tu na podzim zoranou půdu na jaře nakypřit rotačním kultivátorem. Stejně jsem pak oral na jaře před tou
kultivací, protože kultivátor se do toho "mlata" nebyl schopen
ani zakousnout.
Jakub Graňák
12.7.2023 14:44 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
12.7.2023 18:11 Reaguje na Jakub Graňákbudou vzájemně tolerovat. Kdysi se v mém okolí sel
bob a říkalo se, že po něm bývaly brambory velké
jako pomeranče i bez statkového hnoje. Dnes bob
nikde nevidím, ale už několik let tu sejí sóju
a letos i pár hektarů hrachu. Inkarnát mi povolil
kamarád vysít do jeho mnoho let zatravněného pole
a jsem zvědav, zda alespoň pár semen vzejde mezi jílky i bez narušení travního drnu. Máte s tím nějaké zkušenosti? Pole pouze 1-2 ročně
mulčuje a třeba svazénka tam vzešla pouze na
krtincích a byla zmulčována v době květu.
Má investice do osiva tak přišla v niveč.
Jakub Graňák
12.7.2023 18:18 Reaguje na Břetislav MachačekSlavomil Vinkler
12.7.2023 11:12 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
12.7.2023 13:23 Reaguje na Slavomil VinklerRadim Polášek
17.7.2023 15:55 Reaguje na Slavomil VinklerRadim Polášek
17.7.2023 14:56Výjimkou jsou stroje přesně řízené GPS, které umožňují na jednom poli osít, obdělávat a sklízet úzké, třeba jenom metrové pásy různých plodin vedle sebe, těch je ale zatím velmi málo. A jsou kvůli pořizovací ceně a provozním nákladům jen pro velké zemědělské firmy, malým se nevyplatí.