https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-stavbu-rozhledny-na-kralickem-snezniku-se-vybira-dodavatel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro stavbu rozhledny na Králickém Sněžníku se vybírá dodavatel

2.6.2020 00:38 | KRÁLÍKY (ČTK)
Na polské straně Králického Sněžníku se postaví nová rozhledna.
Na polské straně Králického Sněžníku se postaví nová rozhledna.
Foto | Marek Stránský / Wikimedia Commons
Do konce června by měla být vybrána firma, která postaví na polské straně Králického Sněžníku novou rozhlednu. Původní vyhlídková věž byla zbourána v roce 1973. Projekt získal dotaci z přeshraničního programu Interreg V-A Česká republika - Polsko. Výběrové řízení na stavbu se muselo opakovat, neboť se buď nikdo nepřihlásil, nebo byla nabídková cena příliš vysoká, řekl ČTK sekretář Euroregionu Glacensis Jaroslav Štefek.
 

"Projekt by naplánován tak, že se veškerý materiál bude dovážet letecky bez využití místních cest kvůli ochraně přírody. To se polská strana snaží změnit, aby se mohla vybudovat provizorní komunikace pro dopravu, což by projekt zlevnilo," uvedl Štefek.

Rozhledna bude mít konstrukci tvořenou do 13 metrů betonem s kamenným obložením, vršek věže bude z velké části prosklený. Celková výška má dosáhnout 33 metrů. Vyhlídková věž by měla vyjít na 3,5 milionu eur (asi 95 milionů korun), což představuje příspěvek evropských fondů. Do projektu je zahrnuto také turistické informační centrum v Králíkách. Partnery projektu jsou na polské straně obec Stronie Slaskie, na české králická radnice.

O obnovení rozhledny se mluví již mnoho let. Měla by stát na místě původní vyhlídkové věže na polské straně hranice. Její stavba byla zahájena 17. dubna 1895 a dokončena 9. prosince 1899. Ve stejné době byla vybudována také nepříliš pohodlná a velmi strmá cesta z horské louky Hala pod Śnieżnikiem na vrchol hory. Na úpatí věží byla i dřevěná horská chata s verandou, V poválečných letech rozhledna vlivem kyselých dešťů značně zchátrala a v roce 1973 byla stržena. V nejvyšším bodě Králického Sněžníku se dodnes nacházejí pozůstatky věže v podobě asi třímetrové hromady suti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

2.6.2020 08:43
Bravo.... další ničení Jeseníků a to ještě za 93 mil. korun z dotací..... opravdu tleskám hovadům co toto zařídili!!! Jeseníky jsou pod enormním tlakem lobby a postupně degradují na zábavní park na úkor enormních hodnot tohoto území..... že je Kraličák jedno z mála míst, kde se vyskytuje kočka divoká a jiní přísně chránění živočichové nikoho nezajímá...... poláci jsou dobytci........
Odpovědět
Sl

Slovan

2.6.2020 08:50 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Na to sme si my v příhraničí už dávno zvykli (Turów)...

Tohle bohužel podporuje i česká strana.
Odpovědět
ku

karel uzel

2.6.2020 09:32
Taky to nechápu, vrchol je holý a výhledu nic nebrání.... Asi je potřeba odklonit část dotací do správných kapes.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.6.2020 09:58
Taky jsem doufal, že Kralickému Sněžníku se masová turistika vyhne a přednost bude dána ochraně posledního zbytku neporušené přírody.

Kdysi dávno to začalo vyasfaltováním cesty Praděd - Švýcárna a jako mor se v časech dnešních rozlézá po okolí - viz Stezka do oblak , Velká Morava apod.

Ještě udělejte v Rychlebských horách Disneyland a můžu se jít oběsit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.6.2020 13:07
Akce má stát čtyři miliony eur. „Příspěvek evropských fondů v tomto případě činí 3,5 milionu aur, což je 85 procent nákladů za všechny aktivity zahrnuté do projektu, jehož partnerem je na české straně město Králíky. Základem 34 metrů vysoké rozhledny má být ocelová konstrukce na železobetonových základech. Spodní část pláště bude obložen kamenem z původní stavby. Vyhlídková terasa ve výšce třiceti metrů a tubus rozhledny budou opláštěny laminátovým sklem. Součástí věže nebude restaurace ani toalety. Pro tyto účely i nadále poslouží chata na polském úbočí Sněžníku.

Blíže zde :
https://stronie.pl/75/wieza-trzech-kultur-wykonanie-dokumentacji-odbudowy-wiezy-widokowej-na-sniezniku-2012-2013-r.html
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist