https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-jsou-dospele-slunecnice-otocene-smerem-na-vychod-vedci-to-zjistili-diky-experimentu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč jsou dospělé slunečnice otočené směrem na východ? Vědci to zjistili díky experimentu

22.8.2021 03:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Orientace na východ rostlinám už od brzkého rána zaručí více světla, větší teplo a tudíž mnohem více včel.
Orientace na východ rostlinám už od brzkého rána zaručí více světla, větší teplo a tudíž mnohem více včel.
Zdroj | Pexels
To, že jsou dospělé slunečnice otočené směrem na východ jim zajišťuje mnohem lepší podmínky pro opylování a následnou reprodukci. Pomocí experimentu zveřejněném v žurnálu New Phytologist k tomu došli vědci z University of California, Davis.
 

Mladé rostliny slunečnice jsou známé tím, že pohybem svého květu během dne kopírují pohyb slunce. Čím starší ale slunečnice je, tím víc její stonek tuhne a je v tomto pohybu limitován. Nakonec tak květ dospělých slunečnic končí otočený směrem na východ. Otázkou, proč právě na tuto světovou stranu, se zabývali vědci v nedávno provedeném experimentu. Během něj porovnávali slunečnice otočené směrem na východ s rostlinami, jejichž květy otočili směrem na západ.

Zjistili, že orientace na východ rostlinám už od brzkého rána zaručí více světla, větší teplo a tudíž mnohem více včel. Právě zahřátí květiny ranním sluncem totiž způsobí, že začne uvolňovat pyl. Vědci věří, že pro opylovače je zahřátý květ pod UV světlem zářivější - a lépe viditelný - než květ slunečnice orientovaný na západ, který se ráno ohřívá mnohem pomaleji (video) .

"Zajímavé je, že ve chvíli, kdy se květ slunečnice orientovaný na západ konečně zahřál na teplotu, při které začal uvolňovat pyl, neměly již včely mezi oběma rostlinami žádné preference a navštěvovaly obě stejně. Domníváme se, že právě ranní vysoká návštěvnost opylovačů je pro slunečnice klíčová,” říká rostlinná bioložka Stacey Harmer z UC, Davis.

Vědci zároveň zjistili, že slunečnice, které jsou otočeny k východu mají v porovnání s těmi otočenými na západ mnohem více semen, ta jsou i větší, a také se jim daří výrazně lépe reprodukovat.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist