https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodejci-zemedelske-stroje-velmi-pokrocily-jeden-dnes-zvladne-praci-peti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodejci: Zemědělské stroje velmi pokročily, jeden dnes zvládne práci pěti

25.8.2024 00:27 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vybavení a kvalita zemědělských strojů za poslední roky velmi pokročila. Co dříve dělalo několik strojů, dnes zvládne jeden, tvrdí prodejci zemědělské techniky, které ČTK oslovila na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Vývoj v zemědělské technice přirovnali k vývoji chytrých telefonů nebo vozidel.
 
Přestože je podle prodejců znát, že zemědělci nemají v současnosti příliš peněz na investice, nákup moderních a chytrých strojů je podle nich ale nutný k zajištění dostatečné produkce potravin a zvýšení výnosů v době, kdy farmáře trápí mimo jiné výkyvy počasí.

Ondřej Perlík z firmy John Deere uvedl, že dříve trvalo sklidit pole zhruba o polovinu déle času v porovnáním s dnešním strojem a že to, co dnes zvládne jeden stroj, dříve dělalo pět. "Z přesnosti zhruba 40 centimetrů jsme se postupem času dostali až na asi 2,5 centimetru při pohybu po pozemku," řekl Perlík.

Stroj podle něj například pozná, kde aplikoval hnojiva, a látku v tom samém místě už znovu nevypustí. "Dochází k úspoře, ochraně životního prostředí, zrychlení i zpřesnění," doplnil.

A podle prodejců velmi pokročily i doplňující technologie pro zemědělství. "V roce 2019 jsme měli jednotky kusů strojů s automatickou navigací a loni už to byly desítky kusů," řekl za firmu Top Agri Jan Šmolík. Zemědělec si také může například objednat takzvaný AgroScan, který pomocí dronů monitoruje pole a sbírá data. Zemědělci následně předá informace o stavu porostu, kondici plodin a pokud analýza ukáže problematické oblasti, doporučí kontrolu na místě. Farmář tak na pole nemusí docházet a vše vidí v interaktivní mapě přesné na několik centimetrů.

Také ředitel firmy Agrotec Martin Rada vnímá v možnostech zemědělských strojů a technologií velký posun. "Můžeme sledovat kvalitu zrna, jsme schopni sklízet ležící pole na velkých plochách, posbírat a vytěžit komoditu i na velmi složitých polích, jsme schopni na dálku stroj servisovat," uvedl.

Jeden z nejpokročilejších strojů je v současnosti mlátička CR11, která má záběr sklízecí lišty 18 metrů a za hodinu umí posekat až 140 tun plodin. Podle Rady dokáže nahradit dva až tři kombajny. Stojí přes 20 milionů korun a na světě existuje jen pár kusů. Příští rok ale začne sériová výroba a Rada řekl, že jen během agrosalonu o mlátičku mělo zájem několik zemědělců.

Prodejci se také shodují v tom, že zanedlouho by čeští farmáři mohli používat i zcela autonomní stroje. "Už jsme jen malý krok od autonomiky, aby se stroje pohybovaly po poli samy. Jestli to bude dva roky, pět nebo deset, to nevím, ale technologie jde velmi rychle dopředu," uvedl Rada a dodal, že už nyní může obsluha řídit kombajn a k tomu navigovat dva až tři stroje, které spolu komunikují. Perlík očekává, že rozvoj autonomních strojů v Evropě může nastat v rozmezí dvou let.

Je ale podle něj otázkou, zda si to budou moci zemědělci dovolit. Prodejci totiž v posledních letech zaznamenávají nižší tržby za prodeje techniky. John Deere letos očekává pokles tržeb v řádu nižších desítek procent, Agrotec o deset až 20 procent.

Moderní stroje jsou ale podle prodejců nutné k zajištění efektivity i vyšších výnosů. "V zemědělství pracují jednotky procent populace a ta stále roste. Je potřeba nakrmit ještě více lidí, ale na stále se zmenšující ploše. Tím pádem musíte zpřesňovat a dostat se k efektivnější práci, navíc když do toho vstupuje ještě počasí," podotkl Perlík. "Jestli chcete mít efektivitu, tak potřebujete novou techniku," doplnil Rada.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

25.8.2024 06:31
Doopravdy se ta monstra, hodí na zdejší 30ha políčka, co !
Odpovědět
PB

Petr Blažek

25.8.2024 07:38 Reaguje na smějící se bestie
Samozřejmě jak co a kam. Tolik propagovaný velký kombajn je určen hlavně na trhy v zámoří ( USA, Austrálie, Brazílie..) My bychom o něj nestály. Jeho velikost je už problém třeba při přepravě, ale i na poli. Například vám lehne obilí a takto velká lišta musí mít problém v členitém terénu to vysbírat. Mnohdy stačí, když vám jarní ječmen projde deštěm a on si takzvaně sedne , to znamená, že se snažíte oseknout klásky, které jsou třeba i jenom 10 cm nad zemí. Další nevýhodou je váha tohoto stroje. Naše firma byla jedna z prvních v ČR, která přešla na pásové podvozky, kvůli rozložení hmotnosti stroje. Jenže za těch 20 let se váha strojů zdvojnásobila a pásy zůstaly skoro stejné. Takže takový kombajn by byl za mokra u nás skoro nepoužitelný.
Jiná věc jsou traktory, které pracují při hlubokém zpracování se šířkou strojů okolo 6 m. tam se se zvyšujícím se výkonem motorů opravdu zvyšuje produktivita většiny prací. Ale i tam se dostáváte na hranici přenosu kroutícího momentu na podložku.
Hlavním velkým problémem nové techniky o které se v takovýchto oslavných článcích nepíše je cena. Již jsem ve svých zdejších příspěvcích prokazoval jak zásahy vrchnosti a dotace násobí ceny. A bohužel to pokračuje. Před 15 lety stál běžný kombajn do 5 milionů, velký pásový do 10. Dnes chtějí 15-25milionů. Ovšem cena pšenice je stále do 5000 za tunu. To znamená, že ke kvalitní a elektronikou vybavené technice se dostanou pouze velké firmy s velkým výkonem a naopak firmy, které mají z různých důvodů (převážně politických) snadný přístup k dotacím. Běžné střední firmy se musí snažit kupovat různě ojetou techniku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist