https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pronk-strategie-osn-pro-summit-zeme-je-riskantni-i-nadejna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pronk: Strategie OSN pro Summit Země je riskantní i nadějná

1.8.2002 14:22 | PRAHA/LONDÝN (EkoList)
Riskantní, ale zároveň nadějnou strategii zvolila Organizace spojených národů (OSN) pro Světový summit o trvale udržitelném rozvoji (WSSD) podle nizozemského exministra životního prostředí Jana Pronka. Pronk to prohlásil na včerejší tiskové konferenci v Londýně. Pronk je zároveň zvláštním vyslancem generálního tajemníka OSN Kofiho Annana pro WSSD.
 

WSSD by se podle Pronka měl věnovat zejména následujícím třem bodům:

  • Agendě 21, což je jakýsi akční plán udržitelného rozvoje, přijatý na Konferenci OSN o ekonomice a životním prostředí roce 1992 v Riu de Janeiru.
  • Cílům, stanoveným předloni na tzv. Summitu tisíciletí (Millenium Summit) - slovy Jana Pronka "jde o to snížit do roku 2015 světovou míru chudoby na polovinu".
  • Třetím cílem je stanovit finanční závazky, které zajistí realizaci opatření, na nichž se účastníci WSSD na přelomu letošního srpna a září v jihafrickém Johannesburgu shodnou.

Summit v Johannesburgu by měl dospět k závazkům dvou typů - závazky typu I. by měly být právně závazné a vymahatelné, proto bude obtížné se na jejich znění shodnout a pravděpodobně nebudou příliš radikální. Odvážnější cíle lze podle Pronka očekávat od závazků druhého typu (tzv. "partnerské iniciativy"). Ty zase ovšem budou postaveny na zcela dobrovolné bázi a nebudou právně vymahatelné. Právě v tom podle Pronka spočívá hlavní riziko strategie, kterou pro WSSD zvolila OSN.

"Závazky druhého typu jsou určeny pro země, které budou chtít postoupit na cestě k udržitelnosti dále než ostatní," řekl včera novinářům v Londýně Jan Pronk. "Umožní jim uzavírat sítě spolupracujících organizací, vlád či firem," dodal. "Cynici mohou říct, že to jen umožní zemím, které nechtějí dělat téměř nic, aby se tak bez problémů chovaly. Ovšem prvořadým úkolem je nalézt text, s nímž by mohly souhlasit všechny zúčastněné země. Toto bude konference OSN a delegáti dostali jasný úkol - konference musí mít nějaké konkrétní výstupy," dodal Pronk. Podle Pronka "je to riskantní, ale někdy zkrátka riskovat musíte."

Zároveň podle něj existuje reálná naděje, že Summit bude úspěšný. "Je otázkou, jestli pouze úspěšný nebo velmi úspěšný. To bude ale záležet na jednotlivých delegacích," míní Pronk. Podle něj musí například představitelé USA přesvědčit prezidenta George Bushe, že by se měl Summitu osobně zúčastnit. Dosavadní zprávy ale hovoří spíše o tom, že Bush členem americké delegace nebude a povede ji náměstkyně ministra zahraničí a zkušená diplomatka Paula Dobriansky.

Skeptičtí jsou ale zástupci nevládních organizací. "Jsme přesvědčeni, že takzvané výstupy typu II jsou jen zástěrkou vlády USA jak vyjednat dobré podmínky americkému průmyslu a přijmout v Johannesburgu pouze slabé závazky," řekli reportérovi BBC News zástupci britské Královské společnosti pro ochranu ptactva. "Přípravná jednání před WSSD se prakticky zhroutila. Delegace přijedou do Johannesburgu bez předem dohodnutých závazků, finančních řešení a kontrolních mechanismů. Pokud budou diskuse pokračovat jako doposud, může summit skončit kolapsem dokonce i po formální stránce, nemluvě o věcných výsledcích," komentoval výsledky nedávné přípravné konference na Bali pro EkoList Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA, které je českým článkem největší světové ekologické organizace Friends of the Earth.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist