https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prostejovsti-zastupitele-schvalili-memorandum-o-plazmovem-zplynovani-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prostějovští zastupitelé schválili memorandum o plazmovém zplyňování odpadu

27.11.2023 10:40 | PROSTĚJOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | svyatoslavlipik / Depositphotos
Zastupitelstvo Prostějova minulý týden po dlouhé diskuzi schválilo memorandum o spolupráci s firmami PGP Terminal a MT, které v nedalekých Mostkovicích plánovaly postavit zařízení na plazmové zplyňování odpadu. Proti tomuto záměru se ale v petici vyslovila více než polovina obyvatel Mostkovic a nakloněn mu není ani tamní obecní úřad. Podle primátora Františka Jury (ANO) je memorandum právně nezávazné a není v něm ani uvedena lokalita, kde má zařízení na plazmové zplyňování odpadu být. Výběr místa bude na firmách PGP Terminal a MT. Radnice zvažuje i jiné možnosti likvidace komunálního odpadu po roce 2030, kdy nebude možné jeho skládkování. "Je to pouze jedna z variant," komentoval dnes memorandum Jura.
 
Memorandu podle zástupců radnice otevře cestu ke spolupráci města s firmou PGP Terminal, díky které by si Prostějov mohl v příštích letech zajistit ekologicky a finančně výhodné odstraňování komunálního odpadu. Prostějov totiž letos vystoupil ze Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje, která má pro města a obce zajišťovat společnou likvidaci komunálního odpadu. Radnice má v záloze ještě spalovnu na tuhá alternativní paliva v Brně a společnost FCC ČR plánuje v Prostějově vybudovat linku na výrobu tuhého alternativního paliva z odpadu.

Radnice podle Jury bude moci díky memorandu být u přípravy tohoto nákladného projektu, přičemž výběr lokality pro umístění technologie bude na firmách PGP Terminal a MT. "Je to aktivita společnosti, která městu nabízí řešení, co s komunálním odpadem po roce 2030," uvedl Jura. Podle něj je Prostějov největším producentem komunálního odpadu v regionu, a chce mít proto možnost ovlivňovat strategii jeho budoucí likvidace i nastavení cen za tuto komoditu. "Možná budou další společnosti, které nám nabídnou řešení, co s komunálním odpadem," podotkl. Opozice neúspěšně navrhla, aby zastupitelstvo projednání tohoto materiálu odložilo.

Firmy PGP Terminal a MT chtěly původně zařízení na plazmové zplyňování odpadu postavit v Mostkovicích, proti záměru se postavila více než polovina obyvatel obce a její vedení zvažovalo vyhlášení referenda. Zastupitelstvo Mostkovic nedávno oznámilo, že firma MT stáhla žádost o změnu územního plánu obce, která by v areálu bývalého vojenského opravárenského podniku tuto stavbu umožnila. "V této souvislosti není důvod pro vyhlášení konání místního referenda," uvedlo.

Také kvůli záměru firmy FCC postavit v Prostějově linku na výrobu tuhého alternativního paliva vznikla petice, která požaduje jeho zrušení. Autoři petice z řad opozičních zastupitelů upozornili na to, že zařízení má ročně zpracovat až 50.000 tun odpadu. "Linka má vzniknout 150 metrů od obytné zástavby a odpad se do ní bude dovážet ze širokého okolí. Dojde tak k narušení kvality života mnoha Prostějovanů a zhorší se kvalita ovzduší i dopravní situace ve městě," uvedlo v tiskové zprávě hnutí Na Rovinu!, které petici pořádá spolu s Piráty a spolkem Ajdony.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

27.11.2023 12:54
Nevím o ekonomicky úspěšné realizaci.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.11.2023 17:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Plazmové spalování odpadů je jako yetti , všichni o něm mluví, ale nikdo ho neviděl.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

9.12.2023 10:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ono je tam těch otazníků asi více.

Ti, co plazmové spalování odpadů obcím nabízejí, například tvrdí, že jimi vytvořenou sklovitou taveninu lze bez problémů uložit na skládku.

Když se ale zeptáte, jak jim vychází příslušné rozbory, konkrétně:

Kritéria pro obsah škodlivin v odpadech ukládaných na skládky (Příloha č.10 k vyhlášce č.273/2021 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady)

odmlčí se a vždy se nějak vyhnou odpovědi. Já osobně tipuji, že jim nevychází minimálně dva ukazatele:

DOC = rozpuštěný organický uhlík
TOC = celkový organický uhlík

No jo, ale už nikdo neřekne, že jestli to nesplňuje podmínky uložení na skládku, pak to jinam přijít nesmí!

To to jako budou posílat tajně do Afriky nebo střílet rovnou na Měsíc?

Co potom s tím?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist