https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/protestujici-zadali-at-cesko-nestahuje-zalobu-ohledne-turowa-pripili-si-uhlim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protestující žádali, ať Česko nestahuje žalobu ohledně Turówa, připili si uhlím

7.6.2021 17:00 | PRAHA (ČTK)
Tři desítky demonstrantů vyrazily z Klárova k Hrzánskému paláci v Praze, kde dnes odpoledne jednala vláda. Účastnici žádali, aby Česko nestahovalo žalobu na Polsko ohledně těžby v uhelném dole Turów. Vyzvali také vládu, ať požádá Soudní dvůr Evropské unie o vyměření sankcí proti Polsku. Navzdory předběžnému opatření, které to nařizuje, Polsko odmítá těžbu v dole zastavit. Aktivisté, kteří si mimo jiné "připili" uhlím se vymezili i proti možnosti dohody mezi Českem a Polskem zahrnující finanční kompenzace. Chtějí úplné zastavení těžby. Akci pořádala organizace Greenpeace.
 

Demonstranti se na Klárově sešli kolem 13:00. Někteří si přinesli transparenty, na nichž stálo například "Nestahujte žalobu, zastavte ilegální těžbu" nebo "Nenechme se uplatit, ať rozhodne soud." Na akci byli i obyvatelé území, na kterém podle českých úřadů činnost dolu na polsko - české hranici ohrožuje stav pitné vody.

"My se tady scházíme proto, abychom upozornili na negativní vlivy těžby v dole Turów a na to, že soud před už více jak dvěma týdny rozhodl, že ta těžba se má okamžitě zastavit. Právě kvůli všem vlivům na životní prostředí a na životy místních lidí," řekla ČTK za Greenpeace Nikol Krejčová. "Přesto ta těžba pokračuje a my tedy vyzýváme vládu, aby požádala soud o vyměření sankcí proti Polsku. A aby nestahovala žalobu výměnou za velmi slabou dohodu, která probíhá médii," dodala aktivistka.

Na Klárově si po úvodních projevech protestující symbolicky připili sklenicemi naplněnými uhlím. Pak se průvod vydal k Hrzánskému paláci na Hradčanech. Tam se dnes odpoledne koná schůze vlády, která by měla jednat i o Turówě. Cesta byla poklidná.

Před palácem pak promluvil mimo jiné Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelné, jedné z obcí na Liberecku, na které činnost dolu dopadá. Zdůraznil, že žaloba by neměla být stažena, neboť se nic nezměnilo. "Je to tak, že ačkoliv evropský soudní dvůr vydal nějaké předběžné opatření, tak Česká republika od té chvíle, místo aby si za tím stála, (...) se naopak stahuje. A vypadá to, že se nechystá to předběžné opatření žádným způsobem vymáhat," uvedl Starec.

"Takže to by měl být logicky první krok, pokud jsme žádali evropský soudní dvůr o nějakou ochranu, tak přece bychom teď měli tu ochranu opravdu vymáhat a netvářit se, že to bylo tak jako vlastně trošku omylem," dodal Starec. Možné miliardové odškodné, o němž se objevily informace v médiích, by podle Starce pro obyvatele obcí "neřešila vůbec nic." Podle jeho slov bude stále hrozit nedostatek vody a vylidnění obce.

Soud EU v květnu Polsku na žádost České republiky nařídil, aby okamžitě přerušilo veškeré práce v dole nedaleko českých hranic. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale později veřejně oznámil, že Polsko nařízení nedodrží, neboť by pro jeho zemi mělo velmi negativní dopad. Dodal, že Česko slíbilo žalobu stáhnout, což premiér Andrej Babiš později popřel. Žaloba podle něj trvá, ačkoli obě strany jednají o vyřešení sporu prostřednictvím mezivládní dohody.

Evropská komise také dříve několikrát zopakovala, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu uhlí v dole Turów, a to až do vydání konečného verdiktu v tomto sporu. Polsku ale patrně nehrozí žádný postih, který by iniciovala sama exekutiva EU. Mluvčí komise ale ČTK v květnu sdělila, že pokud se polské úřady rozhodnutí soudu nepodřídí, může soud na žádost Česka vyměřit státu pokutu.

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Po předběžném opatření soudu však Polsko poprvé projevilo ochotu vyřešit spor dohodou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist