Prouza: Pro rozvoj českých biopotravin je nutné vytvořit novou jednotnou značku

Nová značka pro biopotraviny by podle svazu navázala na již existující označení, jako jsou Klasa či Regionální potravina, ale lépe by odpovídala potřebám ekologického trhu a zákaznickým zvyklostem, na rozdíl od značky Klasa, na kterou zákazníci téměř nereagují. Klasa označuje výjimečně kvalitní produkty, Regionální potravina reprezentuje nejlepší produkci z každého kraje, které musí být vyrobeny z lokálních surovin a mít vazbu na svůj kraj. Obě značky zaštiťuje ministerstvo zemědělství.
Loni zákazníci za biopotraviny v Česku utratili zhruba sedm miliard korun, předloni 6,95 miliardy korun a zájem o ně roste i nadále, uvedl svaz. Nízký podíl českých biopotravin je podle něj způsobený především nízkými objemy výroby, nároky na logistiku, rozdílnými standardy balení a vysokými náklady na zpracování. "Tam, kde se daří navázat přímou spolupráci mezi farmáři a obchodními řetězci, však bioprodukty úspěšně rostou," tvrdí svaz.
Svaz pro další rozvoj bio segmentu mimo jiné doporučuje systematicky vzdělávat spotřebitele o výhodách českých biopotravin, rozvíjet krátké distribuční řetězce s využitím regionálních logistických center, a zohlednit biopotraviny ve veřejném stravování prostřednictvím zvýhodnění při zadávání veřejných zakázek.
Dosáhnout pětiprocentního podílu biopotravin ve veřejném stravování by měla některá zařízení již v letošním roce, povinnost vychází z cílů Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021 až 2027.
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) už dříve také deklaroval, že by měl do roku 2030 podíl ekologicky obhospodařované zemědělské půdy v Česku dosáhnout 25 procent. V roce 2023 plně ekologicky obhospodařovaná půda dosahovala přibližně půl milionu hektarů, tedy 14,3 procenta z celkové výměry zemědělské půdy. Koncem roku 2023 působilo v Česku 5341 ekologických zemědělců a 969 výrobců biopotravin.
Obrat společností, které podnikají v biopotravinách, v roce 2022 v Česku podle údajů ministerstva zemědělství vzrostl na 11,3 miliardy korun z 10,22 miliardy korun v roce 2021. Z celkové spotřeby potravin ty v bio kvalitě tvořily 1,65 procenta.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (13)
Jaroslav Řezáč
19.6.2025 05:44a nenacpat to do nadnárodních řetězců.
smějící se bestie
19.6.2025 08:06 Reaguje na Jaroslav ŘezáčMarcela Jezberová
19.6.2025 10:53Radek Čuda
19.6.2025 10:58Tohle bude stejné.
Takže ten, kdo to bude mít na starosti z toho bude mít slušné živobytí a výsledek bude nula.

Jakub Graňák
19.6.2025 13:15 Reaguje na Radek ČudaPak stačí vzpomenout, jak např při rušení mlíka do škol kňučel Teplý jak nakopnutá fena. Jen se omylem zapomněl zmínit, s jakou "marží" že do toho programu dodával mlíko... a je jasno, odkud tyhle kampaně pochází.
Radek Čuda
19.6.2025 15:20 Reaguje na Jakub GraňákOno obecně platí, že to, co podnikatelská sféra nejvíc potřebuje ... a zemědělci jsou její významnou součástí ... je aby se jí do toho stát přestal věčně ventrovat.
Radek Čuda
19.6.2025 15:21 Reaguje na Radek Čuda
Jakub Graňák
19.6.2025 18:32 Reaguje na Radek ČudaKdysi jsem párkrát kontaktoval redakci, jestli by s velikostí vpisovacího okénka nechtěli něco udělat, že to po sobě člověk musí třikrát kontrolovat a delší texty občas vypadají, jako by je psal hotentot.
Nechtěli:-)
Radek Čuda
20.6.2025 12:14 Reaguje na Jakub GraňákA tak na druhou stranu .. je to tady zadarmo a když su líný si to nejdřív napsat "vedle", zkontrolovat a pak to sem jen zkopírovat, tak jako hotentot holt občas vypadám. Já to přežiju;-).

Jakub Graňák
20.6.2025 16:31 Reaguje na Radek Čudavaber
21.6.2025 08:33Já pěstuji na své zahrádce, nikdy jsem nepoužil žádnou chemii,žádné čoudící stroje, dokonce nepoužívám ani žádný hnůj, jen kompost. Jsou to co vypěstuji biopotraviny? Nikdo mi punc biopotravin nedá.
Co je to ekologicky obhospodařovaná zemědělská půda? Asi už ji máme hodně ,když do roku 2030 budeme mít 25%. Na takové půdě jsou jen koně a kravky a žádné stroje na smradlavá paliva a oleje? Nebo stačí nadefinovat ,že na takové půdě je rodinná farma? Kolik chemie a jakou je možno použít. Má v tom někdo jasno. Jak budou chráněni spotřebitelé ,kdo bude potraviny kontrolovat. Nebo stačí jen cedulka u zboží v obchodě a certifikát u sedláka.
V celém článku se mluví hlavně o penězích a podpoře a je jasné od koho a komu. Chystají se nové dotace.