https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/provozovatele-elektrokolobezek-budou-muset-mit-od-roku-2024-povinne-pojisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Provozovatelé elektrokoloběžek budou muset mít od roku 2024 povinné pojištění

22.8.2022 07:40 (ČTK)
Týkat se to bude všech koloběžek s elektrickým motorem překračující rychlost 25 km/h nebo na ty, které váží více než 25 kilogramů a zároveň jezdí rychleji než 14 km/h.
Týkat se to bude všech koloběžek s elektrickým motorem překračující rychlost 25 km/h nebo na ty, které váží více než 25 kilogramů a zároveň jezdí rychleji než 14 km/h.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Provozovatelé rychlých elektrokoloběžek budou muset od roku 2024 mít zřízené povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Týkat se to bude všech koloběžek s elektrickým motorem překračující rychlost 25 km/h nebo na ty, které váží více než 25 kilogramů a zároveň jezdí rychleji než 14 km/h. Počítá s tím nedávno schválená směrnice EU, upozornila Česká asociace pojistitelů (ČAP).
 

"Byla to jen otázka času, kdy právě kvůli rostoucímu počtu nehod s případným odškodněním pro poškozeného, přijde Evropská unie s podobnou regulací a návrhem na efektivnější náhradu škody poškozeným," řekl ředitel asociace Jan Matoušek.

Cílem směrnice je podle něj chránit osoby, které jezdec na elektrokoloběžce zraní nebo materiálně poškodí. Zároveň by měla zjednodušit celý proces odškodnění. "Mnohem častější je nebezpečí srážky a tím pádem také riziko závažného poškození zdraví. Zde může být částka za odškodné až ve výši milionů korun," podotkl Matoušek.

Vzniklou škodu musí podle současných pravidel provozovatel nahradit, vymáhání je ale podle asociace často komplikované, protože poškozený musí částku po viníkovi vymáhat sám. Od roku 2024 dostane poškozený kompenzaci od pojišťovny ze sjednaného povinného pojištění. "Očekáváme, že elektrokoloběžky budou podobně rizikové jako právě nyní kategorie mopedů," dodal Matoušek.

Směrnice zatím nezahrnuje elektrokola. Důvodem je skutečnost, že elektrický motor má u nich pouze doplňkovou funkci. Řada evropských zemí všem vlastní pravidla na pojištění rozšířila i na ně. Česko se k nim zatím nepřipojilo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

22.8.2022 09:19
Konečně.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.8.2022 09:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pozor:
"Týkat se to bude všech koloběžek s elektrickým motorem překračující rychlost 25 km/h nebo na ty, které váží více než 25 kilogramů a zároveň jezdí rychleji než 14 km/h."
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist