Průzkum: Plýtvání jídlem je problém, míní Češi. Ohledně řešení jsou však skeptičtí

Výsledky průzkumu, podle kterého tři čtvrtiny respondentů vnímají situaci jako vážnou a chtějí plýtvání jídlem zamezit, vidí Fialka jako velmi pozitivní a vyvrací obavy některých dotazovaných, kteří snahy o redukci potravinového odpadu považují za zbytečné nebo kontraproduktivní. Podle 18 procent respondentů řešení plýtvání působí více obtíží, než aby se vyplatilo. Fialka ale upozorňuje, že ke změně mohou pomoct i jednoduchá opatření, jako je například plánování nákupů a dodržování pravidel pro zacházení s potravinami.
Podle odborníků má velký vliv na čerstvost a trvanlivost potravin způsob, jakým s nimi lidé nakládají. Pro maximální využitelnost potravin je důležité rozlišovat mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí, upozorňují odborníci. "V EU vzniká až deset procent potravinového odpadu v důsledku neznalosti rozdílu mezi výše zmíněnými termíny," uvedl odbor v tiskové zprávě. K plýtvání potravinami podle odborníků přispívá také nejistota, které části ovoce a zeleniny lze bezpečně konzumovat.
Zásady správného zacházení s potravinami připomíná například kampaň s názvem #Safe2Eat, kterou organizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s odborem bezpečnosti potravin MZe.
K nejnovějším formátům využívaným v boji proti plýtvání potravinami patří mimo jiné aplikace Nebuď Trash, která se zaměřuje na edukaci příslušníků generace Z. Právě lidi ve věku zhruba 15 až 30 let si často neví, jak na řešení plýtvání, a ani si pod plýtváním často nedokážou nic konkrétního představit, jak ukázaly dřívější výsledky projektu Mendelovy univerzity.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (7)
Tohle by si myslím zasloužilo vysvětlení. Sám si nedovedu představit, jak taková nejistota může vypadat - mám vyzkoušené, že deset nutrií z deseti odsouhlasí, že nať je stejně dobrá jako mrkev, ale takhle to asi nebylo myšlené?
Lukas B.
7.5.2025 10:26 Reaguje naale čert vezmi zeleninu, když vidím, jak se paní mého srdce rejpe v krásné prorostlé krkovici a ty nejchutnější kousky štítivě odstrkuje na okraj talíře...
*) prostě si představte krásnou čerstvou mrkev na píď dlouhou a na tlustším konci na palec tlustou. nejdřív ufikla čtvrtinu mrkve u pupíku, pak čtvrtinu u ocásku, a zbytek okrojila do hranolu, který pak nakrájela na kolečka (respektive čtverečky).
Tonda Selektoda
7.5.2025 06:39Tonda Selektoda
7.5.2025 17:09 Reaguje napepa knotek
7.5.2025 08:14Břetislav Machaček
8.5.2025 11:06včas neprodají, zkazí se a vyhodí. Nebo si je zákazník koupí a zjistí, že
je už závadné. Vakuovaný obal je narušen a zboží už nechrání, zboží bylo
před prodejem nevhodně skladováno a dopravováno a o to se zkracuje jeho
trvanlivost. Uvedu pár příkladů plýtvání. Plný pult salámů a krajní plátky se často zkazí a jsou odpadem. Předevčírem jsem koupil dva plátky sekané
a jeden dal včera zasmrádlý slepicím. Kuřecí balíčkovaná stehna taky
skončila u sousedova psa, ač byly skladovány podle návodu a záruční
lhůta končila až za tři dny. Kdysi jsme pekli domácí chléb, který jsme
jedli celý týden a dnes je třetí den plesnivý. Domácí nepasterizované
mléko se časem přeměnilo na chutnou kyšku a to trvanlivé po otevření
tetrapaku tak leda za stejnou dobu zasmrádne a skončí v žumpě. Proto
se ptám, zda je dobře, že jdeme cestou plných regálů, kde nic nechybí
a nebo je moudřejší jít na doraz i s rizikem, že leccos schází. Ona
i ta plná chladnička láká jíst to na co mám chuť a to ostatní nechat
zkazit. Poloprázdná nás přinutí sníst i to, co nám nechutná a hlavně
dojídat odřezky a zbytky. Na vesnicích to máme možnost alespoň
zkrmit zvířaty, ale ve městech je to odpad a obchodech taky. Moje
matka v obchodě pracovala ještě u soukromníka a pak za socíku a
když nedoprodala třeba salám do konce, tak aby nepřekročili tkzv.
výtratné, tak jsme ty konce dojídali doma my. S masem to bylo
podobné když viděli, že o nějaký druh není zájem, tak jiné stáhli
z pultu do vyprodání z nouze nežádaného a pak zpět žádané dali
do prodeje. To je prosím naučil ten soukromník, který arizoval
židovský obchod a po válce převlékl kabát a stal se národním
správcem arizovaného majetku. Jeho to naučil ten židovský majitel,
že nic nesmí přijít vniveč, protože tehdejší konkurence nebyla
o kartelu umožňujícím vysoké marže a marže se snažili mít co
nejnižší, aby byli konkurenceschopní a tudíž si nemohli dovolit
ztráty vyhazováním zboží. Ten soukromník tvrdil, že židovský
obchodník pro uspokojení požadavků zákazníka ho zdržel do doby,
než učeň zboží sehnal u konkurence a nebo to zboží stáhl z vlastní
kuchyně, ale naopak při nadbytku ho jako rodina snědli oni a nebo
rodiny zaměstnanců. Regály byly plné v prvé řadě, ale už za ní
bývaly pouze prázdné krabice. Na oko to bylo o dostatku, ale vždy
šlo o prodejnost a nikoliv o přeplněných regálech budoucím odpadem.
V přídělovém systému za války a po ní bylo plýtvání neznámým pojmem,
ale nebrečím za jeho znovuzavedení. Chci pouze říci, že se neplýtvalo.
Jsme společnost založena na nadbytku, plýtvání a bohužel i nekvality,
kdy je trvanlivost podmíněna konzervanty, skladováním a dopravou.
Navíc se změnilo u mnoha lidí myšlení, kdy se nakupuje ve slevě i
to, co se nesní a vyhodí. V popelnicích pak jsou celá balení kuřat,
jogurtů atd., protože množstevní sleva nebývá zadarmo. Zboží je na
hraně trvanlivosti a nebo jinak nedokonalé. No a pak je tu taky to,
že pro některé příjmové skupiny jsou ceny natolik směšné, že si
potravin vůbec neváží. Matka se nepozastaví nad tím, že si dítě
jednou ukousne z pečiva a zbytek vyhodí, protože ona dělá totéž.
Dostávám pro slepice zbytky pečiva od kamaráda, který je dostává
i od sousedů. Když vidím u pečiva za 20 Kč jedno ukousnutí a je
už odpadem, tak se nedivím plným popelnicím potravin.