https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-plytvani-jidlem-je-problem-mini-cesi-ohledne-reseni-jsou-skepticti
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Plýtvání jídlem je problém, míní Češi. Ohledně řešení jsou však skeptičtí

6.5.2025 11:07 (ČTK)
Ke změně přitom mohou pomoct i jednoduchá opatření, jako je například plánování nákupů a dodržování pravidel pro zacházení s potravinami.
Ke změně přitom mohou pomoct i jednoduchá opatření, jako je například plánování nákupů a dodržování pravidel pro zacházení s potravinami.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř tři čtvrtiny Čechů považují plýtvání potravin za závažný problém, ohledně řešení potravinového odpadu a jeho snižování je ale část lidí skeptická. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který letos v únoru za účasti 1416 respondentů pro ministerstvo zemědělství zpracovala společnost STEM/MARK. Naopak 16 procent lidí uvedlo, že problém plýtvání nelze vyřešit a další necelá čtvrtina se domnívá, že jde o "nafouknutý problém". Ročně končí v odpadcích na 420 000 tun jídla, uvedl odbor bezpečnosti potravin ministerstva (MZe).
 
"Přičteme-li k potravinovému odpadu z domácností ztráty vznikající v maloobchodu, jídelnách, rychlém občerstvení a během distribuce potravin, překračuje množství potravin vyhozených v ČR půl milionu tun ročně. Na úrovni celé Evropské unie se pak každoročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin,“ uvedl Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářství při MZe.

Výsledky průzkumu, podle kterého tři čtvrtiny respondentů vnímají situaci jako vážnou a chtějí plýtvání jídlem zamezit, vidí Fialka jako velmi pozitivní a vyvrací obavy některých dotazovaných, kteří snahy o redukci potravinového odpadu považují za zbytečné nebo kontraproduktivní. Podle 18 procent respondentů řešení plýtvání působí více obtíží, než aby se vyplatilo. Fialka ale upozorňuje, že ke změně mohou pomoct i jednoduchá opatření, jako je například plánování nákupů a dodržování pravidel pro zacházení s potravinami.

Podle odborníků má velký vliv na čerstvost a trvanlivost potravin způsob, jakým s nimi lidé nakládají. Pro maximální využitelnost potravin je důležité rozlišovat mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí, upozorňují odborníci. "V EU vzniká až deset procent potravinového odpadu v důsledku neznalosti rozdílu mezi výše zmíněnými termíny," uvedl odbor v tiskové zprávě. K plýtvání potravinami podle odborníků přispívá také nejistota, které části ovoce a zeleniny lze bezpečně konzumovat.

Zásady správného zacházení s potravinami připomíná například kampaň s názvem #Safe2Eat, kterou organizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s odborem bezpečnosti potravin MZe.

K nejnovějším formátům využívaným v boji proti plýtvání potravinami patří mimo jiné aplikace Nebuď Trash, která se zaměřuje na edukaci příslušníků generace Z. Právě lidi ve věku zhruba 15 až 30 let si často neví, jak na řešení plýtvání, a ani si pod plýtváním často nedokážou nic konkrétního představit, jak ukázaly dřívější výsledky projektu Mendelovy univerzity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.5.2025 05:10
"K plýtvání potravinami podle odborníků přispívá také nejistota, které části ovoce a zeleniny lze bezpečně konzumovat."

Tohle by si myslím zasloužilo vysvětlení. Sám si nedovedu představit, jak taková nejistota může vypadat - mám vyzkoušené, že deset nutrií z deseti odsouhlasí, že nať je stejně dobrá jako mrkev, ale takhle to asi nebylo myšlené?
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.5.2025 10:26 Reaguje na
jednou jsem sledoval na návštěvě, jak hostitelka připravuje na servírovací talíř zeleninu k zobání u konverzace. co ta Vám, pane, prováděla za týrání nebohé mrkve*), to jsem nikdy předtím ani potom neviděl.
ale čert vezmi zeleninu, když vidím, jak se paní mého srdce rejpe v krásné prorostlé krkovici a ty nejchutnější kousky štítivě odstrkuje na okraj talíře...

*) prostě si představte krásnou čerstvou mrkev na píď dlouhou a na tlustším konci na palec tlustou. nejdřív ufikla čtvrtinu mrkve u pupíku, pak čtvrtinu u ocásku, a zbytek okrojila do hranolu, který pak nakrájela na kolečka (respektive čtverečky).
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

7.5.2025 06:39
Pod úvodním foto je též napsáno: „Ke změně přitom mohou pomoct i jednoduchá opatření, jako je například plánování nákupů a dodržování pravidel pro zacházení s potravinami.“ Potraviny, a zejména ovoce a zelenina, v tak čerstvém stavu, jak ukazuje fotka, se jistě domácnostech nevyhazuje do odpadu. Problémem je nejen převážení zemědělské produkce „přes půl světa“, místo využití domácí produkce, ale též i morálka a poctivost obchodníka. Ten se snaží, za co nejvyšší cenu prodat své zboží, a to i na konci jeho životnosti. Obvykle zvadlé, často již se známkami napadení hnilobou a plísněmi. Pak se nedivme, že nakoupené nekvalitní potraviny, po zaplacení a přinesení nákupu domů, rychle podléhají zkáze. Pak je možné, již jen jejich vyhození. Jít si znovu do marketu nakupovat to samé, a za své peníze, místo obchodníka, plnit tu svou popelnici…
Odpovědět
ig

7.5.2025 12:01 Reaguje na Tonda Selektoda
Ovšem kdyby tu nahnilou zeleninu vyhodil sám obchodník, tak sice neošidí zákazníka, ale do statistiky vyhazování potravin se to započítá stejnou měrou.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

7.5.2025 17:09 Reaguje na
Kdyby své nekvalitní zboží vyřadil obchodník, nevznikl by tím komunální odpad. Ten je definován jako odpad, vznikající z provozu domácností, nikoliv z obchodních společností. Navíc by obchodník zboží neprodal, neinkasoval by za něj peníze, a ještě by musel za likvidaci u něj vzniklého odpadu, zaplatit za manipulaci s odpadem (shromažďování, přepravu) a za jeho uložení na skládku (nebo zkompostování). Byl by to pak v prvé řadě obchodník, kdo by si hlídal kvalitu zboží v prodejně a kdo by změnil svou obchodní strategii z kvantity, směrem k vyšší kvalitě. Tím by se sice snížilo množství prodávaného zboží, ale poklesly by i ztráty z likvidace potravin, nevhodných ke konzumaci...
Odpovědět
pk

pepa knotek

7.5.2025 08:14
To že si generace Z pod slovem plýtvání nedokáže nic konkrétního představit vůbec nepřekvapuje. Stav našeho školství po tolika reformách je naprosto úděsný (čest vyjímkám někde na vesnici). Kdo nevěří, zajděte si na hospitaci do nějaké úspěšně inkludované základky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.5.2025 11:06
Ty přeplněné regály a pulty zbožím přímo plýtvání vytváří. Potraviny se
včas neprodají, zkazí se a vyhodí. Nebo si je zákazník koupí a zjistí, že
je už závadné. Vakuovaný obal je narušen a zboží už nechrání, zboží bylo
před prodejem nevhodně skladováno a dopravováno a o to se zkracuje jeho
trvanlivost. Uvedu pár příkladů plýtvání. Plný pult salámů a krajní plátky se často zkazí a jsou odpadem. Předevčírem jsem koupil dva plátky sekané
a jeden dal včera zasmrádlý slepicím. Kuřecí balíčkovaná stehna taky
skončila u sousedova psa, ač byly skladovány podle návodu a záruční
lhůta končila až za tři dny. Kdysi jsme pekli domácí chléb, který jsme
jedli celý týden a dnes je třetí den plesnivý. Domácí nepasterizované
mléko se časem přeměnilo na chutnou kyšku a to trvanlivé po otevření
tetrapaku tak leda za stejnou dobu zasmrádne a skončí v žumpě. Proto
se ptám, zda je dobře, že jdeme cestou plných regálů, kde nic nechybí
a nebo je moudřejší jít na doraz i s rizikem, že leccos schází. Ona
i ta plná chladnička láká jíst to na co mám chuť a to ostatní nechat
zkazit. Poloprázdná nás přinutí sníst i to, co nám nechutná a hlavně
dojídat odřezky a zbytky. Na vesnicích to máme možnost alespoň
zkrmit zvířaty, ale ve městech je to odpad a obchodech taky. Moje
matka v obchodě pracovala ještě u soukromníka a pak za socíku a
když nedoprodala třeba salám do konce, tak aby nepřekročili tkzv.
výtratné, tak jsme ty konce dojídali doma my. S masem to bylo
podobné když viděli, že o nějaký druh není zájem, tak jiné stáhli
z pultu do vyprodání z nouze nežádaného a pak zpět žádané dali
do prodeje. To je prosím naučil ten soukromník, který arizoval
židovský obchod a po válce převlékl kabát a stal se národním
správcem arizovaného majetku. Jeho to naučil ten židovský majitel,
že nic nesmí přijít vniveč, protože tehdejší konkurence nebyla
o kartelu umožňujícím vysoké marže a marže se snažili mít co
nejnižší, aby byli konkurenceschopní a tudíž si nemohli dovolit
ztráty vyhazováním zboží. Ten soukromník tvrdil, že židovský
obchodník pro uspokojení požadavků zákazníka ho zdržel do doby,
než učeň zboží sehnal u konkurence a nebo to zboží stáhl z vlastní
kuchyně, ale naopak při nadbytku ho jako rodina snědli oni a nebo
rodiny zaměstnanců. Regály byly plné v prvé řadě, ale už za ní
bývaly pouze prázdné krabice. Na oko to bylo o dostatku, ale vždy
šlo o prodejnost a nikoliv o přeplněných regálech budoucím odpadem.
V přídělovém systému za války a po ní bylo plýtvání neznámým pojmem,
ale nebrečím za jeho znovuzavedení. Chci pouze říci, že se neplýtvalo.
Jsme společnost založena na nadbytku, plýtvání a bohužel i nekvality,
kdy je trvanlivost podmíněna konzervanty, skladováním a dopravou.
Navíc se změnilo u mnoha lidí myšlení, kdy se nakupuje ve slevě i
to, co se nesní a vyhodí. V popelnicích pak jsou celá balení kuřat,
jogurtů atd., protože množstevní sleva nebývá zadarmo. Zboží je na
hraně trvanlivosti a nebo jinak nedokonalé. No a pak je tu taky to,
že pro některé příjmové skupiny jsou ceny natolik směšné, že si
potravin vůbec neváží. Matka se nepozastaví nad tím, že si dítě
jednou ukousne z pečiva a zbytek vyhodí, protože ona dělá totéž.
Dostávám pro slepice zbytky pečiva od kamaráda, který je dostává
i od sousedů. Když vidím u pečiva za 20 Kč jedno ukousnutí a je
už odpadem, tak se nedivím plným popelnicím potravin.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist