https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-jez-na-labi-se-ma-stavet-na-konci-pristiho-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První jez na Labi se má stavět na konci příštího roku

13.1.2004 18:40 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Výstavba prvního ze dvou nizkoprahových jezů na dolním Labi u Malého Března na Ústecku má začít v závěru roku 2005. Podmínkou je, aby Poslaneckou sněmovnou schválený zákon o zajištění splavnosti dolního Labe podpořil v nejbližší době i Senát a prezident Václav Klaus. ČIA to dnes na tiskové konferenci v Ústí nad Labem řekl náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek.
 

Podle jeho slov by náklady na výstavbu vodních děl neměly přesáhnout původně navrhovaný objem šesti miliard korun. Výstavbu jezů na našem území podle Kocourka podporuje i ministerstvo dopravy Spolkové republiky Německo (SRN). Výběrové řízení na generálního dodavatele vodních děl má být podle Kocourka vypsáno nejdříve počátkem roku 2005.

Budoucí generální dodavatel má v rámci výběrového řízení splnit podmínku, aby podstatnou část subdodavatelských prací zajišťovaly firmy z Ústeckého kraje. Cílem je vytvořit na stavbách obou vodních děl stovky nových pracovních míst v regionu silně postiženém nezaměstnaností.

Výstavba vodních děl bude vedle očekávaného ekonomického přínosu pro Českou republiku důležitá i proto, že od roku 2006 bude minimálně na jeden rok omezen provoz na hlavní železniční trati mezi státní hranicí se SRN, Pirnou a Drážďany kvůli rozsáhlé rekonstrukci. Statutární zástupce hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna považuje vodní dopravu v kombinaci s budoucí mezinárodní dálnicí D 8 z Prahy do Drážďan za nejlepší a nejhospodárnější formu nákladní dopravy mezi Českou republikou a Evropskou unií.

Součástí vodního díla Prostřední Žleb na Děčínsku má být vodní elektrárna, kterou chce postavit nejmenované zahraniční konsorcium firem. ČIA to řekl statutární zástupce ústeckého krajského hejtmana Jaroslav Foldyna. Starostové dotčených obcí v lokalitě budoucího jezu Malé Březno požadují, aby součástí vodního díla byla silniční komunikace mezi obcemi Malé Březno a Povrly na Labskoústecku.

Ústecký kraj i ministerstvo dopravy považují výstavbu dvou vodních děl na dolním Labi za významný faktor pro rozvoj české ekonomiky a zvýšení zaměstnanosti v Ústeckém kraji. Výstavbu jezů podporuje i Krajská hospodářská rada Ústeckého kraje a Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist