https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvnim-letosnim-prirustkem-v-olomoucke-zoo-je-samice-pakone-beloocaseho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prvním letošním přírůstkem v olomoucké zoo je samice pakoně běloocasého

14.1.2023 00:14 | OLOMOUC (ČTK)
Doposud se v olomoucké zoo podle Gronské narodilo 57 mláďat pakoně běloocasého. Pakoně nyní chová 27 zahrad v Evropě. Ilustrační foto
Doposud se v olomoucké zoo podle Gronské narodilo 57 mláďat pakoně běloocasého. Pakoně nyní chová 27 zahrad v Evropě. Ilustrační foto
Mládě pakoně běloocasého je prvním letošním přírůstkem v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Samička se narodila 7. ledna a dostala jméno Kameba, které odkazuje na svátek Tří králů. Mládě pakoně běloocasého bude k vidění ve výběhu nedaleko velbloudů dvouhrbých, sdělila mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.
 

Matka se o mládě podle ošetřovatelů pečlivě stará a narozená samička pakoně dobře prospívá. "Den po Třech králích jsem o jménu přemýšlel. Jelikož je Kameba téměř Tříkrálová a přejeme jí štěstí,zdraví i dlouhá léta, vzešlo její jméno ze spojení prvních slabik Tří králů - Kašpara, Melichara a Baltazara,“uvedl vedoucí zimoviště afrických zvířat olomoucké zoo Pavel Vidlář.

Impozantní pakoně běloocasé mohou návštěvníci vidět pohromadě v letošní sezóně. "Pohled na ně se jim naskytne z vyhlídky u velbloudů dvouhrbých a z vláčku, který bude projíždět v této sezóně nově otevřenými dalšími etapami safari, které jsou zaměřeny na Austrálii a Arktidu," řekl ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

Zoo na Svatém Kopečku chová pakoně běloocasé od roku 1992, kdy v rámci výměny zvířat získala první čtyři jedince z bratislavské zoo. "Tato zvířata byla přímými potomky pakoňů běloocasých pocházejících z importů Josefa Vágnera z Afriky do zoo ve Dvoře Králové a do ostatních českých a slovenských zoo, které proběhly v 70. letech minulého století," podotkla Gronská.

Doposud se v olomoucké zoo podle Gronské narodilo 57 mláďat pakoně běloocasého. Pakoně nyní chová 27 zahrad v Evropě. "V České republice je možno se s nimi setkat kromě olomoucké zoo ještě ve Dvoře Králové," dodala.

Zoo na Svatém Kopečku je dlouhodobě nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová více než 1600 zvířat ve 392 druzích. Jejími branami v roce 2021 prošlo 367.248 návštěvníků, o 73.791 více než v roce 2020. Předloňská návštěvnost byla navzdory téměř čtyřměsíčnímu uzavření zoo, které si vynutila epidemie koronaviru, nejvyšší za posledních deset let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist