https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/putin-zakazal-vyvoz-ruske-ropy-do-zemi-ktere-uplatnuji-cenovy-strop
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Putin zakázal vývoz ruské ropy do zemí, které uplatňují cenový strop

28.12.2022 00:20 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruský prezident Vladimir Putin včera podepsal dekret, který zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. V případě exportu ropy vstoupí zákaz v platnost na začátku února a bude platit pět měsíců. U ropných produktů by ruská vláda mohla stanovit pozdější začátek platnosti zákazu, uvedla agentura Reuters.
 
Moskva už dříve avizovala, že Putin příslušný dekret podepíše tento týden. Nařízení podle agentury DPA zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů firmám a osobám v případě, že je ve smlouvách "přímo či nepřímo zahrnut mechanismus stanovení cenového stropu". Podle Reuters dekret zahrnuje také ustanovení, které ruskému prezidentovi umožňuje ve zvláštních případech zákaz dodávek zrušit.

Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská unie a Austrálie od 5. prosince zavedly maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu. Cenový strop je součástí reakce západních zemí na útok ruských vojsk na Ukrajinu.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak minulý týden uvedl, že Rusko by začátkem příštího roku mohlo v reakci na zavedení cenového stropu ze strany západních zemí snížit těžbu ropy o pět až sedm procent. To by znamenalo o 500 000 až 700 000 barelů denně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

28.12.2022 07:19
Nic překvapujícího. Rusko před tím varovalo ještě před přijetím cenového stropu.
Takže pokud někomu bude vadit, že je benzín dražší než jinde ve světě, ví, že toto rozhodnutí v našem zájmu učinili naši politici.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2022 08:36 Reaguje na Richard Vacek
Evropa to má totálně na salámu, bo už platí embargo, takže tankerem k nám nejde ani barel. A benzín jde cenou dolů.
Pokud by ale zablokoval i Družbu, nějaký problém by měli jen Poláci v Litvínově a Kralupech, ovšem jede z Německa IKL naopjený na TAL.
Ovšem skutečný problém by měl hlupy Orbán, jeho MOL je už dnes na krach a nevím, jestli může brát ropu odjinud, než z mužikistánu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2022 08:42
Výborné rozhodnutí, liliPutin bude geniální Šachista Světový, tím si odřízne prakticky všechny zákazníky, kteří by byli ochotni zaplatit strop!!!
Do Číny a Indie prodává krutě podcenou a do zbytku světa nedodá ani barel! Vede to do pekla a ještě přidává plyn.
Já si ale myslím, že lže jak dycky, bude prosit Alláha, aby mu někdo ten strop zaplatil. Každopádně by měla vyletět cena ropy, ovšem po rozjetí embarga se nestalo nic.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.12.2022 08:46
Pět měsíců, pak se mu ekonomika založena na vývozu ropy a plynu položí.😂😂😂
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2022 09:28 Reaguje na Petr Eliáš
Já doufám, že to bude dřív, celých 5 měsíců by museli umírat lidi na Ukrajině.
Už dnes mele z posledního, chce cha cha zdaňovat oligarchy a slibuje, že bude dodávat muhehehheh plyn Jamalem do Evropy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.12.2022 17:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Japonsko se připravuje na první dodávku ropy z Ruska za více než půl roku, informuje ve středu agentura Bloomberg.

Vláda v Tokiu uvedla, že ruský projekt Sachalin-2 je důležitým zdrojem dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) do Japonska a dovoz ruské ropy je důležitý pro zajištění stabilního provozu a energetické bezpečnosti.
-------------------
Jak Hanzl s Eliášem střelili kozla !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2022 20:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je sice hezká infoermace, ale odhaduji, že je to zase jen fejk.
Bo Japonci první odmítli ruskou ropu, nevím jak plyn.
Putin jim ukradl (znárodnil) rozsáhlá pole na Sachalinu, takže nastala situace, o které nevíme nic.
Tak odhaduji, pokud to není vylhané celé, může to probíhat takto:
Domluvili se, že to džapíci nezablokují celé a budou tam těžit pro potřeby Japonska a kolik budou platit, neví nikdo (pokud vůbec něco).
Takže možná už probíhá kouskování Ruska, ne politicky, ale ekonomicky, čort znajet.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2022 21:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Označit agenturu Bloomberg za uvádění fejkových informací může jen "expert" Hanzl :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 11:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
fejky se objevují naprosto všude.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.12.2022 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že místo vaší dojmologie nám dokažte, že to je fejk uvedením článku, který tuto skutečnost vyvrací.

Jinak tu přestaňte ze sebe dělat hlupáka trollováním blábolů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2022 21:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jinak je to celé dost podivné, bo Japonsko, jako člen G7, podepsalo ropný strop a kremelská zrůda vydala zákon, že se takovým zemím ropa nesmí prodávat. Tak kdo si z nás dělá čurinu??
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.12.2022 23:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Střelili. Západ EU a Británie kupuje ruský LNG. Východ ne.
https://www.merkur.de/wirtschaft/lngterminal-lng-import-ukraine-krieg-aktuell-energiekrise-embargo-news-russland-gas-eu-zr-91962114.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 08:25 Reaguje na Jarka O.
Jistě, Na plyn není embargo žádné, ale dělá to jen pár procent. Ten hlavní objem krvavého plynu i ropy už z Ruska nebereme a detaily se budou řešit postupně.
Státu, který je naprosto závislý na vývozu především ropy, stačí pokles o nějakých 20 - 30% a jde do totálního bankrotu. A k tomu další série sankcí, vidím to optimisticky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.12.2022 09:28 Reaguje na Pavel Hanzl
"... vidím to optimisticky." , a proto platím několikrát více než dříve za energie.

Za sebe to tak optimisticky vůbec nevidím, kecy mně barák nevyhřejí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 11:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě a měl byste se modlit denně 10x Otčenáš a 100x Zdvrávas Maria, bo nebýt statečných Ukrajinců podporovaných od nás i z USA, tak neplatíte za plyn ani vorla. Bo jste bez plynu, bez elektřiny nebo taky bez oken, nebo celého baráku.
Mrkněte si na tohle, to není nic obskurního, to je z programu Ruské STÁTNÍ televize a je to bráno smrtelně vážně, to samé tam jelo před anexí Ukrajiny. A jestli se vám to líbí, mám toho celou zásobu:
https://www.facebook.com/1765841958/videos/293588402841446
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.12.2022 17:30 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy se mrkněte na tohle :
předpověď pro rok 2023: OPEC+, Indie a Čína opustí MMF a dohodnou se na nové měně.
Sankce po ruské invazi na Ukrajinu vyvolaly otřesy napříč zeměmi, které nejsou vojensky spojeny s USA. Tyto země si kladou otázku, zda by jejich americká aktiva – a dokonce i aktiva v eurech, jenech a librách – mohla také být přes noc zmrazena.
Na epochální konferenci svolané do Astany v Kazachstánu se scházejí vedoucí představitelé zemí OPEC+, pevninské Číny, Hongkongu, Indie, Brazílie, Pákistánu, zemí Střední Asie a desítek zemí Africké unie, aby vytvořili ICU založenou na nové účetní jednotce a rezervě.

https://faei.cz/osma-sokujici-predpoved-pro-rok-2023-opec-indie-a-cina-opusti-mmf-a-dohodnou-se-na-nove-mene/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=0&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=Y7PXK7ShbzF-202212291623&dop_id=19000283
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 17:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je móc hezký, ale je to takový evergreen, kolik takových pokusů už proběhlo? Zlatá rubl, zlatý Libijský dinár, čínský jen, pořád někdo něco vymýšlí, jenže to vždycky dopadne jak dycky.
Ale i kdyby si to zavedli, co by se asi tak stalo? Čína by je šéfovala tvrdou rukou (přitom z ní mají hrůzu) a nám to může být egál.
Zajímavé je, že to upekli v Kazachstánu a Rusko tam cha cha prkticky nefiguruje (jenom jako to pus), asi ho už taky totálně odepsali.
Odpovědět
ZK

Zan K.

31.12.2022 17:19
Inu zpitomělá Evropa. Ono nejde jen o palivo a energie. Plyn i Ropa jsou surovinou pro výrobu plastů i jiných komodit (např. hnojiva). A tak evropské chemické komcerny zkrachují a přejdou levně do rukou US firem, které suroviny (i z onoho Ruska) mají. Nad jednáním EU začíná už rozum stát.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2023 16:24 Reaguje na Zan K.
Vám stojí trvale (myslím rozum) a ani EU na to nepotřebujete.
Všichni dezoláti a ruští vohnouti pořád bečí, že se bez ruských surovin neobejdeme. Přitom z ruska k nám nejde už ani kubík plynu a máme ho dost, dnes ani ropa a cena se vůbec nehnula, benzín šel na pumpě dolů.
Nemáte někdy pocit, že ten váš svět naopak je fakt na dvě věci?
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.1.2023 14:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Ovšem ono tu nejde jen o to, zda suroviny z Ruska ano či ne, a od jinud ano či ne. Jak vidno, vše je závislé na odpovědnosti světového dění. Protože pokud někdo bude teroristicky ničit produktovody, mlůže totéž i s tankery a vším ostatním - ergo pak se terorizmu bude těžko zamezovat. A bohužel všechny dnešní vymoženosti jsou až příliš choulostivé.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist