https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/quotchytrequot-omitky-vstrebaji-a-odplavi-znecisteni-z-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

"Chytré" omítky vstřebají a odplaví znečištění z ovzduší

29.3.2004 10:51 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise nedávno představila další z nadějných projektů, do kterých vložila finance prostřednictvím 6. rámcového programu pro vědu a výzkum. Projekt se nazývá PICADA a spolupracují na něm soukromé firmy, výzkumné instituce i Spojené výzkumné centrum Evropské komise (JRC). Testují inovativní konstrukční materiály, které pomohou v boji proti znečištění.
 

"Chytré" materiály a omítky (sádra, malta, stavitelský beton) dovedou nejen pohlcovat organické i anorganické vzdušné polutanty poté, co byly vystaveny ultrafialovému či slunečnímu záření, ale odbourané částice znečištění pak mohou být spláchnuty dešťovou vodou. Nové materiály mají pomoci i ke snížení úrovně oxidů dusíku, které jsou příčinou dýchacích problémů a spouští produkci smogu, a jiných toxických látek jako benzen. Celý projekt bude stát 3,4 milionu euro a Komise jej podpoří do výše 1,9 milionu euro.

"Chytré omítky mohou způsobit revoluci, nejen v péči o čistotu ovzduší, ale také ve způsobu, jakým architekti a městští plánovači řeší vytrvalý problém městského smogu," říká evropský komisař pro výzkum Philippe Busquin. "Projekt PICADA sám o sobě je úzce napojen na naše kompetence v programu pro konkurenční a udržitelný růst, a posiluje vazby a spolupráci s různými evropskými obchody."

Různé typy chytrých konstrukčních materiálů byly testovány v podmínkách různé vlhkosti, teploty a ultrafialového záření v JRC v italském městě Ispra na zařízení INDOORTRON, simulující situaci v reálném světě. Oxidy dusíku a organické prvky prostupují pórovitým povrchem a přilepí se k nanočástečkám oxidu titanu v konstrukčních materiálech a omítkách. Vstřebání UV světla vneseného TiO2 vede k jeho "foto-aktivaci" a následnému odbourání polutantů vstřebaných na částicích. Kyselé produkty vytvořené tímto procesem jsou odplaveny deštěm a nebo neutralizovány zásaditým uhličitanem vápenatým obsaženým v materiálu.

Zmíněné materiály ještě budou aplikovány mimo laboratorní testovací podmínky. Předběžné testy s podobnými foto-katalytickými materiály však ukázaly, že kvalita ovzduší se takto může významně zlepšit. V roce 2002, poté co 7000 čtverečních metrů povrchu silnic v Miláně bylo pokryto foto-katalytickým materiálem podobným cementu, koncentrace oxidů dusíku na úrovni ulice se snížila až o 60  %.

Podobná opatření v Japonsku s použitím fotokatalytického cementu a dlažební desky také ukazují výrazný pokles znečištění. Krycí hmoty navržené na základě oxidů titanu jsou lepší, protože mohou pokrýt mnohem větší povrch než cement, poněvadž jimi mohou být pokryty nebo natřeny budovy a vybavení ulic.

Pokrytí obsahující TiO2 jsou efektivní protože vzdušná turbulence konstantně nese Nox a další těkavé a polotěkavé sloučeniny na povrch budov; molekuly se lepí na povrch dost dlouho pro oxidační proces, který je má rozložit.

Projekt PICADA začal v lednu 2002 a skončí v roce 2005. Pokud se jej podaří realizovat, pomůže Unii ve splnění cíle redukovat hladiny oxidů dusíku na úroveň 21 částeček na bilion do roku 2010. Dosud se vědci zaměřovali na vývoj nových materiálů pro využití venkovní. V budoucnu se částečně pozornost přesune na zkoumání, zda tyto produkty lze použít jako odstraňovače znečištění i v prostředí uvnitř budov.

Informace o projektu PICADA naleznete zde (http://www.picada-project.com/domino/SitePicada/Picada.nsf?OpenDataBase).


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist