https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rada-pro-energetiku-bude-resit-dva-navrhy-moznych-reseni-cen-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rada pro energetiku bude řešit dva návrhy možných řešení cen energií

6.9.2022 19:17 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mimořádná evropská rada pro energetiku, kterou ČR jako předsednická země svolala na pátek do Bruselu, bude řešit dva návrhy možných řešení vysokých cen energií. Česko nyní jako předsednická země zjišťuje názory jednotlivých členských zemí na dané návrhy, ve středu chce zveřejnit takzvaný předsednický souhrn, který postoje jednotlivých zemí shrnuje. Rada v pátek přijde s řešením, řekl dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
 

Proti sobě nyní podle Síkely stojí dva návrhy. Jeden počítá s oddělením ceny plynu od ceny závěrné elektrárny, která určuje ceny elektřiny. "To znamená, aby ty vysoké ceny plynu, které jsou právě předmětem energetické války, neovlivňovaly ceny elektřiny," uvedl Síkela. Druhý návrh chce stanovit maximální ceny všech jiných výrob elektřiny kromě plynové. ČR zároveň podle Síkely pokračuje v jednáních o řešení energetické krize na národní úrovni.

"My máme napříč státy shodu v tom, že je správný okamžik, že Česká republika tu radu svolala a že musíme určité kroky podniknout. Panuje naprostá shoda v tom, že musíme ty trhy zlikvidnit, to znamená musíme obchodníkům poskytnout dostatek likvidity, aby vůbec mohli obchodovat," řekl Síkela. Jednotlivé členské státy už podle něj podnikají řešení, na stole ale může být i celoevropské řešení.

Oddělení cen plynu od elektřiny může mít podle něj úskalí v tom, že může vést k vyšší spotřebě plynu. A v Evropě může být za určitých předpokladů nedostatek plynu, uvedl Síkela. Druhý návrh podle něj nemotivuje k vyšší spotřebě plynu.

Bez ohledu na to, jak evropská jednání dopadnou, připravuje ČR i vlastní řešení. "Mohu potvrdit, že probíhají jednání a připravují se opatření na zajištění stability cen energií v České republice pro všechny konečné uživatele, jak pro domácnosti, tak firmy, tak veřejný sektor," řekl Síkela. Jednání jsou podle něj ve velmi pokročilé fázi a řeší se pouze detaily. Ministr dodal, že opatření by zřejmě byla pro každý sektor individuální.

Evropská komise chce během mimořádné rady představit návrh, jehož cílem bude zastropování ceny ruského plynu přenášeného plynovody, omezení poptávky po elektřině, pomoc zranitelným spotřebitelům i firmám a umožnění podpory výrobců elektřiny, kteří čelí finančním problémům. Uvedené body se objevují také v seznamu potenciálních opatření, který předkládá k diskusi české předsednictví v Radě EU před mimořádným jednáním unijních ministrů zodpovědných za energetiku.

Cena elektrické energie se v Evropě určuje na burze, pro český trh hraje hlavní roli ta v Lipsku. Důležitou roli u tvorby ceny pro konečné spotřebitele hraje princip, podle kterého se cena veškeré v určitou dobu dodané elektřiny odvíjí od nejdražšího právě využívaného zdroje. V současné době jsou jimi - kvůli cenám užívané komodity - plynové elektrárny. Například v České republice tvoří plynové elektrárny téměř deset procent energetického mixu, v rámci Evropské unie pak podle údajů Eurostatu za rok 2020 dosahoval jejich podíl skoro 24 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

6.9.2022 19:47
Nebojím se, že by to EU nezvládla. ;)

Zato tohle je pro místní russké noky přímo bomba. :D

Rusko už prohrálo, povzdechl si někdejší vůdce doněckých separatistů Girkin

1) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-rusko-uz-prohralo-povzdechl-si-nekdejsi-vudce-doneckych-separatistu-girkin-40407884#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
Anyr

Anyr

6.9.2022 20:01 Reaguje na Petr Eliáš
Bro, ty jsi celý já. :D
Díky za tvé komenty. :)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.9.2022 20:15 Reaguje na Petr Eliáš
Byl varován před důsledky? Byl. Smál se tomu? Smál. Zná sílu záporožských kozáků? Zná. Takže kdo chce kam, pomož mu tam.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 22:51 Reaguje na Petr Eliáš
Není to náhodou ten samý Girkin, zvaný Strelkov, který velel buku, který sejmul v roce 2014 nad Ukrajinou malayjský dopravní Boeing let MH 17?
A který má být dávno v Haagu u soudu?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2022 20:22
Uzavření ruského plynovodu Nord Stream zasadilo ekonomickou ránu Evropě

Evropa stojí v první linii ekonomické války mezi Ruskem a Západem, která probíhá souběžně s válkou na bojišti na Ukrajině. Rostoucí ceny elektřiny a nedostatek zemního plynu zasáhly evropskou ekonomiku a vyvolaly obavy z výpadků a nedostatku zemního plynu tuto zimu.
Zatímco se obchodníci připravovali na očekávanou recesi v eurozóně, euro krátce kleslo na nejnižší úroveň za posledních 20 let. Akcie klesly v Německu, Itálii, Francii a na dalších trzích.

EK a Výbor stálých zástupců zemí EU budou v úterý jednat o zastropování cen pro ruský plyn. Tento návrh bude v pátek předložen ministrům energetiky k projednání.

RF avizuje, že dojde-li k zastropování cen plynu, přestane s jeho dodávkami do EU.

První zpráva je z Wall Street Journal(USA) , druhá přímo z Bruselu a teprve poslední z Moskvy.


Kdo chce kam , pomožme mu tam. Pokud bych si měl vsadit, koho bude více bolet hlava , tak si vsadím na Brusel.
Odpovědět
Anyr

Anyr

6.9.2022 20:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zlu se nesmí ustupovat za ŽÁDNOU CENU.
A oproti předchozím generacím se zvláště generace tvá jeví jako pěkně rozmazlená a bez správných morálních hodnot, chlape.

Ať žije EU a NATO! :)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2022 20:53 Reaguje na Anyr
No já takový optimista nejsem, dnes Forbes napsal "Vysoké ceny zemního plynu tuto zimu ochromí Evropu a poškodí americké spotřebitele".
Stojí za to si to přečíst, zde:https://www.forbes.com/sites/salgilbertie/2022/09/05/high-natural-gas-prices-will-cripple-europe-and-hurt-us-consumers-this-winter/?sh=71bcc24e4bc7
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.9.2022 21:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Smutné na tom je, že tato energetická krize (minimálně po eskalaci vlivem napadení Ukrajiny) trvá již sedmým měsícem. Blíží se zahájení topné sezóny a některé věci začínáme teprve řešit...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2022 21:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Spíše mě zaráží proč Ursula prosazuje zastropování cen ruského plynu, když Rusové jasně řekli, že v tom případě plyn stopnou.
Buď je neskonale hloupá, nebo má v ruce žolíka?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 23:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Má žolíka, nebojte se. A to jsou terminály na LNG a nové smlouvy z celého světa, za tyhle ceny se můžou všichni přerazit.
Rus sem už stejně nic nedodává, plyn je (sice drahý, ale je) a už tento měsíc se má otevřít gigaterminál v Holandsku, do zimy dva v Německu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.9.2022 05:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Haha, said the clown !
zde: https://youtu.be/4QN7kmOhBMw
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.9.2022 07:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl, vám asi nic neříká pojem přepravní kapacita
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.9.2022 07:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Úzké místo jsou ty terminály. To je dopravní kapacita a silně se posilují. Pro nás, jako země na konci roury, je klíčový plynovod OPAL, kterým už desetiletí jde všechen náš potřebný plyn. Přes ukrajinské plynovody už dlouho nechodí nic.
Odpovědět
DB

Darth Bane

7.9.2022 18:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Úzklé místo je úplně všechno, Hunžlingu. Dva potenciální největší dodavatelé plynu do Evropy - Norsko a USA mají toho plynu na 15 let současné těžby. Pak šach mat.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.9.2022 21:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Určitě znáte to cliché o dodělávající kobyle. Pocítíme to, o to se agresor nepochybně postará. Jestli ale neumí získat Kyjevskou Rus na svou stranu diplomatickou cestou, sázet na sílu je sázka do loterie, resp. projevem arogantní hlouposti. Že prohrává a prohraje, to už je snad jasné. Teď jde jen o to, aby dočista nezbláznil...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2022 21:17 Reaguje na Karel Zvářal
Jenom žasnu, kam jsme to v 21. století dotáhli, téměř k mobilizaci. Někomu byly dvě světové války v Evropě málo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.9.2022 21:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
První týden v únoru jsem byl z toho nemocný. Nedokázal jsem pochopit, že se do té šílenosti pustil. A to, že připomínal "svůj" arsenál, jen svědčí o jeho slabosti. Doufám jen, že okolí se postará o to, aby k tomu nedošlo. Věřím tomu, že čas všechno zhojí a "Miru mir" nebude jen krásnou (prázdnou) frází. Ustupovat zlu je cesta do pekel. Čím dřív si to šachista uvědomí, tím lépe pro něj.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 23:00 Reaguje na Karel Zvářal
Rusko je jen vřed na těle lidstva a dnes se ten hnis vyvalil. Čím dřív ho vyřežeme, tím dřív se může jizva zahojit.
Odpovědět
DB

Darth Bane

7.9.2022 23:09 Reaguje na Pavel Hanzl
No, ono by všechno zlé mohlo být k něčemu dobré. Pokud by Russáci vtrhli na Slovensko, pak by byl nejvyšší čas zatočit s místní prorussáckou pátou kolonou, a myslím, že ani státní zástupci ani policajti by neměli nic proti tomu, pokud by ruzní Vinklerové a Peregrinové začali končit podrážkama půl metru nad chodníkem.
Odpovědět
Anyr

Anyr

6.9.2022 21:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Strach prodává.
Kdyby titulek zněl: Předpokládané vyšší ceny zemního plynu by mohly v zimě způsobit útlum evropské ekonomiky s přesahem do USA - tak by to nečetlo tolik lidí. :)

Všechno je jen manipulace. Zejména od médií. I ekolist to dělá. :))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 23:31 Reaguje na Anyr
Vinkler je totálně demoralizovaný jedinec, který nevěří vůbec ničemu, neuznává žádné morální hodnoty. A to se pak šikovnému demagogovi podaří mu obrátit veškeré vidění světa naopak, protože není v reálu nijak zakotven. Neví, co je nahoře a co dole, napravo nalevo, nedokáže odlišit lež od pravdy a jednání morální od podvodu.
Z toho plynou jeho dost zmateční reakce, jakés takés vodítko mu dělá jen ruská demagogie.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.9.2022 07:14 Reaguje na Anyr
Když něco někde není, tak žádná unie nepomůže. Jsou někteří, kteří si myslí, že to zvládneme s prstem v nose, podle mě budeme rádi za Březen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.9.2022 08:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pokud nebudeme blbnout a zmatkovat, shazovat vládu a odněkud vystupovat, zvládneme to. Rozhodně ne s prstem v nose, ale za obrovské peníze.
Každopádně to bude miliónkrát levnější, než kdybychom to nezvládli.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 22:35 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 22:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte to samozřejmě celé naopak, jak dycky.
Rusko do Evropy už prakticky nic nedodává, takže se nic pro nás nemění.
Bude se snažit něco málo pořád sem tlačit, jen proto, aby se udrželo na burze a mohlo tam škodit.
Doufám, že se s tím už Evropa popasuje jediným možným způsobem. Vyrazí ho.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

7.9.2022 08:39
Asi bude nejlépe aby tahle civilizace už táhla do pekel s náma všema. Tolik rozdělenosti, dvojích, trojích metrů, kydů o demokracii a hodnotách a nenávisti až za hrob se dnes šíří jak mor a žádný spojovatel na obzoru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.9.2022 08:58 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Tahle civilizace je v pořádku, kecy špinavců byly vždycky, ale dnes mají širokou publicitu.
Má jeden, jediný problém. Produkuje ročně 50 miliard tun CO2 a to ji zabije. Ví se to, dokázané to je, cesta jak z toho ven je známá, ale lidstvo (na rozdíl od civilizace) je prostě blbé.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

7.9.2022 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepochopeno. No snad příště.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.9.2022 12:24 Reaguje na Pavel Hanzl
S tím jen souhlas. Ovšem cesta jak z toho ven je stále jen zavádějící - i ta vaše. Ta cesta vězí jen a pouze v hlavách lidí a jejich výchově v mládí doma i ve školách. A ta je dnes v onom tržním systemu závislém na zisku a penězích horší než za komančů, i když fakt je že té dnešní hezky nasměrovali a umetli cestu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.9.2022 12:59 Reaguje na Zan K.
Vše vězí v hlavách lidí.
Ale jaké máme tedy cesty z klimatické krize?
A) realistický green deal, který ovšem prosadit je problém a celý problém by stejně nevyřešil.
B) náboženský - Gaia, který by to řešil celé, ale je naprosto neralizovatlnáý
C) zpátečnický - stylem všechno špatně, zpátky na stromy. Ten by počítal s brutálním zchudnutí celé naší civilizace. Absolutně nerealistické.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist