https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousko-zazaluje-ek-kvuli-rozhodnuti-zaradit-jadro-a-plyn-mezi-ciste-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakousko zažaluje Evropskou komisi kvůli rozhodnutí zařadit jádro a plyn mezi čisté zdroje

2.2.2022 17:02 | BRUSEL (ČTK)
Rakousko v příštích týdnech podá žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie proti dnešnímu rozhodnutí Evropské komise, které dočasně zařadilo jádro a zemní plyn mezi zelené investice. Uvedla to rakouská ministryně pro klima, životní prostředí a energetiku Leonore Gewesslerová. K Rakousku se připojí také Lucembursko, informovala agentura APA. Vídeň právní kroky předem avizovala.
 

Podle Gewesslerové musí Rakousko s žalobou formálně počkat do chvíle, než norma začne platit. "V nadcházejících týdnech připravíme právní podklady, a pokud tato taxonomie vstoupí v platnost, zahájíme řízení před Soudním dvorem EU," řekla citovala agentura AFP ministryni, která možnost právních kroků ohlásila prakticky ihned po zveřejnění návrhu Evropské komise na přelomu roku.

Komise v takzvané taxonomii vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. Pravidla, jejichž cílem je přimět soukromé investory k podpoře zmíněných zdrojů v příštích dvou desítkách let, kritizuje i skupina dalších států, Rakousko ovšem vystupuje nejaktivněji.

"Ministryně životního prostředí Gewesslerová má mou plnou podporu při zkoumání právních kroků," uvedl na twitteru ještě před oznámením žaloby kancléř Karl Nehammer. Podle něj bude Rakousko nadále sázet na rozvoj obnovitelných zdrojů. "Energie z jádra není zelená ani udržitelná," dodal.

Konečná podoba taxonomie se proti původnímu návrhu z přelomu roku dočkala několika změn. Komise například odstranila dílčí termíny pro přechod k čistému plynu a ponechala jen konečný rok 2035. Už v současnosti se však budou muset vejít do maximálních povolených hodnot produkce oxidu uhličitého. U jádra se zásadní podmínky nezměnily, státy tedy budou muset mimo jiné mít hlubinná úložiště vyhořelého paliva od roku 2050. Zelený status budou mít pouze ty nové jaderné bloky, které získají stavební povolení do roku 2045. Každé tři roky přitom bude moci komise na základě nových vědeckých poznatků pravidla přehodnotit a navrhnout změnu podmínek.

Státy a Evropský parlament přenesly na komisi mandát ke schválení taxonomie, proto do její podoby po dnešku již nemohou zasahovat. Mají ale možnost ji odmítnout jako celek. Muselo by se však pro to nejdéle do půl roku vyslovit alespoň 20 z 27 členských zemí či většina europoslanců. To je podle dosavadních vyjádření politiků nepravděpodobné, ačkoli evropští zákonodárci z řad zelených již začali pro zamítnutí pravidel hledat spojence. Stejně jako další kritici poukazují na fakt, že jádro ani plyn podle nich nejsou udržitelnými zdroji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

2.2.2022 17:54
Tak jsem si na Google přečetl členy Evropské komise a ona tam Věra Jourová-pánbu s námi a zlé pryč
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.2.2022 18:25
"Byli jsem před Rakouskem, budeme i po něm ." (F. Palacký)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 19:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Byli jsme před Rakouskem, dnes jsme za ním". Současná realita.
Odpovědět
AR

Andrej Repiský

3.2.2022 10:21 Reaguje na Pavel Hanzl
V mnoha věcech jsme před ním. Hlavně v energetice a energetické soběstačnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.2.2022 09:50 Reaguje na Andrej Repiský
To jistě!! Z čeho budeme brát elektřinu, až zdechnou uhláky?? Odhaduji na 5, max 10 let.
Rakušáci už nemají JEDINÝ uhlák.
Odpovědět
VK

Václav Kain

2.2.2022 21:29
Můžete si žalovat kde budete chtít,ale pro naši zem abychom ji udrželi ekonomicky v chodu a lidé měli teplo je pro nás nezbytné jádro.Žádná jiná cesta neexistuje pokud se mají vypnout uhelné elektrárny.Vláda jako je tato, kdy Fiala prohlásí,že musíme na 100 tisících střechách vybudovat fotovoltaiku by měl okamžitě podat demisi a měl by se léčit na psychiatrii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 22:33 Reaguje na Václav Kain
Jediný blok nepostavíme dřív, než za 20 let. A do té doby budou mít dost elektřiny za velmi rozumný peníz možná jen ti, kteří budou mít na střeše FVE.
Vy podávat demisi nemusíte, ale ten psychiar?r?
Odpovědět
AR

Andrej Repiský

3.2.2022 10:24
Někdo by měl už konečne zažalovat Rakousko za nespuštění JE Zwentendorf: http://plarmy.cz/zwentendorf/index.php?title=Hlavn%C3%AD_strana

Třeba se pak probudí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist