https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakusan-pokud-eu-najde-shodu-muze-to-vest-k-uklidneni-trhu-s-energiemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakušan: Pokud EU najde shodu, může to vést k uklidnění trhů s energiemi Aktualizováno

8.9.2022 10:59 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokud Evropská unie v pátek na mimořádném zasedání ministrů pro energetiku dosáhne elementární shody na řešení situace, může to vést i k uklidnění evropských trhů s energiemi. Novinářům to dnes řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Na základě výsledků jednání kabinet rozhodne příští týden o zavedení některého z připravených národních scénářů.
 

Podle Rakušana existuje shoda na vzniku státního obchodníka s energiemi, který zajistí výhodnější ceny pro veřejný sektor. O licenci na obchodování s elektřinou a plynem už podal žádost u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) státní podnik Prisko.

Na středečním zasedání kabinet také diskutoval o způsobech, jak legislativně umožnit vládě, aby mohla zasáhnout a reagovat na výkyvy cen například regulací nebo zastropováním cen energií. Hovořil také o pomoci nejrůznějším segmentům firem.

"Pokud dojde (na zasedání ministrů pro energetiku) k nějaké elementární shodě, může vést i k uklidnění evropských trhů s energiemi. Na základě toho, co se dohodne, budeme aplikovat jeden z národních scénářů, kterými se vláda zabývala," řekl Rakušan.

Kabinet by měl mimořádně jednat v pondělí v podvečer a následně představit detaily podpory. "Je potřeba udělat i změny, aby kompetence, operativnost vlády v rychlém rozhodování byla," dodal vicepremiér. Vláda podle něj pomůže zranitelným a lidem, kteří by nezvládli platit zálohy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes novinářům řekl, že lidem nemůže zaručit možná nejkomfortnější zimu, ale nemusejí se bát, že budou v mrazu, nebo nebudou mít energie z čeho zaplatit.

Síkela dále upozornil na to, že trh s energiemi selhal a je třeba, aby stát poskytl pomoc. Je podle něj třeba ale najít taková řešení, aby nebyly nadměrně zatíženy státní finance pro budoucí generace.

Svolání mimořádného zasedání evropských ministrů pro energetiku inicioval právě Síkela. Zmínil, že z některých stran slyší kritiku, že tak měl učinit dříve. "Možná, že kdybych radu svolal o týden dříve, nenašel bych pro to v Evropě většinu. V této chvíli ostatní státy potvrdily, že je správný čas," dodal.

Síkela ve středu uvedl, že pro podniky jeho resort připravuje program kompenzací. Minulý týden mluvil o náhradách podnikům ze zpracovatelského odvětví, které prokážou provozní ztrátu kvůli vysokým cenám energií. Takové nastavení se podle něj ukázalo jako nedostatečné. Nový návrh proto počítá s kompenzacemi pro firmy, kterým kvůli současné krizi klesla ziskovost, řekl.

Evropští ministři by v pátek podle Síkely měli probrat několik variant řešení krize. Česká republika bude chtít na jednání zařadit například tzv. iberijský model, který by na trhu odděloval ceny elektřiny a plynu. Síkela chce otevřít i diskusi o možnosti omezení prodejů emisních povolenek.

Evropská komise navrhuje zavést cenový strop na plyn dovážený z Ruska. Vedle toho unijní exekutiva počítá i s využitím neočekávaných zisků energetických firem na pomoc ohroženým spotřebitelům či s povinným omezením spotřeby elektřiny v nejvytíženějších hodinách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 11:30
Tohle mi připadá jako rozumný postup, žádný populismus typu "výstřel do tmy".
Odstrašující příklad je Maďarsko.
Zastropovali cenu benzínu a nafty neskutečně komplikovaným způsobem a výsledek se dostavil. Obrovské výdaje SR a hodně benzínek zavřelo.
Přitom se Orbán plazí před Putinem a je závislý na jeho plynu i ropě.
To je přesně ta situace, která dostala do krize Německo a nás.
Až nastane správný čas (a to Putin umí velmi dobře odhadnout), tak jim to zavře celý a jaký bylo Maďarsko??
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.9.2022 12:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi by si EU politici měli předně uvědomit, že cenu určuje diference mezi nabídkou a poptávkou. Pokud se s tím něco neudělá, všechny připravované tanečky jsou k ničemu! Ano dojde k uklidnění evropských trhů s energiemi... na stávajících cenách.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 12:30 Reaguje na Jiří Svoboda
To je jasné, proto se finišuje s terminály LNG v Holandsku i Německu, to je úzké místo celého systému. Plynu je dost, ale přepákovat dopravní cesty pro desítky (stovky?) miliard kubíků plynu za rok je dost těžký úkol. Ale dnes už má běžet ten Holandský, ze kterého máme mít 1.5 mld.m3, další dva v Německu budou do konce roku. Takže musíme přežít letošek.
Ale už jdou ceny dolů, vykopnout mužika úplně, tak se to uklidní celý.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.9.2022 13:23 Reaguje na Pavel Hanzl
No to je možná 3.5 mld. m3 do konce roku. Potřebujeme ročně asi 8-9 mld. m3. To by v principu mohlo vyjít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 14:06 Reaguje na Jiří Svoboda
Ale dnes nedostáváme z Ruska vůbec nic a jede to.
"Česko však omezení zatím nepocítilo, do země nadále proudí v jednotlivých dnech 60 až 90 procent obvyklých dodávek, v průměru 34 milionů kubíků denně. Jde o plyn z Norska, Nizozemska a Belgie, který částečně kryje nižší letní spotřebu, částečně jde do zásobníků jako rezerva na zimu."
Odpovědět
DB

Darth Bane

8.9.2022 16:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Dnes je také léto, hunžlingu. Kolikanásobně máte v prosinci vyšší spotřebu plynu v prosinci než na začátku září?
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 10:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Nizozemsko a Belgie jsou čistými dovozci plynu, HLUPÁKU A LHÁŘI.
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 10:03 Reaguje na Pavel Hanzl
HUNŽLINGU......naučte se NABOSILKU, HLUPÁKU. Z Ruska se dováželo 180 miliard kubíků ročně, a zjistětě si, kolik je kapacita terminálů. HLUPÁKU A LHÁŘI.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 20:34
Šéfka globální komoditní banky RBC Helima Croftová mezitím předpověděla, že úplné zastavení dodávek ruského plynu uvrhne Evropu do několikaleté nouze.

"Nemusí jít o krizi jen pro tuto zimu," řekla Croftová v úterý v rozhovoru pro CNBC. "Mohla by to být krize na několik zim, protože pokud nebude žádný plyn, bude mít Evropa do budoucna obrovský problém se zásobováním."

Zdroje: markets.businessinsider.com
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 21:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy vždycky vyštracháte nějakou cypovinu, která se vám hodí do krámu a asi věříme tomu, že to ostaní sežerou. I když je to zcela evidentní pitomost.
Máte utkvělou představu, že Evropa je obydlena totálními kretény a idioty a jejich prosperita jim spadla z Paroubkova Marsu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist