https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/resorty-prumyslu-a-zivotniho-prostredi-aktualizovaly-klimaticko-energeticky-plan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Resorty průmyslu a životního prostředí aktualizovaly klimaticko-energetický plán

21.9.2023 11:28 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bezpečnou, udržitelnou, konkurenceschopnou a cenově dostupnou energii pro Česko má zajistit aktualizovaný Vnitrostátní klimaticko-energetický plán. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ho spolu s ministerstvem životního prostředí (MŽP) poslalo do mezirezortního připomínkového řízení. Plán má také podpořit výzkum a inovace prostřednictvím přilákání investic, uvedly dnes ministerstva v tiskové zprávě.
 

První Vnitrostátní plán České republiky vypracovaly resorty v roce 2020, kdy ho rovněž schválila Evropská komise s tím, že nařízení vyžaduje aktualizaci a její opětovné schválení do 30. června 2024. Plán umožní plnit podmínky vyplývající z evropských závazků při dekarbonizaci ekonomiky v energetice, budovách, dopravě a průmyslu.

"Návrh aktualizace plánu finalizujeme a po schválení vládou ho odešleme Evropské komisi. Ačkoliv byl původní termín pro odeslání návrhu 30. června 2023, s ohledem na prodlužující se vyjednání relevantní evropské legislativy jsme stejně jako řada dalších členských států využili možnost zaslat návrh plánu v pozdějším termínu," uvedl vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů MPO René Neděla.

Plán je podle ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) zásadní dokument pro vývoj české energetiky. "Jasné je, že budeme muset výrazně přidat v oblasti obnovitelných zdrojů, ve které jsme v minulosti zaspali. Na druhou stranu se dá očekávat postupný útlum výroby energie z uhlí. Svoji roli sehraje také výroba elektřiny i tepla z jádra a očekáváme také větší využívání plynu jako přechodného energetického zdroje," uvedl Síkela.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) doplnil, že model v roce 2030 počítá s tím, že podíl obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě bude 30 procent. Podíl je nyní asi 17 procent. "Nutno také připomenout, že cílem České republiky je směřovat k dosažení klimatické neutrality do roku 2050," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

21.9.2023 18:55
uf, to už jsem klidný. Máme plán.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist