https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/respekt-spidla-bude-rozhodovat-o-energeticke-budoucnosti-ceska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Respekt: Špidla bude rozhodovat o energetické budoucnosti Česka

2.6.2003 14:45 | PRAHA (EcoMonitor)
Premiér Vladimír Špidla by se tento týden měl sejít s ministrem průmyslu a obchodu (MPO) Milanem Urbanem, aby společně určili závaznou energetickou politiku pro další léta. Ve hře je dosud šest tajných variant, i když ministr Urban již prozradil hlavní předpoklad budoucího vývoje, jít dál jadernou cestou. "Jinak to nejde," cituje Urbana týdeník Respekt, "jsme společností spotřeby, energii potřebujeme a slunce nebo vítr nestačí."
 

Šest variant, ze kterých bude premiér vycházet je doposud tajných. Zjistit minulý týden co všechny plány obsahují bylo nemožné. "Držíme to radši pod pokličkou. My jsme totiž jediná kandidátská země, která říká pravdu - že bez jaderné energetiky to nepůjde. A to jsem také do té koncepce napsal," řekl týdeníku Respekt náměstek ministra Urbana Martin Pecina.

MPO vypracovalo ve spolupráci s Výzkumným ústavem palivoenergetického komplexu šest variant, které jsou pracovně označeny barvami. Všechny koncepce mají ale jedno společné, počítají s prodloužením životnosti JE Dukovany. Tři plány ještě navrhují dovoz černého uhlí a zemního plynu, další pak předpokládají dostavbu dvou dalších reaktorů elektrárny Temelín. Žlutá varianta navíc plánuje výstavbu nové jaderné elektrárny. Podle ministerských úředníků má největší naději na schválení varianta paradoxně označená barvou zelenou, která navrhuje zrušit limity na těžbu uhlí a dostavět Temelín.

"Může se stát, že právě kvůli obavě, že by nás EU kritizovala, vyberou jako prioritní variantu bílou, ve které se kromě Dukovan s další jadernou energetikou nepočítá," řekl Respektu náměstek Pecina. "Potom by ji v průběhu jednání upravili tak, aby se tam možnost využívat další jadernou energii nakonec dostala."

MPO nevyjádřilo jasně, který postup samo podporuje, ale zřejmě půjde o variantu, která počítá s jadernou energetikou a další těžbou uhlí. "Samozřejmě budeme naslouchat i ekologickým organizacím," dodává ministr Urban. Ekologické organizace, ale dostanou k dispozici až materiál, který vybere premiér Špidla. Stejně tak se až k této variantě budou moci vyslovit ostatní ministerstva a organizace.

Ministerstvo argumentuje tím, že po skončení životnosti uhelných elektráren, bude potřeba nahradit tyto zdroje energiemi novými. Podle jeho odhadu jsou reálné pouze plány výstavby zcela nových tepelných elektráren, nebo dostavba jaderných.

"Ve chvíli, kdy se rozhodnou, že postaví nové elektrárny a budou dále rozšiřovat těžbu uhlí, tak to máme zpečetěno na desítky let dopředu. Nebude pak už totiž politická vůle cokoliv měnit," řekl Respektu Vojtěch Kotecký z ekologického sdružení Hnutí DUHA. Stejně tak proti myšlence rozšiřování výroby energie se staví Ministerstvo životního prostředí, které sází především na cestu úspor a podporou obnovitelných zdrojů. Právě tuto cestu volí země Evropské unie. Energie získaná ze slunce, větru a vody, stejně tak jako z nejrůznějších druhů biomasy, by měla do roku 2010 dosáhnout hranice 12 %.

Podle článku "Vláda na atomové stezce" Elišky Bártové publikovaném, v týdeníku Respekt 02. 06. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist