https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/respekt-z-panve-rovnou-do-nadrze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Respekt: Z pánve rovnou do nádrže

22.9.2003 13:32 | PRAHA (EcoMonitor)
Problémy energetické budoucnosti i nebezpečí skleníkových plynů trápí vlády na celém světě. K otázce čistoty provozu automobilů se před nedávnem zcela nečekaně vyjádřili britští farmáři. Když v loňském roce zavedl dopravní inspektorát v městečku Swansea v jižním Walesu kontrolu vozidel s dieselovými motory kvůli testu úrovně škodlivých emisí, zjistil překvapivou věc - velká část farmářů běžně jezdí na použitý jedlý olej.
 

Ačkoliv experimenty s nejrůznějšími druhy biopaliv probíhají celá léta, pohánět automobil obyčejným kuchyňským olejem dlouho nikoho nenapadlo. Přitom podle zkoumání z Velké Británie funguje palivo spolehlivě a nedochází ke ztrátě výkonnosti motoru. Stroje poháněné olejem s přísadou metanolu mají podle neoficiálních měření velice nízkou úroveň emisí oxidu uhličitého, až o 90 % méně než normální dieselové motory. Silným argumentem je také nízká cena, zatímco litr nejlevnější nafty stojí kolem 73 pencí, litr oleje vyjde na 40 pencí. Problém velšským farmářům ovšem nastal tváří tvář policejním hlídkám. Podstatnou část ceny pohonných látek totiž tvoří daň státu. Ve Spojeném království dosahuje dokonce 75 % (oproti 50 % ve většině státu EU). Řidič, který neplatí daň, tak podstatně okrádá stát. Loni na podzim proto vznikly spojené hlídky policistů a celních úředníků, které zachytily na 400 automobilů využívajících k pohonu stolní olej.

Problém s právní stránkou věci vyřešil student Chris Dovey. Olej nekupuje, ale dostává zdarma z místní kantýny, která by jinak za odvoz přepáleného tuku musela platit. Student odvádí daň z pohonných hmot a tak se z oleje stává legální pohonná hmota. "Olej dostávám zadarmo, platím 26 pencí daň, ale to je pořád levnější, než kupovat naftu u pumpy." Jedlého oleje je v zemi, kde patří k největším pochoutkám smažené ryby a hranolky, více než dost, a proto není divu, že se nápadu chytla celá řada podnikavců.

Ministr financí Gordon Brown navíc v posledním rozpočtu poskytl daňovou úlevu biopalivům 20 pencí na litr. V Severním Irsku jedna firma oslavila prvních 400 000 kilometrů ujetých na palivo ze zpracovaného rostlinného oleje. Výroba paliva trvá deset dní. Olej se musí vyčistit od zbytků potravin, tepelně a chemicky zpracovat a musí se zbavit glykolu, který se používá na zemědělský kompost. Odpad, který jinak jedlý olej znamená, se tak využije do poslední molekuly.

Příznivci alternativní energie poukazují na to, že biopaliva se dají vyrobit téměř ze všeho. Shnilá zelenina, zemědělské odpady, obilniny, konopí, tráva, sláma, recyklovaný papír a samozřejmě řepa, to všechno jsou vhodné materiály. Podle předsedy Britské asociace biopaliv a olejů Petera Cleryho mohu farmáři vypěstovat přes milion tun bio-dieselu ročně na polích, která nejsou podle společné zemědělské politiky EU určeny k pěstování potravin.

Podle článku Julka Neumanna z časopisu Respekt 22. 09. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist