https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-amazonske-pralesy-nici-stada-krav
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Amazonské pralesy ničí stáda krav

15.4.2004 12:21 | PRAHA/BRASILIA (EcoMonitor)
Rok od roku se zvyšuje objem vývozu hovězího masa z Brazílie, což má na svědomí prudký nárůst počtu vykácených stromů v Amazonských deštných pralesech. Farmy se tak zakusují stále hlouběji do lesních porostů, aby získaly větší plochy pastvin pro svá stáda. Tvrdí to indonéské Centrum pro výzkum lesů (CIFR) ve své zprávě "Hamburgery ničí Amazonii".
 

Ochránci životního prostředí se obávají, že ničení lesních porostů dosáhlo dosud nejvyššího stupně. Kácení stromů v nejrozsáhlejší džungli světa dosáhlo v loňském roce dosud nejvyšší úrovně a autoři zprávy se spolu s ochránci přírody obávají, jaká čísla vykáže kácení za tento rok. To by totiž mohlo být ještě vyšší. Nejnovější data budou známa na konci dubna. Plocha okolo 24 tisíc čtverečních kilometrů, která byla odlesněna mezi lety 2001-2002 je druhá nejvyšší zaznamenaná a pro představu pokrývá území jen o málo menší než ostrov Haiti. David Kaimowitz generální ředitel CIFR říká, že výzkumy dokazují hlavní podíl odpovědnosti za obrovskou vlnu kácení na straně dobytkářských farem, jejichž počet se mnohonásobně rozšířil, a to i díky nárůstu vývozu brazilského hovězího masa a vymýcení kulhavky a slintavky ve stádech dobytka.

Zatímco ochránci životního prostředí se nejvíce obávali rozšíření pěstování sojových bobů, zpráva CVIFR ukazuje, že oblast, kterou zabraly pastviny pro dobytek je až šestkrát větší než plocha bývalého pralesa, na které se dnes pěstují zemědělské plodiny. Brazílie má dnes největší počet komerčně pěstovaných stád hovězího dobytka. „Krátce řečeno, chovatelé dobytka rozsekají Amazonské pralesy na maděru,“ říká Kaimowitz, což podle něho dlouhodobě znamená naprosto ničivý dopad na pralesy.

Amazonie, plocha souvislého lesního porostu velkého jako polovina Spojených států, se díky své obrovské schopnosti produkovat kyslík nazývá „plíce světa“. Ochránci dále poukazují na fakt, že deštné pralesy jsou domovem více než 30 % všech druhů rostlin a živočichů. Zpráva CIFR potvrzuje, že brazilská stáda hovězího dobytka se za posledních deset let zdvojnásobila na 175 milionů kusů. Stáda, která se chovají na území čerstvě vykácených amazonských lesů, se na nárůstu za poslední dekádu podílejí celými 80%, což znamená 57 milionů krav. Vývoz brazilského hovězího dosáhl v loňském roce hranici 1,5 miliardy dolarů, což je trojnásobek objemu z roku 1995 a země se chystá, že letos se stane největším vývozcem na celém světě.

To, co nastartovalo velký boom pěstování hovězího dobytka, byl lékařský úspěch při léčení slintavky a kulhavky, která zejména u zvířat v Amazonii v minulosti znemožňovala kvalitní chov. „Brazilský úspěch při vymícení kulhavky a slintavky je asi dobrá zpráva pro krávy, ale určitě je to špatná zpráva pro pralesy,“ uzavírá Kaimowitz.

Podle článku Alexe Bugge 03. 04. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist