https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-americti-vedci-nalezli-souvislost-mezi-rtuti-a-autismem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Američtí vědci nalezli souvislost mezi rtutí a autismem

18.3.2005 13:25 | PRAHA/SAN ANTONIO (EcoMonitor)
Rtuť, vypouštěná především z uhelných elektráren, může přispívat k nárůstu počtu případů autismu. Tvrdí to američtí vědci. Podle jejich studie v Texasu vzrostl zároveň s emisemi rtuti počet případů autismu, vývojové poruchy projevující se problémy v komunikaci a v začlenění se do společnosti, píše agentura Reuters.
 

„Zjistilo se, že na každých tisíc liber rtuti vypuštěných do ovzduší vzroste počet případů autismu o 17 procent,“ řekla Claudia Millerová, profesorka lékařství na University of Texas v San Antoniu. Ve Spojených státech se každoročně z uhelných elektráren do vzduchu vypustí okolo 48 tun rtuti. Studie porovnala emise rtuti v jednotlivých texaských okresech s počty autismu zjištěnými v texaských školních okrscích. „Ukázalo se, že mezi vystavením organismu rtuti a vznikem autismu může být velmi významná souvislost,“ řekla profesorka Millerová. Americké Středisko pro kontrolu nákazy agentuře Reuters sdělilo, že mu není známo, kolik případů autismu je ve státě a zda se jeho počet zvýšil. Někteří odborníci odhadují, že ve Spojených státech žije okolo 1,5 milionu lidí s autismem, většina z nich jsou děti, a domnívají se, že se množství případů v posledních letech prudce zvýšilo. „Počet onemocnění autismem v posledních deseti letech dramaticky roste a lékařská veřejnost si nad tím láme hlavu,“ řekla profesorka Millerová. „Nyní si myslíme, že za příčinou tohoto nárůstu může být zvyšující se znečištění životního prostředí rtutí.“ Bushova administrativa tento týden nařídila elektrárnám snížit do 15 let emise rtuti o 50 procent. Ochráncům životního prostředí se to však zdá málo a považují emise snížit o 90 procent. Podle článku na PlanetArk ze dne 18. 3. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist