https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-cinske-hraze-maji-podil-na-vysychani-reky-mekong
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Čínské hráze mají podíl na vysychání řeky Mekong

30.3.2004 13:11 | PRAHA/PHNOMPENH (EcoMonitor)
Čínská soustava hrází a nedostatek srážek v posledních měsících trápí střední tok řeky Mekong. Ta se dostala na nejnižší úroveň ve své historii, což negativně ovlivňuje možnosti obživy milionů lidí v Thajsku, Kambodži a Vietnamu, tvrdí ochránci životního prostředí.
 

"Nejen že hladina vody je na nejnižší hranici v historii, ale je také velice nestálá, někdy stoupá jindy klesá. Způsobují to hráze v Čínské republice," říká Chainarong Setthachuam, ředitel ekologické organizace Říční sítě Jihovýchodní Asie (SEARN). Čísla pocházející z Komise řeky Mekong (MRC), zastřešující organizace odborníků z Laosu, Kambodže, Thajska a Vietnamu, sledující kvalitu vodního toku na téměř pěti tisících kilometrech řeky, potvrzují, že na některých místech lze bez problémů vidět skalnaté dno. Mnoho z monitorovacích stanic na velmi dlouhé cestě řeky od ledovců v Tibetu k rýžovým polím ve Vietnamu hlásí, že stav vody je ještě nižší něž v roce 1993 a místní obyvatelé méně vody nepamatují.

"Celou situaci pečlivě sledujeme," říká Pech Sokhem, ředitel pobočky MRC v hlavním městě Kambodži Phnompenhu. "Možná je dobrá díky menšímu nebezpečí záplav, ale nedostatek vody má ničivý dopad na zemědělství a rybářství. Když se řeka neustále mění, ryby nemohou klást jikry, ani migrovat jak potřebují." Podle něj málo bohaté období dešťů z roku 2003 jistě hraje svoji roli, nicméně svůj díl zodpovědnosti musí přijmout i Čína. Není shoda náhod, že dosud největší vyschnutí toku přišlo v roce 1993, kdy Čína spustila svoji první hydroelektrárnu v Manwanu v jihozápadní provincii Yunnan, podotýká Sokhem.

Čína od té doby dokončila výstavbu další obří hráze a podle zprávy MRC plánuje pro rok 2003 stavbu šesti nových hydroelektráren, což bezprostředně ovlivní životní prostředí 60 milionů lidí žijících v povodí řeky Mekong, lokalitě velikosti Francie a Německa dohromady. Nejhorší dopady čekají velmi chudou Kambodžu, kde díky každoročním záplavám vyloví rybáři obrovské množství sladkovodních ryb, což uživí na 1,5 milionu obyvatel.

Změny v toku řeky mohou také ovlivnit život živočichů jako je kriticky ohrožený sumec mekongský ( největší sladkovodní ryba na světě) a dalších 1500 druhů, typických pro zvláštní bitotopy východoasijských řek. Nedostatek vody ničí místa výskytu nejrůznějších vodních živočichů a zároveň se stává nebezpečný i lidem, kteří jsou zvyklí využívat řeku jako dopravní tepnu. Nyní však lodě často uvíznou na písčitých mělčinách nebo narazí na ostrov.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist