https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-eu-chce-aby-clenske-zeme-daly-pobidky-firmam-jez-snizi-spotrebu-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU chce, aby členské země daly pobídky firmám, jež sníží spotřebu plynu

14.7.2022 12:51 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise (EK) vyzve členské státy, aby zavedly finanční pobídky pro firmy, které sníží spotřebu plynu. Uvedla to agentura Reuters, která se seznámila s návrhem unijní reakce na možné omezení dodávek plynu z Ruska. Dokument komise zveřejní příští týden. Unijní státy by také mohly omezit vytápění obchodů či kanceláří, pokud by čelily výraznému nedostatku plynu. Komise tyto informace nekomentovala.
 

Plán, který EK připravuje, reaguje na riziko, že Rusko výrazně omezí či zcela přeruší dodávky zemního plynu do Evropské unie. Podle Bruselu by členské státy měly připravit finanční pobídky pro průmyslové a energetické provozy, které místo plynu začnou využívat jiné zdroje energie. V případě nedostatku plynu by pak státy mohly nařídit zákaz provozu podniků, které nejsou nezbytné.

Domácnosti jsou podle unijního práva chráněnou skupinou spotřebitelů. Byly by tak až poslední skupinou, které by se případná omezení dotkla. Úřady by ale mohly podle unijního plánu omezit vytápění kanceláří či obchodů v případě nedostatku plynu. Komise také vyzve členské země, aby vytvořily informační kampaně, které budou vyzývat k mírnějšímu vytápění domů a bytů.

Klíčovým prvkem reakce na riziko omezení dodávek z Ruska je podle Bruselu zvyšování zásob plynu před zimní sezonou.

Před útokem na Ukrajinu se ruský plyn podílel na dovozu této suroviny do EU zhruba ze 40 procent. V případě některých států byla ale závislost na dodávkách z Ruska podstatně vyšší, což je i případ České republiky. V posledních měsících se dovoz ruského plynu do EU výrazně snížil a Moskva omezila či zastavila dodávky 12 unijním zemím.

Tento týden začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1, která by měla trvat deset dnů. Ruská plynárenská společnost Gazprom ale dnes uvedla, že nemůže zaručit bezproblémový provoz tohoto strategického plynovodu, který je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU. Část evropských politiků se obává, že Gazprom po údržbě dodávky plynu buď neobnoví, anebo jen v omezeném režimu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

14.7.2022 21:18
a kdo to zaplatí?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist