https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rezervace-divokych-koni-u-milovic-prodlouzila-smlouvu-s-mestem-do-roku-2034
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rezervace divokých koní u Milovic prodloužila smlouvu s městem do roku 2034

15.5.2023 01:04 | MILOVICE (ČTK)
Divocí koně v Milovicích
Divocí koně v Milovicích
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Vedení rezervace u Milovic na Nymbursku, kde žijí divocí koně a pratuři, prodloužilo smlouvu o zapůjčení pozemků městem do roku 2034. Původní smlouva platila do roku 2024. Rezervace vznikla v roce 2015, je též na pozemcích Středočeského kraje a Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK). Ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál ČTK řekl, že smlouvy s krajem a AOPK končí později než ta s městem a o jejich prodloužení se bude jednat.
 

Dostál a starosta Milovic Milan Pour (ANO) prodloužili smlouvu v pátek. "Město Milovice bylo první, které dalo našemu projektu důvěru. Rezervace v roce 2015 vznikla na 40 hektarech městských pozemků. Jsem proto rád, že jsme s předstihem podepsali smlouvu, která rezervaci zajišťuje další existenci. Je to důležité pro její financování," uvedl Dostál.

Velcí kopytníci jsou v rezervaci atraktivním turistickým cílem, podle Dostála ji navštěvuje na 100 000 lidí ročně. Především ale divocí koně a pratuři pečují o biologicky cennou krajinu. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

15.5.2023 10:25
Nevím no... myslím si, že podobné projekty by měly být realizovány pouze, ehm, na ZAJIŠTĚNÉM území, tj. na území vlastněném organizací nebo "pachatelem", viz třeba Josefovské louky.
Takto hrozí neprodloužení smluv, z mnoha důvodů (prim. změnou politiky města), a co pak se zvířaty, co s celým, pracně obnoveným, ekosystémem? Vše by přišlo vniveč...
Ale je to jen můj názor, pocit. Prostě lidem moc nevěřím, extra politikům na jakékoliv úrovni :/
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.5.2023 17:03 Reaguje na Anyr
No ja pravda, ale kde vzít peníze? Základní chyba je převod ze státu na obec.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.5.2023 10:53 Reaguje na Anyr
Smlouva až do roku 2034 znamená jistotu, který tento projekt potřeboval.
To území nemusí být ve vlastnictví organizace pokud si daná organizace dokáže zajistit právě podobně dlouhodobou nájemní smlouvu s dobrými podmínkami. Prodloužení může být vyjednáno klidně i několik let před jejím vypršením. Samotná organizace by pak zřejmě nebyla schopna vykoupit tak rozlehlé pozemky a byla by tak naopak limitována velikostí pozemku. Proto si myslím, že tohle je dobrá a správná cesta. ČSO se rozhodla jít cestou výkupů, patří jí to a v tomto ohledu je to lepší, jenže zase to jsou rezervace o dost menší (pro ptáky nebo obojživelníky dobrý, pro velké kopytníky už tolik ne). Vše má své pro i proti. V případě velkých zvířat ale Českou krajinu a její přístup naprosto chápu. Taky bych šel do pronájmu rozlehlejší oblasti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist