https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rim-planuje-odstrel-divocaku-kvuli-africkemu-moru-prasat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řím plánuje odstřel divočáků kvůli africkému moru prasat

14.5.2022 01:06 | ŘÍM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Itálie plánuje v nejbližší době nechat odstřelit část divokých prasat, která žijí v Římě a jeho okolí. U jednoho z tisíců divočáků, kteří se v italské metropoli pohybují, se potvrdil africký mor prasat. S odvoláním na místní úřady to uvedla tento týden agentura Reuters.
reklama

 

Úřady na začátku roku zaznamenaly ojedinělé ohnisko tohoto smrtelného onemocnění prasat v severozápadní Itálii. Případ, který se minulý týden potvrdil v Říme, nyní vyvolal obavy z šíření epidemie.

Andrea Napoletano, který je blízkým spolupracovníkem předsedy rady kraje Lazio Nicoly Zingarettiho, řekl, že cílem odstřelu je "selektivně" snížit počet divokých prasat v Římě.

Region zakázal pořádání pikniků a nařídil ohradit odpadkové koše v rozsáhlých oblastech severního Říma, kde se potvrdila nákaza.

Úřady v Laziu uvedly, že poté, co se nákaza minulý týden potvrdila, provedly testy u 16 divokých prasat. Dva z testovaných divočáků "pravděpodobně mají" africký mor prasat, uvedl v prohlášení region. Definitivní výsledky ale zatím nemá.

Zvýšený výskyt divokých prasat představuje problém v celé Itálii a navzdory obavám ochránců zvířat je nutné provést "rozsáhlý" odstřel na celostátní úrovni, řekl náměstek italského ministerstva zdravotnictví Andrea Costa.

Obyvatelé některých čtvrtí italské metropole minulý týden vydali doporučení, aby lidé v těchto lokalitách nevycházeli po půl deváté večer, protože hrozí napadení divokým prasetem. K této výzvě přistoupili poté, co jednu ženu napadla prasnice s mláďaty. V Římě se zvýšil počet divočáků v ulicích po covidových uzávěrách, které vedly k utlumení provozu. Divočáci se na podzim dokonce stali tématem místních voleb poté, co se objevily zprávy o početných skupinách divokých prasat, které hledají potravu v odpadcích a děsí místní obyvatele.

Africký mor prasat je akutní, vysoce nakažlivé onemocnění. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Nákaza není nebezpečná pro lidi, pokud se však objeví v chovu, je třeba ho podobně jako u dalších zvířecích nemocí utratit a vyhlásit ochranné pásmo.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.5.2022 07:30
Co říkají odborníci? Je to správné, když se naruší složitá struktůra? Nebude lepší je všechny sterilizovat?
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.5.2022 14:45
Razantně se musí snížít do podzimních měsícu stavy sus scrofa i v čr kdy muže dojít vlivem malé urody žaludu a v případě,že nebude semenný rok buku nebudou ani bukvice k malé potravní nabídce a k hladovění jak černé zvěře tak i jejího potravního konkurenta při sběru těchto semen-homo sapiens.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist