https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rok-po-otrave-becvy-nebyl-vinik-usvedcen-obzaloba-bude-snad-do-konce-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rok po otravě Bečvy nebyl viník usvědčen. Rybáři do řeky vrátili tuny ryb

20.9.2021 01:50 | PRAHA (ČTK)
I po roce mají rybáři zkázu stále před očima, přesto doufají, že obnova bude rychlejší, než původně očekávali.
I po roce mají rybáři zkázu stále před očima, přesto doufají, že obnova bude rychlejší, než původně očekávali.
Od otravy řeky Bečvy, při níž unikl v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov do řeky kyanid, uplyul rok a viník zatím nebyl usvědčen. Obvinění v případu padlo v červnu, kdy policie začala stíhat společnosti Energoaqua a jejího jednatele Oldřicha Havelku. Obžalobu by státní zástupce rád vypracoval do konce roku, je nutné doplnit znalecké posudky. Obnova řeky po ekologické havárii by podle rybářů mohla trvat kratší dobu, než čekali. Vrátili tam už tuny ryb. Na konci podzimu by tam mohl také začít fungovat trvalý monitoring kvality vody.
 

Kyanid, který loni 20. září unikl do Bečvy, poškodil na zhruba 40 kilometrech řeky celý vodní biotop. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun ryb. Pátrání soudního znalce Jiřího Klicpery po viníkovi úniku trvalo téměř osm měsíců a podle něj kyanidy vytekly do řeky z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Posudek ukázal na firmu Energoaqua, spravující tento areál. Její ředitel Havelka odmítl, že by společnost otravu Bečvy způsobila.

Před týdnem dozorující žalobce Petr Bareš z Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně zamítl jako nedůvodné stížnosti firmy i Havelky proti zahájení stíhání. Podle kriminalistů jde v případu o trestné činy poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětileté vězení, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest.

Bareš řekl ČTK, že je třeba doplnit znalecké posudky kvůli nedávnému pokusu vědců a rybářů. Někteří rybáři a vědci totiž upozornili, že první ryby začaly v řece hynout až po více než třech kilometrech od vyústění kanálu z areálu bývalé Tesly. Na trase přitom řeka překonává dva jezy a peřeje, což by cizí látky rozptýlilo do šíře celého toku dřív. V létě vědci a rybáři pod vedením přírodovědce Jakuba Hrušky vlili do Bečvy u vyústění kanálu solný roztok a zaznamenávali, jak se v řečišti chová. Podle nich výsledky pokusu vylučují otravu z rožnovského kanálu. Experimentem se nyní kvůli anonymnímu podnětu zabývá ČIŽP i vyšetřovatelé.

Dalším případným ekologickým haváriím na řece má předejít zařízení, které má být ve Lhotce nad Bečvou nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku a bude ho spravovat Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka (VÚT). Zařízení dokáže měřit a vyhodnocovat biologickou jakost vody nepřetržitě za využití vodních organismů – perlooček. Ústav vyhlásil výběrové řízení na dodavatele stavební části a do konce podzimu by mohlo být hotovo, řekl ČTK náměstek ředitele ústavu Libor Ansorge. VÚV nyní dělá namátkový monitoring vody v Bečvě. Vedle toho kvalitu vody v řece sleduje Povodí Moravy, dělá pravidelný měsíční monitoring.

Do řeky Bečvy se rybářům podařilo navrátit již tuny ryb. Se zarybňováním počítají i v dalších letech, obnova řeky by podle nich mohla trvat nakonec kratší dobu, než původně očekávali. Pro návrat života jim však chybějí proudní ryby, kterých je nedostatek, řekl ČTK předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. Z otrávené Bečvy rybáři vylovili po katastrofě 40 tun uhynulých ryb. Podle jejich dnešních odhadů to však bylo zhruba jen 60 procent všech uhynulých ryb. Obraz zkázy mají stále před očima.

"Ta řeka má obrovskou reprodukční schopnost. Dokáže si po takových zvěrstvech pomoci sama, samozřejmě se jí snažíme při tom pomoci. Zarybňování probíhá podle plánů, využíváme prostředky jak z transparentního účtu, tak z příspěvků institucí či darů. Naše úsilí nám však kazí nedostatek násad těchto druhů proudných typů ryb, které nejsou takovým předmětem chovu," uvedl šéf severomoravských rybářů Pavel Kocián. Svaz se tomu snaží pomoci tím, že apeluje na místní organizace s vlastním rybochovem, aby se na tyto druhy ryb zaměřily.

Zarybnění Bečvy už vyšlo na více než milion korun. "Kdyby nebylo této události, stálo by zarybnění tohoto postiženého úseku ročně zhruba 350 000 korun. My se snažíme držet v této době minimálně dvojnásobek této částky," doplnil Kocián.

Do řeky vysadili rybáři postupně parmy, mníky, podoustve či ostroretky, ale i cejny. Snaží se přitom postupně vyplnit ročníky, které katastrofa zahubila, vrací tak do řeky i ryby starší, aby byly schopné co nejdříve vlastní reprodukce. "Je tam plůdek ostroretky, jsou tam roční ryby ostroretky a parmy, podoustve a mníka a v červnu se nám podařilo dovézt asi 14 000 kusů dvouleté parmy, což je ryba o velikosti 17 centimetrů. Život se tak pomalu obnovuje. Zhruba polovina uhynulých ryb byla však osmi až dvanáctiletých," řekl ČTK šéf rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický. Doplnil, že naposledy se v řece minulý víkend vysadilo zhruba 1,5 metráku tloušťů různých velikostí. "Zarybnění stále pokračuje," doplnil.

I po roce mají rybáři zkázu stále před očima, přesto doufají, že obnova bude rychlejší, než původně očekávali. "V první fázi to byly pocity zmaru a zoufalství. To bylo něco opravdu strašného. Ta skepse se prohlubovala tím, že já sám jsem se domníval, že řeka se do původního stavu může dostat přibližně za deset let. Teď už věřím, že to bude daleko kratší doba," doplnil Kocián. "Byla to katastrofa velkého rozsahu, stovky ryb nám umíraly před očima," vzpomněl Pernický.

Na otráveném úseku Bečvy platí od začátku ledna až do odvolání režim chyť a pusť. Kvůli tomuto rozhodnutí lemují úseky Bečvy na Přerovsku cedule, které rybáře na tento režim upozorňují. Podle Kociána bude tento režim pokračovat i v příštím roce.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Policie v této souvislosti obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího jednatele Oldřicha Havelku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.9.2021 06:21
Věří snad někdo ještě v to, že se skutečný viník najde ?

Domnívám se, že nikoli a medvědí službu pro ŽP vykonala zejména ČIŽP svoji zjevnou neschopností udělat cokoli užitečného v této věci.
Zdatně pak sekundovalo MŽP ČR , které hned vědělo, že DEZA to není. O Policii ČR pak netřeba mudrovat, tito lidé ani nejsou na trestné činy v oblasti ŽP vůbec připraveni. Musí totiž nahánět ruské agenty ve Vrběticích a na takové prkotiny nemají čas.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2021 08:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, to není žádnou "neschopností ČIŽP", nebo tím, že cajti honili vrahy z Vrbětic. Všichni tihle orgánové jsou na tak primitivní zločin kompetentní až dost.

Pravděpodobnost hraničící s jistotou je následující:
Po vzniku otravy viník vše OKAMŽITĚ hlásil "nahoru" a všichni zainteresovaní dostali noty. Taky už v prvních mediálních výstupech bylo uvedeno, že Deza to rozhodně není.
Pouze ministr Brabec byl asi opožděný, protože prohlásil, že "pachatel bude zjištěn v řádu hodin".
Mezitím okamžitě po vzniku otravy bylo odebráno asi 130 vzorků od sedmi organizací a ty šly do laboratoří.

Ale od té doby vše jelo jak na drátkách, policie dělala mrtvého brouka, poztrácely se vzorky od rybářů, už ve čtvrtek bylo hlášeno, že hlavní podezřený je Juřinský kanál.

Zajímaly by mě rozbory právě z něho, v té době by musel být plný kyanidu po celé délce asi 13 km. Kam je ČIŽP schovává a hlavně, je to přece hlavní a nezpochybnitelný důkaz, že za to může Energoaqua!!!

Pak se lhalo, mlžilo, hrálo se o čas, pak byl najat paraexpert, který dle zadání mlžil, zdržoval, hrál o čas a vytvářel parateorie zcela evidentně nesmyslné.

Dnes se už lže, že žádné vzorky odebrány nebyly,(byla tam prý špatná cha cha cha "koordinace" (na co???) přitom ČIŽP svoji práci provedla profesionálně a bez jakékoliv pochybení). Po volbách se prohlásí, že žádná otrava vůbec nenastala, byla to jen "kampáň Kalúskovej máfie". Amen
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.9.2021 10:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to přesně tak jak popisujete.Za žádných okolností nesmí být viníkem DEZA.O to už se Babiš postaral.Jeho lidé které všude dosadil nejsou jenom servilní vůči tomu velikánu,ale u nich je to psí oddanost.Havlíček,Schillerová,Dostálová,Vojtěch si jsou vědomi že by se nikdy na ministerské posty nedostali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2021 15:45 Reaguje na Václav Kain
Děkuji zab uznání. Jenže tohle je level jedna, (pověstný vrchol ledovce) který nám jen naznačuje možnosti, jak giganticky je zkorumpovaná celá státní správa.
Tahle země je celá naopak a v tomhle stavu nemůže existovat delší dobu.

jsem sice bytostný optimista, ale mám hlubokouobavu o další vývoj, pokud tyhle volby vyhraje zase ta stejná mafie, obávám se nejhoršího. A to je vystoupení z Eu a Nato, tj. pád zase pod ruský bič. A to už nebude náš šlompácký socík, který si dost lidí pamatuje jako pohodičkové mládí, kde se dalo vyšvejkovat ze systému a na všechno se mohlo mastit.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2021 09:11
To puzzle jde chemicky složit, z toho plyne naděje na chyceni původců. Vzorky z kanálů a půd v jejich okolí by byly dobré. Měřil se v rybách, vodě a půdě kolem kanálů obsah chromu, s ním i dalších kovů? Byly kontrolované protokoly z odpadového hospodaření zúčastněných firem? Havárie hydroxidu a uhličitanu v deze, nahlášená až za 2 měsíce byla objasněná, byla to opravdu havárie nebo úklid něčeho? Bohužel u otravy ryb mohlo jít i o nešťastnou shodu okolností v případě legálně vypouštěnych množství z více výpustí.
Odpovědět
os

orb slavík

20.9.2021 09:57 Reaguje na Jarka O.
To nemyslíte vážně:( neštastná shoda okolností v případě legálně vypouštěných látek z mnoha výpustí). Sorry jako.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2021 10:13 Reaguje na orb slavík
Vážně si to v tomto případě nemyslím, máte pravdu. Ale teorrticky chemicky se ta shoda náhod vyloučit nedá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2021 16:04 Reaguje na Jarka O.
Dá. Je to nesmysl zcela jasný.
Když budete do řeky vypouštět jed v koncentraci 1% z kolikachcete vyústění, nikdy memůžete překročit koncentraci 1%, i kdyby v té řece tekla jen voda z těch výustí. Což samozřejmě neteče.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2021 15:52 Reaguje na Jarka O.
Muhehehehheheh vyjste skutečný komik - eskamotér!!
Legálně vypouštěné jedy z "více" výpustí udělají koncentraci snad tisíckrát vyšší? Koncentrace se přece nesčítají.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2021 19:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Koncentrace se nesčítají, ale celkové množství v řece by bylo 2x vyšší, souhlasíte? Pokud nepočítáte zředění samozřejmě. V případě, že by šlo o 1 látku, se může teoreticky (!) její množství zvýšit nad normu. Vlastnosti látek dokáže zásadním způsobem změnit voda nebo látky kyselého charakteru vypouštěné třeba i z jiné výpustě. Stejně tak kyslik nebo teplota vody, zvýšená acidita, mají vliv na procesy a rychlost reakci nebo změnu vlastností látek, vč. toxicity. Také si můžete vyhledat pojmy synergistické působení, binární toxicita nebo kombinovaná toxicita. Podle druhu otravy se někdy doporučuje mléko nebo aktivní uhlí, které zase mění vlastnosti látek a jejich působení. V případě té bečvy je proto trochu podezřelý "únik" hydroxidu a uhličitanu z Dezy. No nic, stejně je to jen mlácení prázdné slámy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2021 22:06 Reaguje na Jarka O.
Ty jedy tekly v koncentracích možná stonásobných, než připouští norma. To se kličkováním a obezličkováním vytvořit nedá.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.9.2021 10:53
Žili, byli dva sousedi. Neměli se rádi a vinu házeli jeden na druhého.
Svědci žádní, nebo nespolehliví a o kousek dál soused, který je neměl
rád oba. Občas hodil smetí do zahrady tomu a pak zase tomu. Hádali se
ale pouze ti dva a on měl z toho zábavu. Pak jeden z nich namontoval
kameru a ouhá. Bylo po nepřátelství těch dvou a na ústa dostal od obou
ten třetí. Nehledejte analogii s Bečvou, ale pouze to, že pokud se
nenaleznou opravdu nezvratné důkazy o vině těch a nebo těch, tak tu
budou dva tábory vždy. Jeden uzná znalecký posudek ten, druhý ten,
ale tu kameru(čidla na výpustě, záchytné jímky a nebo biologické
rybníčky před ústím výpustí) tam pořád nikdo nedává a tak se to vše
může zase opakovat. Toto by měla být nyní priorita a zbytek výpustí
klidně zaslepit, aby se zjistilo, kdo je vlastně na černo používá.
Znám to ze svého okolí, kdy i z polních drenáží tečou mydliny a kde
za lijáků přetéká kanalizace ochozem do řeky. Tady je pole působnosti
pro všechny amatérské vyšetřovatele a ty, kteří mají jasno v osobě
viníka. Předcházejme novým haváriím a to všude v republice. V této
kauze budou ty dva tábory už asi navěky dva a i po soudu, který snad
nějak rozhodne. Ono už tu jde i o politiku a osobní averze a ty může
jako u těch sousedů vyřešit pouze nezvratný důkaz, jako ta kamera.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2021 16:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Nezvratných důkazů je dost. Jenže jsou utajené. To je celý, ty sousedy si můžete strčit do špic.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.9.2021 17:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak je netajte a předejte policii. O těch opatřeních,jaké
udělal ten soused hovoří i zpráva slavné parlamentní komise.
Taky navrhuje systém čidel, monitoringu a změn kompetencí
kontrolních orgánu tak, aby všichni všechno nedělali pouze
polovičatě a neodborně, ale aby měl každý určené úkoly,
za které bude zodpovědný. Posametový chaos vytvořil řadu
kontrolních orgánů, které ani netuší, co mají v takovém
případě dělat a tak si je přehazují jako horký brambor
jeden na druhého. V tom je největší průser, že všichni
dělali všechno, neodborně, pozdě, jinde, jinak a tak
vlastně všichni úplně na prd.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2021 20:01 Reaguje na Břetislav Machaček
P. Macháčku, dobrý večer:-). Jsem ráda, že jste zazimoval včely a máte zase čas. Ať zdraví slouží.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.9.2021 09:17 Reaguje na Jarka O.
Děkuji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2021 22:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Všichni jsou úplně blbí a jen vy jste letadlo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.9.2021 09:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Všichni ne, pouze ti co v tom mají jasno politicky.
Ten chaos popisuje i ta zpráva a doufám, že dojde
k nápravě, aby kontroloři věděli o všech výpustích, uměli odebírat hodnověrné vzorky a pouze nelomili
rukama. No a pak samozřejmě prevence i s těmi bio-
rybníčky před výtokem do řeky, které dokážou na
rybí obsádce, zda byla zdrojem otravy daná výpusť.
Ale to jsem tu už psal před mnoha měsíci a tak ta
zpráva komise není pro mne nic nového.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist