https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ropaci-berou-sve-umisteni-s-nadhledem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ropáci berou své umístění s nadhledem

10.5.2004 09:43 | PRAHA (EkoList)
Stejně jako v předcházejících 12 letech vyhlásila i letos na jaře ekologická organizace Děti Země Ropáka roku. Držitelem "titulu", který je již tradičně udělován za protiekologické chování, se stal bývalý ministr dopravy a současný poslanec ČSSD Jaromír Schling. O vítězi rozhodovala 126členná porota, jejímž členem byl např. bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal, filozof Erazim Kohák nebo písničkář Jaroslav Hutka.
 

Schlingovo ocenění se vztahovalo především k jeho opakovaným návrhům na zrušení ministerstva životního prostředí jako nepotřebné instituce, podpoře výstavby jezů na Labi, zákona o výstavbě dálnic a rychlostních komunikací a oslabování zákonů na ochranu přírody.

Bývalý ministr si ale z výhry vrásky nedělá. V rozhovoru pro MFDnes prohlásil, že je ochoten cenu i osobně převzít. "Musí to ale být v Chlumci nad Cidlinou - na hlavním tahu z Prahy na Hradec Králové. Nebýt ekologů, mohla již dávno dopravu z města odvést dálnice D11," tvrdí Schling. Udělení titulu je ale spíš symbolickou záležitostí a výhercům je pouze zaslán pamětní plakát.

Podobně s nadhledem přistupoval k soutěži i hejtman Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna, který se umístil na druhém místě, a to podobně jako Schling za podporu vodních staveb na Labi, prosazování urychlené výstavby dálnice přes CHKO České Středohoří a přírodní park Východní Krušné hory a označování ekologických aktivistů za ekoteroristy. "Tak zase na mě nedošlo. To je smůla. Kdybych měl udělat seznam škůdců této země, byli by ekologové na čelných místech," hodnotí celou záležitost Foldyna.

Společně s vyhlašováním Ropáků je udělována také Zelená perla roku. V tomto případě se jedná o největší antiekologický výrok. Letos zvítězil Petr Martiňák, starosta Horních Tošanovic na Frýdecko-Místecku a koordinátor iniciativy R40. Ten v diskusi nad migrací zvěře přes plánovanou rychlostní komunikaci R40 na Ostravsku prohlásil: "Myslím, že neexistuje jen přirozená migrace, ale i umělá. Těch pár medvědů či vlků by se dalo, podle mého názoru, čas od času přepravit do jiných oblastí." (Výrok byl otištěn v týdeníků Frýdecko-Místecko.)

Mezi další oceněné patřil i komentář Martina Peciny, náměstka ministra průmyslu a obchodu, který se současně umístil na 3. místě v boji o Ropáka: "Prostě se postaví v Temelíně, tam jsou na to lidé zvyklí. Nová elektrárna jim tak dalece vadit nebude. Postaví se nové fotbalové hřiště a bude to naprosto bez problému." Třetí místo na pomyslném žebříčku obsadila Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. "Musíme vůči takovým událostem udržovat odstup a nezávislost. Až potom budeme od vedení elektrárny žádat vysvětlení, proč se porucha stala … Někdy ale nejdou podobné záhady vysvětlit, digitální systémy jsou potvory." (Uvedla pro MF Dnes 26.11.2003.)

V letošním roce nominovala veřejnost do soutěže víc než 30 českých osobností. Podle Miroslava Patrika z Dětí Země ale v posledních letech kandidátů ubývá, a to pravděpodobně proto, že politici jsou ve svých komentářích stále opatrnější a zdrženlivější. I přesto se ale každoročně mezi kandidáty objevuje celá řada zvučných jmen, jako např. prezident Václav Klaus nebo letos dokonce bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist