https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rostouci-teploty-skodi-nenarozenym-detem-v-africe-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rostoucí teploty škodí nenarozeným dětem v Africe, tvrdí studie

12.12.2022 11:30 (ČTK)
Tento výzkum je prvním krokem k pochopení toho, proč nenarozené děti trpí, když jsou nastávající matky stresovány horkem.
Tento výzkum je prvním krokem k pochopení toho, proč nenarozené děti trpí, když jsou nastávající matky stresovány horkem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | michaklootwijk / Depositphotos
Klimatická krize zvyšuje rizika pro zemědělkyně v Africe, které obvykle pracují po celou dobu těhotenství. Rostoucí teploty mohou způsobovat komplikace u nenarozených dětí pracovnic, které patří k lidem už tak nejvíce zasaženým globálním oteplováním. S odvoláním na novou studii to uvedl list The Guardian.
 

U plodů farmářek pracujících na polích v Gambii se s rostoucími teplotami zvyšovala srdeční frekvence a snižoval průtok krve placentou, odhalil výzkum. Ženy, které během těhotenství vykonávají většinu zemědělských prací, vědcům sdělily, že teploty se v posledním desetiletí znatelně zvýšily.

Existují již přesvědčivé důkazy o tom, že extrémní horka vedou k nárůstu počtu mrtvě narozených dětí, předčasných porodů a nízké porodní hmotnosti, ale tyto údaje pocházejí z bohatých zemí v mírném pásu. Nová studie se poprvé zaměřuje na ženy pracující v zemědělství v zemi v tropickém pásu, kde je extrémní horko vážným problémem.

Očekává se, že miliony lidí po celém světě budou vystaveny extrémním vedrům, a to i v případě, že se podaří udržet globální teplotu pod mezinárodně dohodnutou hranicí 1,5 stupně Celsia nad úrovní před průmyslovou revolucí.

Tento výzkum je prvním krokem k pochopení toho, proč nenarozené děti trpí, když jsou nastávající matky stresovány horkem. Mezi možné příčiny patří pocení, které vede k dehydrataci, a odvádění krve a kyslíku z placenty do kůže matky za účelem ochlazení těla. Cílem vědců je poskytnout důkazy pro opatření na ochranu nastávajících matek a plodů.

"Naše studie zjistila, že těhotné ženy, které se živí zemědělstvím, běžně zažívají extrémní horko, které překračuje doporučené limity pro práci venku, a že to může mít významný vliv na jejich zdraví a zdraví jejich dětí," shrnula zjištění výzkumnice Ana Bonellová z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM).

Série studií zveřejněných v lednu zjistila, že klimatická krize poškozuje zdraví plodů, kojenců i batolat na celém světě. Vědci zjistili, že zvýšené teplo souvisí s rychlým přibýváním na váze u dětí, což zvyšuje riziko obezity v pozdějším věku. Vyšší teploty byly také spojeny s předčasnými porody, které mohou mít celoživotní zdravotní následky, a se zvýšeným počtem hospitalizací malých dětí.

Výzkumu, který zveřejnil odborný časopis Lancet Planetary Health, se zúčastnilo 92 těhotných farmářek ve venkovském okrese Gambie. Během sedmiměsíčního období studie byla průměrná teplota vzduchu v pracovní době 33,5 stupně Celsia.

Vědci rovněž měřili vlhkost vzduchu, teplotu žen a srdeční frekvenci nastávajících matek i plodů. Zjistili, že pokud se tělesná teplota a srdeční frekvence ženy zvýšila o jednu kategorii v indexu tepelné zátěže, riziko ohrožení plodu se zvýšilo o 20 procent. Na potíže plodu poukazovala srdeční frekvence vyšší než 160 tepů za minutu nebo snížený průtok krve placentou, měřený ultrazvukem.

Tým rovněž zjistil, že pokud se míra tepelného stresu zvýšila o jeden stupeň Celsia, riziko ohrožení plodu se zvýšilo o 17 procent. Stouplo i případě, kdy se zohlednil nárůst teploty a srdeční frekvence ženy, což ukazuje na další faktory ovlivňující plod. Mezi ně může patřit dehydratace, nízký průtok krve placentou nebo zánět související s teplem.

Bylo zjištěno, že onemocnění z horka je mezi pracovnicemi běžné, přičemž téměř 60 procent z nich uvádělo, že při práci pociťují alespoň jeden z příznaků, mezi něž patří bolesti hlavy, závratě, slabost, svalové křeče, zvracení a sucho v ústech.

"Za prvé bych prostě doporučila přestat spalovat fosilní paliva - to je hlavní," uvedla Bonellová k možným řešením dopadů teplotní zátěže na africké farmářky. Individuální opatření by mohla zahrnovat chlazení pomocí ledových obkladů, odpočinek ve stínu a zajištění toho, aby ženy mohly přerušit práci, když se objeví příznaky. Celospolečenské změny by podle ní mohly zahrnovat programy finanční podpory, které by ženám umožnily vykonávat méně práce v těhotenství a možnost pracovat více pod stromy než na poli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.12.2022 11:50
Nebo brzo ráno, večer, příp při měsíčku... Na tom slunci být celý den je fakt nezdravé.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.12.2022 11:58
Nemusí se jich tam rodit tolik a budou na ně/děti, mít víc času.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.12.2022 12:00
Asi vtip. V Gambii připadá na jednu ženu přes 5 dětí, takže jejich skvělou plodnost by jim mohla závidět většina žen žijících v mírném pásmu:
https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_dyn_tfrt_in&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=world:Earth&idim=country:CZE:GMB&ifdim=world&ind=false&icfg&iconSize=0.5
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

12.12.2022 14:34
Pracovat do úmoru v těhotenství na poli na plném slunci je týrání, nic jiného. Pokud je mi známo, v každé populaci se rodí přibližně stejně chlapců jako dívek, takže pravděpodobně do dospělosti také vstupují 50:50. Nevidím důvod, proč by na pole nemohli místo těhotných žen muži. To ale není nic, co by vyřešil zákaz spalování fosilních paliv. Natalita a dělba práce je výhradně v rukou populace, které se problém týká. Nemyslím si, že zákaz spalování fosilu přinese jakékoliv pozitivní změny v životě Gambijských žen. V tomto případě jde o opatření naprosto zbytečné.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.12.2022 08:01 Reaguje na Marcela Jezberová
To je správná poznámka, to mě vůbec nenapadlo! Ano, mužům by nemělo být upíráno právo pracovat na poli, zejména když se těší na příchod nových hladových krků.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.12.2022 08:22 Reaguje na Karel Zvářal
Souvisí to s tím, že muži v dané oblasti nemají alternativu našich feministek, tak za ně nikdo nebojuje, aby měli rovné zastoupení na pracovním trhu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.12.2022 08:30 Reaguje na Richard Vacek
Áno, a další otázka, co udělá sluníčko s kvalitou spermií. To by měli vědci prozkoumat, neb Evropané jsou prý na tom bídně, tak ať aspoň v Africe se reprodukci daří.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.12.2022 05:59
Apríl není, tak to bude hoax.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 08:52
Normálnímu Evropan nechápe jednání, kdy mám políčko, které uživí 3 lidi a já si ušroubuju 8 děcek. V tom je ten klíčový problém, ty ženské by nemusely makat v tak příšerných podmínkách.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

13.12.2022 13:33
Ten poslední odstavec je neuvěřitelný.Ta doporučení ... . To už není ani k zasmání.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

9.3.2023 06:10
V Africe je těch problémů víc. Těch malých dětí je mi tam strašně líto. Když vidím, jak nemají co jíst, to je k pláči. Jsem v 5. měsíci těhotenství a o to hůř to teď snáším. Nedokážu si představit, že bych podobnou situaci jednou musela řešit u svého dítěte. On bude mít všechno. Už teď mu zařizuju pokojíček, objednala jsem mu krásné oblečení z https://www.tamaiti.cz/ a budu ho hýčkat, jak jen budu moct :-) .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist