https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozejit-se-bez-dohody-je-lepsi-nez-dohoda-spatna-rekl-na-cop27-timmermans
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozejít se bez dohody je lepší než dohoda špatná, řekl na COP27 Timmermans

19.11.2022 20:54 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Místopředseda Evropské komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans
Místopředseda Evropské komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans
Evropská unie je připravena opustit klimatická vyjednávání, pokud se nepodaří dosáhnout uspokojivého výsledku. Na klimatické konferenci COP27 v egyptském Šarm aš-Šajchu, která měla skončit v pátek, to dnes uvedl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.
 

Před špatnou dohodou dává Evropská unie přednost rozchodu bez dohody, řekl novinářům Timmermans. "Znepokojily nás některé věci, které jsme slyšeli a viděli za posledních 12 hodin," uvedl zástupce EU a dodal, že cílem unijního bloku je udržet "při životě" cíl omezit oteplování planety pod 1,5 stupněm Celsia.

"EU je jednotná v ambici pokročit a navázat na to, na čem jsme se shodli s Glasgow. Náš vzkaz partnerům je jasný: nemůžeme se smířit s tím, že 1,5 stupně Celsia tady a teď zemře," napsal Timmermans na twitteru s odkazem na loňskou konferenci ve Skotsku, kde vyjednávání rovněž překročila oficiálně stanovený konec.

Pozici sedmadvacítky následně potvrdili i zástupci jednotlivých států. Podle španělské ministryně životního prostředí Teresy Riberové je Madrid připraven jednání přerušit. "Nebudeme součástí výsledku, který považujeme za nespravedlivý a neúčinný," uvedla Riberová

"Z COP 27 potřebujeme dobré výsledky. Musíme stavět na výsledcích Glasgow, ne je bourat. To, kam se vyvíjejí výstupy konference, nám de facto zabouchne dveře pro udržení cíle 1,5 stupně Celsia, který jsme společně přijali v Paříži a který tento týden znovu stvrdila G20," uvedl Jan Dusík, vládní zmocněnec pro mezinárodní jednání o klimatu a vedoucí české delegace.

"Návrh dohody udržuje 1,5 stupně při životě," ujistil podle Reuters předseda zasedání COP27 a egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí. Podle novozélandského ministra pro klimatickou změnu Jamese Shawa ale egyptské předsednictví rozeslalo text, který v podstatě všechny ostatní strany nepřijaly s nadšením.

Konference COP27 v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch začala 6. listopadu a měla skončit v pátek. Zástupci zhruba dvou stovek zemí se ale stále neshodli na závěrečné deklaraci a podle agentury AP se nezdá, že by v diskusích nastal přes noc výrazný posun.

"Vyjednávání pokračovala i v noci," uvedl šéf egyptské delegace, podle kterého bylo potřeba finalizovat znění některých dokumentů. Nejmenovaný zástupce hovořící za skupinu vyjednavačů z afrických zemí ale AP sdělil, že spolu s kolegy nebyli k těmto jednáním ani přizváni.

Část 40.000 účastníků konference už z egyptského letoviska odjela i přes pokračující vyjednávání, která se mohou protáhnout protáhnou až do neděle. Pracovníci začali se sklízením rozlehlých pavilonů v konferenční zóně, kde už jsou do úhledných komínků seskládané židle a na stěnách zbyly trčící kabely po odstraněných monitorech. Stánky s občerstvením, které měly být podle egyptských organizátorů otevřené i přes víkend, už zejí prázdnotou, popsala situaci na místě agentura AP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (42)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.11.2022 21:09
Jak se může 40 tis lidí domluvit, když většina jsou lobbyisté za dotace...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 21:31
Nejděsivější vylezlo až teď, že největší špinavec světa, Čína, CHCE DOTACE!!!! To se mi snad zdá! Prý jsou "rozvojová země" gauneři! Najednou! Vždycky se cpali mezi nejvyspělejší a najednou jim má svět platit za to, že pálí víc uhlí, než celý zbytek světa? Co je to za parchanty??
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.11.2022 22:05 Reaguje na Pavel Hanzl
A odkudpak se vozí do E soláry, ingoty, dlažební kostky, dřevotříska... z Bangladéše? Špinavou výrobu (včetně likvidace plastů) jsme chytře přestěhovali do "Asie" a teď budeme hrát překvapené?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 22:10 Reaguje na Karel Zvářal
A proč to ti Číňani dělají? Ve špinavých provozech, bez čištění, bez toho, co si Evropani zavedli už dávno??
Aby na tom vydělávali gigantické prachy pro svoji věrchušku.
Právě čistě z mamonářských důvodů jsou schopni zamořit celou planetu, to je na nich to nejhnusnější.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.11.2022 22:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to vraťme do E, když to umíme levněji a čistěji. Tam chodili s rouškami dávno před kovidem, dohlednost max 500 m. Mně to vůbec nepřekvapilo, že chtějí svou dekarbonizaci podpořit. Raději to pošlu jim, než do množíren. Takže dotace ano, ale s průběžnou kontrolou plnění závazků.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.11.2022 22:26 Reaguje na Karel Zvářal
uf, me
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 23:51 Reaguje na Karel Zvářal
My to umíme čistěji, ale dráž. A kšeftaři natlačili lidem tisíce plastových krámů nanic jen proto, že jsou levné z Číny. Taky potřebné věci se tam vyrábí, ale daleko špinavěji.
Prostě Čína ty dotace má platit a ne dostávat.
Ideální by byla uhlíková daň, placená přímo těžební společností, po celém světě úplně stejná.
To je ale hudba hóódně vzdálené budoucnosti, to může nastat až po pádu Ruska.
Odpovědět
va

vaber

20.11.2022 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl znalec, Číny ,
kolikrát jsi tam byl a co jsi viděl?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2022 09:02 Reaguje na vaber
Hanzl, internetový hrdina z křesla svého zaprděného brněnského bytu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 10:38 Reaguje na vaber
Všude jsem byl dvakrát a od všeho mám klíče.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.11.2022 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, vodkud budou ty FVE panely, co budete mít ... možná jednou:-) ... na střeše?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 20:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Z Taralingapatam trubo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 14:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže Čajna ... a Hanzl klasicky káže vodu a chlemtá víno:-))).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.11.2022 10:22 Reaguje na Karel Zvářal
Věřit autoritářský režimům, že si nechají koukat pod ruce? Čína je velký trh a při té produkci se taky ceny snižují. Čína už ale není levnou zemí. Bída, která odstartovala letos zmrazila i poptávku po globální dopravě. Lidi začali více šetřit a prázdné kontejnery se začaly hromadit v přístavech
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.11.2022 05:54
Konečně dobrá zpráva , sbor klaunů se pohádal a ten největší hrozí odchodem.
To by bylo to nejlepší , co by se mohlo stát.
Ponížený Timmermans by se poté s daleko větší chutí mohl věnovat dekarbonizaci EU a konečně to tady dorazit s pomocí dalších ekomagorů.
Heslo : liščí ohon
Správná odpověď : ebonitová tyč
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.11.2022 10:37 Reaguje na Miroslav Vinkler

Pane Vinklere, chtít revoluci bez útrpnosti není možné. Lidi musí nejdříve pocítit důsledky rozhodnutí a pak to třeba půjde vašim směrem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 10:43 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Bohužel, lidstvo začne něco fakt významného dělat, až bude pozdě. Jediná Evropa bije na poplach už teď, snaží se něco fakt dělat, ovšem odpor ropáků je silný i tady (zvláště cha cha na Ekolistu). A největší prasák planety se taky snaží, staví nejvíce OZE na světě, ale je pod bičem mamonu a průmyslového molochu, takže je stále větším prasákem.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.11.2022 14:04 Reaguje na Pavel Hanzl
to není o žádných ropácích ale o tom, jaké kdo má možnosti a jak vláda vládne v zemi s jakými prioritami. Jsou země, které jsou opravdu chudé a to je třeba i Indie ale na druhou stranu to vypadá, že chtějí být chudé, protože je to jejich styl, mají vládu, která tak vládne.
Evropa těží se své totální svázanosti a souborem závislostí, ale to neznamená, že to dělá dobře a zejména její omezení se dohání dovozem čehokoliv.
Evropa už celkem nepokrytě může říci, že její blahobyt je na dluh neb mnoho států na západě přesáhlo HDP 100% dluhu, přičemž vstup do Eurozóny vyžaduje zadlužení do 60%...co je fatální, že unie ani nedodržuje svoje vlastní nařízení, protože by za těchto konvergenčních pravidel musela celkově zbankrotovat...a tak se tisknou peníze a ECB kupuje dluhopisy aby ochránila nějakou hodnotu Eura ale zase zároveň mnoho zemí v Eurozóně jsou výrazně nekonkurenceschopné a mají vysokou nezaměstnanost a vysoké sociální výdaje a tok kurz Eura je defakto vycucaný z prstu ale zároveň neumožňuje národním bankám manipulovat s kurzem. TEDY EURO JE PRÁZDNÁ FLOSKULE, která v době krizí víc škodí, než pomáhá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 16:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Indie není chudá, ale trpí permanentním přemnožováním.
Ten tragický osud je taková populární mantra, faktem ale je, že si Evropa žije nad poměry.
Je ale dobré vědět, komu ty všechny státy světa dluží tak nepředsatitelné peníze a kdo jim pořád půjčuje, když ty dluhy nepatí.
Kurs eura je daný volným trhem a žádná cha cha "prázdná foskule" to není a žádné tiskárny nejedou. To by OKAMŽITĚ kurs spadl, což nevidíme. Je vidět, že s vysokou inflací jde kurs dolů proti dolaru, ovšem přiměřeně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.11.2022 12:54 Reaguje na Pavel Hanzl
"Je vidět, že s vysokou inflací jde kurs dolů proti dolaru, ovšem přiměřeně."

A nebude to náhodou rozdílem v úrokových sazbách FEDu a ECB:-)?

A když jste ten odborník na měnovou politiku, jak je možné, že v USA je nižší inflace než v EU, a ECB má výrazně nižší sazby? A že v rámci EMU, tedy zemí, které mají EURO, jsou rozdíly v míře inflace jak kráva?

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 20:42 Reaguje na Svatá Prostoto
Nejsem žádný odborník na měnovou politiku ale všem je jasné, že inflace v Evropě je způsobena energetickou válkou a ECB i FED s tím můžou nějak trochu šibovat, ale nic podstatného nezmění.
A země, které nemají euro, mají většinou větší inflaci, bo malé měny jsou labilní.
Já byl VŽDYCKY pro euro a doufám, že se ho ještě dožiju.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 15:00 Reaguje na Pavel Hanzl
To nejste, to je fakt:-).

A znova ... "A země, které nemají euro, mají většinou větší inflaci, bo malé měny jsou labilní."

Takže proč jsou v rámci euzóny tak velké rozdíly v míře inflace ...
https://www.e15.cz/inflace-v-cr-a-ve-svete-ceny-graf

Máte tam na tom moc pěknou mapku. Které krom jiného dokládá, že opět kecáte, bo inflace například v Dánsku, Norsku nebo Švédsku je nižší, než třeba v Rakousku a Švajc už je úplně jinde. Jo, a my s korunou máme stejnou inflaci, jako Slováci s eurem.

Proboha proč se do toho serete, když tomu nerozumíte, nic o tom nevíte a navíc jste zjevně neschopný si i takovou trivialitu dohledat?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 10:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Proč proboha kdákáte takové pitomosti?? Když se podívám jen do té vaší tabuky, tak ČR je s vyšší inflací na 13 místě a nad námi jsou kromě Baltiků VŠECHNO země, které nemají euro!! A u nich je to dáno válkou.
Vy máte svět naopak jak Vinkler, vyzobete si jen co se vám hodí a pak vám vyjde cypovina.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2022 14:22 Reaguje na Pavel Hanzl
A pod námi je řada zemí, které taky nemají euro ... o tom se tu celou dobu bavíme, mlho:-)?

Takže ČR ... 15,1 ... Slovensko s éčky ... 14,9 ... Nizozemí s éčky ... 14,3, a přes 11 s éčkem ještě Rakousko, Belgie, Itálie. A bez éčka ... Norsko 7,5, Dánsko 10,1, Švédsko 10,9. Švajc s 3% je pak úplně jinde.

Takže když si protřepete kebuli a soustředíte se, tak zjistíte, že rozpětí u států EU, které jsou současně v EMU, je 6,2 až 23,6, a u těch mimo (včetně ESVO) je to 3 až 21,1.

Takže eurem to fuck nebude.

Fakt, krtek po lobotomii je proti vám hvězda.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.11.2022 14:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Můžete si o tom myslet co chcete, OZE rozhodně není žádná posvátná kráva ani spása pro všechno, i když se tak v Německu pokrytecky chovají...a to Německé magoření platíme všichni.

a něco na čtení na neděli:

https://www.autojournal.cz/svedove-vypocitali-ze-vyroba-elektromobilu-je-o-70-procent-mene-ekologicka-2/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 16:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je zajímavý článek, není typicky protielektrický jak všechny ostatní. Výsledek je trochu rozporuplný typu "neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde".
Ale dobře, dejme tomu že se elektroauto vyrentuje po 50 tisích, za takový nájezd už dýzlák suvéčko spálí 5 tisíc litrů benzínu.
Jenže dnes se běžně jezdí půl milionu kilometrů, a baterie mají vydržet milión. Samozřejmě se nabíjí z FVE, domácí nebo firmní.
Takže je ta ekologie vidět ihned.
Ovšem hlavním výhodou je druhé kolo, kdy auto i baterie jde do recyklace, kdy uhlíková stopa nového je x násobně menší, takže vám vyjde nižší uhlík už u nového.
A dýzlák pálí dál tisíce až statisíce litrů nerecyklovatelného benzínu, který je nutno vyrumpovat ze země a vypustit do vzduchu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 21:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já miluji jednce, kteří se vyjdřují v lyrických jinotajích, kde vyslovené slovo má mít prakticky opačný význam.
"OZE rozhodně není žádná posvátná kráva ani spása pro všechno,"
Tohle ví úplně všichni, včetně nadšenců a ekologů nejtvrdšího typu a myslí si, že je to ale na hodně věcí velmi dobrá.
Co nám teda chtěl básník říci?
Že je to nacypa celý, harapak a podvod na lidi, bez ohledu na jakoukoliv realitu.
Někdy je trochu náročné se v tom orientovat, neboť autor se často nenechá svazovat realitou a běžně používá slova v jejich jiných, až opačných významech.
S tím jsem měl problémy už při četbě Nostradama.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.11.2022 12:57 Reaguje na Pavel Hanzl
"Tohle ví úplně všichni, včetně nadšenců a ekologů nejtvrdšího typu ..."

Fakt jo? A můžete nám objasnit, jak to třeba v té vaší milované Ríši hodlají řešit? Fosil, tedy uhel i jádro, jsou fuj a JE je nástroj ďáblův.
Takže vám krom OZE zbývá co?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.11.2022 13:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Uhel a plyn samozřejmě mělo být.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 20:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Nějak to spočítané mají, není to sice žádná posvátná kráva, ale slušný výkon to dává. Asi celý sestém předimenzjí a přetoky využijí na vodíkové zálohy, čort znajet.
Bez dlouhého větrného pobřeží si to (třeba u nás) představit nedokážu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 15:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Vono si to nedokáží zatím na férovku bez toho napsaného ... uhel/plyn/JE ... představit ani ti Germáni.

Protože místo nějakého funkčního řešení mají jen tu víru ... a brzy teda budou mít ještě kontrakty na LNG na desítky let, bo jinak se jim dodavatelé vysmějí:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 10:18 Reaguje na Svatá Prostoto
Němčoury, jako nejsilnější evropskou ekonomiku, podezírat z hlupství, může jen skutečný tutan. S plynem počítají na desetiletí, pak ho nahradí vodík. Místo jádra větrné pobřeží, asi to funguje.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2022 14:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal Hanzl, který ve světlé chvilce uznal, že to Německo ve vztahu k Rusku a závislosti na ruském plynu, plus odstavování JE, podělalo:-))).

Že jste si zase nevzal prášek:-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 16:31
FV panel vyrobí za svoji životnost asi 100x tolik energie, než je potřeba na jeho výrobu včetně recyklace.
Ovšem počítá se pouze, že je vyroben pomocí energie fosilní, aby měli kritici čím pálit.
Představte si fabriku kde je třeba poušť a sklářský písek, kde může být velké pole fv panelů. veškeré těžební a jiné stroje jedou na slunce, pece se rozpalují vodíkem, z fve vyráběným.
Celá výroba nepotřebuje vůbec fosilní energii, ani přenosovou síť, jen zdroj surovin, kterých je na panelu naprosté minimum, (hlavně křemík).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.11.2022 17:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Ve které poušti je ta továrna? Aha ještě nestojí a jen o tom sníte!
Pozor na ruku v nočníku, až se vám to bude zase zdát !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 18:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud ještě nestojí, bude za chvíli stát. Vývoj se zastavit nedá, Vážný technický problém tam není.
Ideální destinací bych viděl Španělsko, pokud tam mají dobrý písek.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.11.2022 12:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy víte o nějaké poušti se sklářským pískem?
A která by to jako podle vás měla být?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 20:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Netuším. Sklářské písky nejsou nic vzácného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 20:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Navíc to samozřejmě nemusí být na poušti, stačí být dost slunečno, případně větrno.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 15:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to teda teta wiki tvrdí něco hodně jiného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 10:14 Reaguje na Svatá Prostoto
Muhehehehhehe to jistě! Tam kde svítí a fučí nemůže být ložisko sklářského písku, voni sou hlava!!
Ale jak vás znám, jste schopen vyštrachat nějakou ptákovinu třeba o něčem úplně jiném a vyzobáváním prkotin vytvoříte konstrukci, že tomu tak skutečně je!!
Tohle je přece základ většiny vašich oblíbených demagogií.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2022 14:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Psal jste o poušti, ne:-)))?

Takže dokázat, že Hanzl je buď trubka, nebo lhář, je demagogie:-)))?

Tak to jo:-) ... to budu demagogem rád:-).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist