https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozhledna-znicena-strakapoudem-je-stale-zavrena.vysoka-nad-labem-zatim-nenasla-firmu-na-opravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozhledna zničená strakapoudem je stále zavřená. Vysoká nad Labem zatím nenašla firmu na opravu

28.3.2022 16:59 | VYSOKÁ NAD LABEM (ČTK)
Strakapoud vytesal v nosných sloupech dutiny, čímž podle statika snížil nosné vlastnosti konstrukce.
Strakapoud vytesal v nosných sloupech dutiny, čímž podle statika snížil nosné vlastnosti konstrukce.
Foto | Tomas62 / Wikimedia Commons
Oprava dřevěné rozhledny Milíř ve Vysoké nad Labem na Hradecku, kterou loni na jaře poničil strakapoud, se komplikuje. Obec bude muset opakovat výběrové řízení na firmu, která by rozhledu opravila. Do prvního výběrového řízení se nikdo nepřihlásil. ČTK to dnes řekl starosta Jiří Horák (nezávislý). Rozhledna je od loňského září zavřená.
 

Strakapoud vytesal v nosných sloupech dutiny, čímž podle statika snížil nosné vlastnosti konstrukce. K budování dutin strakapoud využil klidu v době, kdy byla rozhledna kvůli proticovidovým opatřením uzavřena.

Rozhledna má tři nosné sloupy, přičemž každý se skládá z pěti šestimetrových kusů o průměru 40 centimetrů. Vyměnit je potřeba tři šestimetrové segmenty, které poničil strakapoud. Dva kusy jsou z jednoho sloupu a jeden kus z druhého. Další tři dřevěné segmenty si chce obec pořídit do rezervy. "K tomu bude třeba ještě vyrobit speciální ocelový přípravek, který během výměny sloupu rozepře část rozhledny a dočasně na sebe vezme nosnou funkci sloupu," uvedl starosta.

Do výběrového řízení, které obec vyhlásila v polovině března, se ale nikdo nepřihlásil. Účast odmítly i firmy, které rozhlednu před devíti lety stavěly a obec je k účasti vyzvala. Podle starosty se zdá, že není problém sehnat výrobce jednotlivých dílů, ale je obtížné sehnat firmu, která vymění zničené části a vezme na sebe i všechny záruky a odpovědnost.

Nyní se obec bude snažit oslovit co nejvíce firem v celé České republice, které mají s podobnými stavbami zkušenosti a opravy by se mohly ujmout. Náklady na opravu starosta odhadl na stovky tisíc korun. Věří, že pokud obec firmu sežene, mohla by rozhledna návštěvníky opět přivítat v létě.

Rozhlednu v hodnotě pěti milionů korun obec otevřela v říjnu 2013 na kopci Milíř, v místě, kde ještě po druhé světové válce stávala původní dřevěná rozhledna. Tři dřevěné sloupy o délce 30 metrů obepínají ocelové schodiště se 144 schody. Vyhlídková plošina ve výšce 27 metrů je šestiboká a za dobrého počasí lze z ní spatřit Jeseníky, Krkonoše, Orlické či Železné hory. Spodní část rozhledny v podobě domečku je z litého betonu. Celková výška rozhledny je 31 metrů a váha 22 tun. V základech rozhledny je 300 tun betonu a sedm tun oceli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.3.2022 17:55
Příroda strikes back
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.3.2022 18:23
Dřevo jako stavební materiál je nádhera, ale všeho s mírou. Na myslivecký
posed budiž, ale ocelovou konstrukci rozhledny ekologicky vylepšit dřevěnou
kulatinou vidím spíše jako výstřelek architekta, jež do ocelové konstrukce zakomponoval dřevo pouze z estetických důvodů. Jde tu totiž o trvanlivost
a taky ty nepředvídané okolnosti, jakým byl i strakapoud. Zvířata se už
naučila využívat lidské stavby před tisíci let a nutno tak předvídat, že
i toto je možné. Rozhledny a jiné stavby v krajině se mohou stát za pár let nebezpečné, pokud nejsou postaveny z trvanlivých materiálů odolávajících zvířatům, hmyzu, hnilobě a houbám. Doufejme, že se architekti, konstruktéři a investoři poučí a použijí příště odolné materiály a nebudou si hrát na ekostavbu s životností, která se takto stala směšnou a to jen díky takové
banalitě. Ale až budou při povodních padat mosty, o které se opřou kmeny bobry pokácených stromů ležící v řekách, tak si snad lidé uvědomí, že i
ten "neškodný" tvor může tímto strhnout most a nebo zaplavit půl města. Jeho fandy bych pak za povodní nechal hlídat ty mosty a uvolňovat stromy opřené o pilíře. Ono není umění jen chránit zvířata, ale chránit i lidi ohrožené činností zvířat, když už se tomu nijak nepředchází. Zatížit všechny bez rozdílu daněmi na placení škod a nepředcházet škodám je sobeckost a ješitnost několika málo aktivistů, nebál bych se říci ani
ekoteroristů. Pokud v mnoha místech nedojde k jeho regulacím a taky
k tomu, že budou stromy u řek chráněny před jeho činností, tak se to
může jednou tragicky vymstít.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

28.3.2022 19:50
Nějak podobně by šlo dělat rozhledny z listů vysloužilých VE. Tam by si strakapoud nepošmákl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 22:34
Já bch to nechal zaplatit strakapouda a hlavně ho donutil, ať to opraví.
Odpovědět
LK

Ladislav Kršák

29.3.2022 09:01
No, to dřevo bylo zřejmě napadeno červotočem nebo podobným škůdcem. Jinak by strakapoud do toho díry nedělal. Prostě se dostával k otravě. Takže opravu by měla provést firma která rozhlednu stavěla, protože dřevo pořádně neimpregnovala proti škůdcům - je na dílo snad nějaká záruka, nebo ne?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.3.2022 09:38 Reaguje na Ladislav Kršák
Potrava-otrava-oprava... Nikoliv! Klove dutiny na vhodných místech, kde je měkší dřevo, ale může být i tvrdé, pokud se mu místo líbí jako příhodné (bezpečné) k vytvoření domova či spálně. Běžně seká do naimpregnovaných sloupů en dutin (i žlůna), z nich smůla neteče, takže může nerušeně (čistý) pracovat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.3.2022 10:06 Reaguje na Karel Zvářal
Přesně tak. Kamarádovi v zateplení minerální vatou vysekala
žlůna hnízdní dutinu a úspěšně tam v teploučku zahnízdila.
Jeho kocour mlsně obcházel pod zdí, ale marně. Být to strom,
tak se určitě pokusil hnízdo vyplenit.
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.3.2022 11:12 Reaguje na Břetislav Machaček
strakapoud možná klofá při hledání hmyzu, možná klofá když dělá hnízdní dutinu, ale určitě klofá ze stejného důvodu, jako troubí jelen nebo značkuje kocour - láká opačné pohlaví a označuje si teritorium. pro tyhle účely si vybírá "něco", co hezky a nahlas zní - a to může být dutý strom, suchý strom, telegrafní tyč ošetřená karbolem, oplechování střechy, omítka na zateplení, dřevěné nebo eternitové obložení štítů chalup. na letním sídle mám budku na přikrmování sympatického ptactva na lešeňové trubce zaražené do země (kočka po ní nevyšplhá), a mnohokrát jsem pozoroval strakapouda mydlícího jak o život do této trubky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.3.2022 12:52 Reaguje na Lukas B.
Zaměňujete teritoriální bubnování s tesáním. Kdyby do nosných sloupů jen bubnoval, tak díry (dutiny) nevytvoří. Smrk má poměrně měkké dřevo, takže do proschlých kuláčů se mu vcelku lehce hloubí. Je spousta dutin v dřívějších dřevěných sloupech, a v nich žádný hmyz (dřevomorka) nebyl. Je to prostě Mr. Tesař.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

29.3.2022 10:56 Reaguje na Ladislav Kršák
Omyl. Strakapoudi a žluny ničí i "zdravé" dřevo nebo rozbíjí dřevěné obklady a běžně hnízdí v polystyrenových izolacích budov po devastaci jejich omítky. Z důvodu neustálého poškozování dřevěných budek a predace mláďat pěvců "investuji" každý rok do nákupu několika dřevocementových budek pro rehky a sýkorky. S těmi si zatím žádný strakapoud neporadil. ačkoliv jsem pro dřevostavby tak u rozhleden bych se, hlavně u takto nechráněných konstrukcí, přikláněl ke kameni, betonu, oceli... a nejenom kvůli strakapoudům.
Odpovědět
ig

29.3.2022 20:22
To je ale hovadská konstrukce. Náhodná kombinace oceli a dřeva :-) Samozřejmě to dřevo by měli nahradit ocelovou trubkou a je na příštích padesát let vystaráno. A za třetinovou cenu a desetinové náklady na údržbu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.3.2022 15:06 Reaguje na
Tady bych vám oponoval, to je docela běžná konstrukce, viz. Hnědý vrch v Peci nebo Babka u Zruče n. S.

https://mapy.cz/turisticka?x=15.7143398&y=50.6878318&z=13&source=base&id=1912843&ds=1&gallery=1&sourcep=foto&idp=2768952

https://mapy.cz/turisticka?x=15.1061127&y=49.7461166&z=13&source=base&id=1930854&ds=1&gallery=1&sourcep=foto&idp=4388561

Tady prostě měli smůlu na strakapouda diverzanta.-))).
Odpovědět
ig

30.3.2022 16:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Ale přesto se mi to moc nezdá. Je to dělané jakoby jako příhradová konstrukce, tlačené prvky dřevěné, tažené ocelové, jenže dřevo pracuje, ocel ne, osobně bych se bál toho, že se to celé vychýlí, kleštiny povolí.
Odpovědět
LB

Lukas B.

31.3.2022 08:23 Reaguje na
v podélném směru vláken dřevo pracuje minimálně, tedy mluvíme-li o dřevu sušeném a impregnovaném (a ikdyby se použilo dřevo na kterém ještě včera zpíval ptáček, tak suma podélného sesychání dělá 0,3-0,5%)*. u rozumné a běžné staticky určité konstrukce deformace není větší než návrhové imperfekce, a u staticky neurčité konstrukce je pnutí srovnatelné s pnutím staticky neurčité příhradiny od nerovnoměrného oslunění. kombinace dřeva a oceli na tlačené/tažené prvky příhradových vazníků se úspěšně používá (například) u zastřešení hal už půldruha století.

*) sesychání v podélném směru se ovšem dá výborně využít třeba u spřažených stropních konstrukcí dřevo/beton, kdy sesychání syrových trámů vytváří cosi jako předpětí a vytváří nadvýšení a eliminuje průhyb.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.3.2022 14:51 Reaguje na
To je na mě moc složitý:-).
Ale Bramberk už tam nějakou dobu stojí a i po těch 13 letech vypadá celkem festovně:-).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist