https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozvoj-ceskeho-raje-si-vyzada-tri-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozvoj Českého ráje si vyžádá tři miliardy korun

21.10.2003 09:55 | LIBEREC (ČIA)
Zhruba tři miliardy korun si vyžádá realizace projektů pro rozvoj Českého ráje. ČIA to řekl statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje Luděk Suchomel během prezentace Libereckého kraje při pracovním setkání s komisařem UNESCO/IUN Stuartem Chapem na Ministerstvu životního prostředí ČR. Setkání a následný program v Českém ráji se uskuteční v souvislosti s nominací Skalních měst Českého ráje na Seznam světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).
 

Podstatná část skalních měst je na území Libereckého kraje, částečně na území Královéhradeckého a Středočeského. "Liberecký kraj chce být koordinátorem a lídrem při zajištění rozvojových plánů. Jednáme o vytvoření zastřešujícího právního subjektu za účasti Hradeckého a Středočeského kraje a obecních samospráv. Budeme iniciovat vznik řídicích, realizačních a kontrolních skupin k přípravě žádostí finanční podpory na projekty z fondů EU," uvedl Suchomel.

Liberecký kraj nyní provádí podle Suchomela mapování technické infrastruktury v Českém ráji, kde je stále nedostatek parkovišť a nevyhovující informační systém. V některých obcích chybí kanalizace, je nutné řešit i dostatečné množství pitné vody a likvidace odpadních vod. Předpokládanému nárůstu turistického ruchu, neodpovídají ani ubytovací a stravovací kapacity. Velkým soustem bude podle Suchomela vyřešení dopravy tak, aby vyhovovala záměrům Libereckého kraje i obcí. "I kdyby v zápisu nedošlo, je nutné tuto oblast řešit v souladu se zásadami ochrany přírody. Budeme podporovat projekty na výstavbu cyklotras, hypostezek a turistických cest," řekl Suchomel. Dodal, že cílem projektů bude podpořit ekonomický růst Českého ráje na základě rozvoje turistického ruchu. "Je nutné zrealizovat taková opatření, aby zde strávili zde minimálně tři dny," konstatoval Suchomel.

Pro zápis do Seznamu světového dědictví byla vybrána nejhodnotnější skalní města Českého ráje ve třech vzájemně oddělených segmentech. Jde o Hruboskalské skalní město, Klokočské a Betlémské skály, Kozákov, Kozlov, Prachovské skály, Příhrazské skály, Skalní město Apolena, Sokol, Suché skály, Údolí Plakánek o celkové rozloze zhruba 17 kilometrů čtverečních.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist