https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rude-osvicene-nocni-ulice-nizozemskym-netopyrum-nevadi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rudě osvícené noční ulice prospívají zdraví nizozemských netopýrů

25.2.2019 09:07 | NIZOZEMÍ (Ekolist.cz)
Ulice, chodníky i potemnělá obloha mají v Nieuwkoopu nápadný, krvavě rudý nádech.
Ulice, chodníky i potemnělá obloha mají v Nieuwkoopu nápadný, krvavě rudý nádech.
Foto | Forest Service / U. S. Department of Agriculture
Vydat se na procházku po nočních předměstích Nieuwkoopu v Holandsku, to může neznalého návštěvníka snadno vyplašit. Ulice, chodníky i potemnělá obloha tu mají nápadný, krvavě rudý nádech. Může za to zdejší veřejné osvětlení, které je projektováno s maximálním ohledem na život netopýrů. Píše o tom Fast Company.
 

Třicetitisícové město se už před půl rokem rozhodlo, že nechce dál komplikovat život hmyzožravých netopýrů. A proto vsadili na moderní programovatelné osvětlení ulic, které díky speciálním LED žárovkám vydává červený přísvit. „Netopýři nevidí červenou barvu jako světlou, jasnou, pokud ji tedy vůbec vidí,“ říká Maurice Donnersová, výzkumnice ve společnosti Signify. „Řada netopýrů se světlu vyhýbá, takže nasvícení pro ně neutrální barvou představuje ideální řešení. Bezpečnost na ulicích přitom není nijak omezena.“

Donnersová se k tomuto poznatku dobírala postupně od roku 2012. Ve spolupráci s nizozemskými univerzitami byly různé barevné tóny osvětlení zkoumány v několika městech. Ukázalo se, že jasná bílá barva netopýry odpuzuje a problémy mají i se zelenou. Záleží samozřejmě na konkrétním druhu netopýra. Jsou tací, kteří se svítícím lampám vyhýbají, jiní se za nimi naopak slétají, protože tu mohou snadno lovit hmyz. V obou případech se ale nechovají přirozeně, a dochází tím k ovlivnění ekosystému.

Hlavně nerušit zvířata

Když v Nieuwkoop před pár lety začali projektovat novou zástavbu v těsném sousedství přírodní rezervace, jednou ze zásadních podmínek schvalovacího řízení bylo, že je zapotřebí učinit vše proto, aby lidská sídla nerušila divoké živočichy. „Výstavba 89 rodinných domů na předměstí tu byla vyloženě schválena jen proto, že lidé přistoupili i na neutrálně provedené osvětlení ulic,“ dodává Donnersová. Červené světlo v noci neláká hmyz, nedráždí drobné savce a nečiní problémy netopýrům.

„Lidé si na tuto barevnou změnu zvykli rychle. Světla je pro ně vlastně pořád stejně, jen má jinou barvu. Po pár minutách si přestanete všímat, že všechno kolem vás má vlastně červený nádech. A na drobné komplikace s rozpoznáním svého zaparkovaného auta v červeném světle si také zvyknete,“ shrnuje proces adaptace lidských obyvatel.

Město Nieuwkoop si navíc dává velmi záležet na managementu svého alternativního osvětlení. Běžnou bledou noční červeň může pohotově vystřídat zářivý rudý jas. To když do ulic vjede sanitka nebo policisté, a potřebují si posvítit. Univerzální nápad? Nikoliv.

Prospěch z práce s barevným světlem v noci nemusí mít jen netopýři. Donnersová zmiňuje stávající experimenty s migrujícími ptáky. Těm pravda noční zářící města přímo nevadí, ale když přijde třeba na osvětlené ropné plošiny uprostřed moře, mohou je svést z kurzu. Předcházet by se tomu dalo například zeleným nebo modrým světlem. Donnersová také doplňuje, že plošná aplikace červených pouličních lamp ve městech by nejspíš nikomu neprospěla.

„V opravdu velkých městech je spousta hluku, dopravy a vůbec celá řada rušivých faktorů, které netopýrům neprospívají. Užití červeného světla má smysl jen tam, kde je pouliční osvětlení tím dominujícím negativním faktorem, stejně jako v Nieuwkoop.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

25.2.2019 22:14
Krásné opatření 👍
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist