https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ruska-invaze-na-ukrajinu-zpusobila-katastrofu-na-katastrofe-rekl-sef-wfp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruská invaze na Ukrajinu způsobila "katastrofu na katastrofě", řekl šéf WFP

30.3.2022 11:44 | KYJEV (ČTK)
Ukrajina a Rusko produkují 30 procent světových zásob pšenice, 20 procent kukuřice a 75 až 80 procent slunečnicového oleje.
Ukrajina a Rusko produkují 30 procent světových zásob pšenice, 20 procent kukuřice a 75 až 80 procent slunečnicového oleje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská invaze na Ukrajinu způsobila "katastrofu na katastrofě" a bude mít globální dopad, který bude větší než cokoliv, co svět zažil od druhé světové války. Radě bezpečnosti OSN to řekl šéf Světového potravinového programu (WFP) David Beasley. Důvodem je podle něj fakt, že ukrajinští farmáři, kteří produkují značné množství pšenice pro světový trh, nyní bojují proti ruským jednotkám. Už tak vysoké ceny potravin podle něj dále prudce rostou.
 

WFP před ruským útokem na Ukrajinu poskytovala jídlo 125 milionům lidí na celém světě, píše agentura AP. Podle Beasleyho musela tato agentura OSN kvůli rostoucím nákladům na potraviny, pohonné hmoty a dopravu začít snižovat příděly. Například osmi milionům obyvatel válkou zbídačeného Jemenu bylo třeba snížit příděl potravin o 50 procent, uvedl šéf WFP.

Válka na Ukrajině má podle něj obrovské dopady nejen na její obyvatele, ale také devastuje země jako Egypt, který běžně získává 85 procent obilí z Ukrajiny, nebo Libanon, jenž v roce 2020 získal 81 procent obilí z východoevropské země. Ukrajina a Rusko produkují 30 procent světových zásob pšenice, 20 procent kukuřice a 75 až 80 procent slunečnicového oleje. Světový potravinový program nakupuje 50 procent obilí z Ukrajiny, dodal Beasley.

Boje na Ukrajině podle něj zvýší měsíční výdaje WFP o 71 milionů dolarů (přes 1,56 miliardy korun) kvůli rostoucím nákladům na potraviny, pohonné hmoty a dopravu. Ročně to bude více o 850 milionů dolarů, což znamená, že organizace bude moci poskytnout potraviny o čtyři miliony menšímu počtu lidí. Beasley zároveň uvedl, že Světový potravinový program nyní zásobuje potravinami asi milion lidí na Ukrajině a jejich počet se bude zvyšovat.

Pozornost na Ukrajinu by neměla vést mezinárodní společenství k zanedbávání Afriky a Blízkého východu, protože jinak nastane "masivní migrace" do Evropy, varoval Beasley. "Pokud ukončíme konflikt a budeme řešit potřeby, můžeme se vyhnout hladomoru, destabilizaci národů a hromadné migraci," řekl.

Náměstkyně šéfa americké diplomacie Wendy Shermanová prohlásila, že ruská invaze je zodpovědná za narušení globální potravinové bezpečnosti, poznamenala AP. "Rusko bombardovalo nejméně tři civilní lodě přepravující zboží z černomořských přístavů do zbytku světa, včetně jednoho (plavidla) pronajatého zemědělskou společností. Ruské námořnictvo blokuje přístup do ukrajinských přístavů, čímž v podstatě přerušuje vývoz obilí," uvedla Shermanová.

Ruské síly dále obvinila, že údajně brání přibližně 94 lodím s potravinami určenými pro světový trh, aby propluly do Středozemního moře. Mnoho lodních společností podle ní váhá s vysláním plavidel do Černého moře, a to i do ruských přístavů.

Vzhledem k tomu, že Rusko "dusí ukrajinský vývoz", ceny potravin prudce rostou, přičemž ceny pšenice se letos zatím zvýšily o 20 až 50 procent, řekla Shermanová. Obává se zejména o dopad na země jako je Libanon, Pákistán, Libye, Tunisko, Jemen nebo Maroko, které do značné míry spoléhají na ukrajinský dovoz.

Ruský vyslanec v OSN Vasilij Něbenzja obvinění odmítl a uvedl, že ruská armáda nepředstavuje "žádnou hrozbu" pro civilní plavby. Rusko zřídilo humanitární koridor o délce 80 námořních mil, aby umožnilo zahraničním plavidlům opouštět ukrajinské přístavy, tvrdí ruský diplomat.

"Skutečné důvody, proč světový trh s potravinami čelí vážným turbulencím v žádném případě nespočívají v jednání Ruska, (ale) spíše v bezuzdné sankční hysterii, kterou Západ rozpoutal proti Rusku," uvedl Něbenzja. Zrušení sankcí je podle něj jediný způsob, jak stabilizovat mezinárodní zemědělské a potravinářské trhy, píše AP.

"Sankce nebrání tomu, aby obilí opustilo ukrajinské přístavy. Válka (ruského prezidenta Vladimira) Putina ano. A sankce ze strany USA nebo našich spojenců a partnerů se nevztahují na vývoz potravin a zemědělských produktů z Ruska," reagovala Shermanová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (42)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.3.2022 12:20
I v Africe a dalších dotovaných regionech si budou muset uvědomit, že bez práce nejsou koláče.
Mohli by se podívat na zprávy o ukrajinských uprchlících,, kteří doslova během týdne po exodu pracují ve všech zemích, které je přijali a jsou za to vděčni. Ekonomka uklízí, právnička pomáhá v kuchyni ,inženýrka sází stromky atd. prostě neremcají a dělají.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

30.3.2022 15:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlas, ikdyž zrovna s Egyotem si nemáme moc co vyčítat.
Když tady i tam vládnou proamerické vlády, které vesele asfaltují zemědělskou půdu jakoby se nechumelilo. :/
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.3.2022 09:57 Reaguje na Kamil Krabice
jenže v tom Egyptě roste populace exponenciálně, stejně jako jinde v Africe...buď to pochopí nebo budou hladový a skvělá OSN bude zase brečet jak jsme špatný a v druhé stránce OSN napíše jak rabujeme přírodu ale kasičku pro Afriku taky chtějí...takže nebudeme rabovat a ať se každý postará o sebe.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

31.3.2022 10:08 Reaguje na Kamil Krabice
ty budeš nějaký anarchistický aktivista Kamile Krabice, což? ty 1 proamerická vládo! chtěl bys s nad prokremelskou vládu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.3.2022 08:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže tahle vláda udělala opatření, že Ukrajinec nemusí mít pracovní povolení. To v babišistánu a i dříve možné nebylo.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

31.3.2022 10:06 Reaguje na Pavel Hanzl
no a to jsi chtěl aby na to prac.povolení čekali xxx času ? tak mnozí pracují už několik dní po příjezdu a ubytování.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.3.2022 14:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Taky za Báby nebyla na Ukrajině válka.
Já si osobně myslím, že být u vesla Bába, tak v totmto by problém fakt nebyl.
Ostatně, v těch jeho fabrikách pracuje taky kde kdo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:56 Reaguje na Svatá Prostoto
Být u vesla Bába, už se upotácíme k smrti, takový zmatek bych nechtěl vidět. Hulákal by "ani jednoho", silně by se řešilo, jestli pošleme pár granátů, nebo ze sebe uděláme totální idioty jak Maďaróni, Pitomio by hajloval a kreslil hakenkrojcy (pardón velké Z) úplně všude atd. atd. atd. atd. komunisti by pištěli nadšením a chystali šeříky na vítání "osvoboditelů".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 12:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč by Bába hulákal ani jednoho, když mu jich v A-fertu makají mraky? Naopak by si mohl mnout ruce, že mu dorazila další levná pracovní síla.

Vy zase ze všeho děláte drama.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2022 10:12 Reaguje na Svatá Prostoto
Zaleží, co by mu poradil Prchal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2022 10:14 Reaguje na Svatá Prostoto
A Syřani by nebyli levná pracovní síla? Ukrajinské ženské, ještě s děckama, které se asi rychle vrátí zpět, jsou pro něho lepší?
Odpovědět
ZK

Zan K.

4.4.2022 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase nálepky. Inu jak byste asi hodnotil, kdyby si nějakej vtipálek v tom vašem jméně vyměnil jen písmenko? Asi nadšeně ne...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.3.2022 09:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
jasně že to má mnoho rovin než aby se dala vyseknout jen jedna. Obecně si dokážu představit, že se nějak s Ukrajinci dokážeme mentálně lidsky a kulturně srovnat, proto taky chápu, že lidi z druhé strany jihu hranice nemáme takový zájem.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

31.3.2022 10:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
tak nějak bych to formuloval i já. a přece je dost pomatenců rekrutujících se z řad patrně antivaxerů co nyní přeladili na prokremelskou notu, co stále budou dookola přeposílávat hoaxy a fejky s různýma fotkama jak si váleční uprchlíci neváží darovaného jídla a posraných záchodů ve vlaku aj.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.4.2022 10:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
ono je také říci, že Evropská migrace je kulturně stabilní což z jiných kontinentů nestává....z Ukrajiny je skutečná válečná migrace ne ti, co sem lezou přes moře jen proto, aby se měli lépe
Odpovědět
JR

Jan Rosan

30.3.2022 13:46
Alespoň si budou lidé vážit pšenice a ostatních výpěstků a nebudou je používat jako ekologické (znovuobnovitelné) palivo.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

31.3.2022 10:18 Reaguje na Jan Rosan
také mi se to příčí abych topil obilím. doufám, že se aspoň ve větší míře topí obilím nějak znehodnoceným.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

3.4.2022 19:53 Reaguje na Jan Rosan
Pokud vím, netopí se drahou potravinářskou pšenicí, ale krmnou či ještě horší.
Pokud omezujeme maso, tak co s krmnou pšenicí - dotovat zatravnění, když trávu nikdo nepotřebuje ? (v normální srážkovém roce)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.4.2022 09:51 Reaguje na Pavel Jeřábek
To je hloupost. Víc se obvykle vydělá, když se levné nekvalitní obilí prodá jako krmné nebo použije na výrobu etanolu. Než když se spálí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.4.2022 09:49 Reaguje na Jan Rosan
To je časem pokroucený blábol.
Původně se jednalo o likvidaci zplesnivělého zrní, která je podle naších zákonů kvůli kontaminací plísněmi zvlášť nebezpečný odpad. A pokud ho zemědělec vyprodukuje víc než 50 kilo, je povinnen zařídit jeho likvidaci u profesionální firmy, což je pořádně drahé. A 50 kilo je pro zemědělce, který sklízí od desítek tun obilí více, strašně málo.
Proto jeden výrobce kotlů na biomasu vyvinul kotel, který může mimo jinou biomasu spalovat i zrní. Nebo hořlavé odpady podobného charakteru, velikosti a hořlavosti jako zrní. Takže zemědělec nemá s likvidací tohoto zvlášť nebezpečného odpadu žádné náklady a naopak má z toho teplo.
Jak se ten kotel dal do prodeje, tak to všelijací propagandisti a populisti začali překrucovat a výsledek je potom ten roky šířený kec, že se pro teplo mělo spalovat kvalitní obilí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.3.2022 13:51
Ano, tohle je katastrofa. Komu se má věřit? Nemohou plout ruské nákladní lodě s obilím kvůli sankcím anebo jsou zablokované všechny, i lodě s humanitárním nákladem, z Ukrajiny? Ukrajina také pokud vím zakázala vývoz potravin. Kde je pravda? V humanitární pomoci přece pravidla fungovat musí a také výjimky ze sankcí. Jinak na to zase doplatí země jako zrovna ten zubožený Jemen, kde hladomor horší toho, co tam už je, opravdu nastane! A to už se mu dávky snížily o 50 % před touto válkou a ještě zdražily, takže situace tam musí být opravdu neúnosná. To je jasné téma pro OSN a at informují, jak to vyřeší
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.3.2022 15:23
Važení diskutující,nepropadejte panice a pesimismu.Vyživné jídlo polívka se dá uvařit z žaludu,bukvic,kaštanu,kopřiv udajně z kury mladých stromu.K nedělnímu obědu doporučují obejít myslivecká zvěřní políčka a nakopat topinamburu.Dobrou chut.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

30.3.2022 15:45 Reaguje na karel krasensky
Ano to nás čeká. Ovšem ne kvuli sankcím vůči Rusku, ale kvuli sankcím vůči BěloRusku. Ty si EU vymyslela aby se západní banky a investoři dostali na jejich státní majetek, a to hlavně na těžbu potaše.
Odpovědět
sv

sv

30.3.2022 18:18 Reaguje na Kamil Krabice

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.3.2022 10:01 Reaguje na sv
to si nemyslím, ono ty cíle Green dealu se do toho taky propisují a každý si aspoň trochu jak je možné si hlídá kšefty ostatně ty tisíce lobbistů v Bruselu tam nejsou na dovolený...energetická tragédie je spíš existence energetické burzy
Odpovědět
Pe

Petr

30.3.2022 17:33 Reaguje na karel krasensky
Tak jen pro jistotu, kdyby vám někdo uvěřil: Bukvice jsou mírně jedovaté, ve větším množství způsobují lehkou otravu. Kaštany (plody jírovce) jsou nepoživatelné, žaludy jen po složité úpravě.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

31.3.2022 10:24 Reaguje na Petr
ale žaludy se musí napřed dlouho močit ve vodě a by se zbavily ty třísloviny. ale jsou ekofanatici co chodí po loukách smýkat semena travin a ty si pak připravují na horkém kameni někde v zemljance. jinak ty žaludy, kaštany, bukvice jsou dobré na krmení pro prasata, kozy, ovce...bukvic je ale asi nedostatek neb buk plodí snad 1x za 7 let, jsem někde zachytil info...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.4.2022 09:57 Reaguje na Petr
Všechny tyto plody jsou poživatelné, ale jen přes prase. Nebo formou výpomoci myslivcům se zimním krmením přes srnce.
Ve Španělsku jakési jejich místní výběrové vepřové se dělá tak, že se prasata chovají na pastvinách a na podzim před porážkou se nechávají napást žaludy z místních dubů, které na těch pastvinách rostou. Něco podobného je nebo bylo myslím i v Maďarsku.
Odpovědět
sv

sv

30.3.2022 18:21 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JO

Jarka O.

30.3.2022 21:18 Reaguje na karel krasensky
Pane krásenský, z některé kůry čaje, z kopřivy polévku a určitě znáte pohádku s polévkou ze sekyry, ta je dobrá. Tak si kupte dobrou sekeru, ona se může hodit i jestli by vás přišla otravovat nejaká divoká sv..ě, když žijete blízko přírody. Hodně zdaru.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.3.2022 16:06
Co se týká vývozu obilí z Ukrajiny, za prvé Ukrajina zakázala vývoz potravin, za druhé Rusko střílí na všechny civilní lodě a snaží se je potopit v přístupovém koridoru k Oděse jakožto jediném přístavu, který nyní Ukrajina ovládá a je funkční. Neboli Rusko Oděsu zablokovalo. A za třetí v Černém moři se volně pohybují lodní miny, které se při bouři uvolnily z pobřežního opevnění Oděsy a civilní provoz v celém Černém moři je tak velmi omezen.
Co se týká obilí v arabských státech, měli by se tam konečně začít snažit a dělat si to obilí sami. Pracovních sil tam mají dost.
Co se týká potravin u nás, je třeba zastavit nebo aspoň omezit gretendealovské zelené nesmysly, které produkci potravin, jako všeho, omezují a výrazně prodražují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.3.2022 08:30 Reaguje na Radim Polášek
Mě by zajímalo, co ještě Rusko nezdupalo.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

31.3.2022 10:29 Reaguje na Pavel Hanzl
mě by spíše zajímalo na čem si to mají ty arabské státy vypěstovat to obílí, na písku zavlažovaném českým vynálezem získávání vody ze vzduchu nebo nákupem zemědělské půdy v africe, jak to dělají číňani ?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.3.2022 11:10 Reaguje na radim buffalo tobias
Odsolování mořské vody, nakoupit technologii v Izraeli a uplatnit ji doma, stejně neví co s petrodolary.

Naučit se hospodařit s každou kapkou vody a nestavět sjezdovky + 5hvězdičkové hotely .
Ale to by se muselo chtít pracovat , a s tím na Arabském poloostrově terno neuděláte.

Jako příklad uvedu Izrael- je jedním z mála národů na světě, který vstoupil do 21. století s více stromy než před 100 lety. Od svého založení se věnuje udržitelnému hospodaření s lesy a zalesňování, vysazují se stromy převážně v oblastech se suchým a polosuchým podnebím. Více než 200 milionů stromů v lesích a zalesněných oblastech dnes pokrývá přibližně 300 000 akrů půdy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.3.2022 17:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Stačí se podívat na google maps a je na hodně místech jasně vidět, kde jsou hranice Izrele. Až k hranici je les, za ní poušť.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.4.2022 10:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Třeba v Egyptě by mohli něco udělat s Asuánskou přehradou. Předtím se pravidelně zvedal Nil, zaplavoval políčka v nilském údolí, zavlažoval je a přinesl tam úrodné bahno.
Jakmile se postavila ta přehrada, bahno končí v přehradě, Nil přestal zaplavovat a Egypťané na ta políčka začali potřebovat průmyslová hnojiva, aby se jim tam to obilí urodilo. A kdoví, jak to vypadá dnes, políčka mohou být zasolená...
Mohli by ty záplavy zase nějak obnovit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2022 13:42 Reaguje na radim buffalo tobias
Na Středním Východě žije asi 50 miliónů z čerpáním zvodní, které se neobnovují. Kladina tam klesá o několik metrů ročně.
To jsem zvědavý, jak to budou řešit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.4.2022 16:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako přemnožený živočich, sežerou vše živé ve svém okolí, chráněné nechráněné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2022 21:09 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jenže tam je jen poušť, kde nic neroste a vodu musí taky čerpat. My jsme přece jen v úplně jiné situaci a navíc se nepřemnožujeme.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

4.4.2022 09:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
Všechny organismy snižují populaci, když mají nedostatek zdrojů k uživení. Člověk to má naopak, čím horší podmíky tím se víc množí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.4.2022 10:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Coby Rusko. Jeden stárnoucí blbnoucí diktátor s příliš výkonným mocenským aparátem, takže není, kdo by ho sundal a nahradil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2022 21:11
Co ti Rusi všechno nedokážou zničit? Nepostaví ani kulový, ale zničí vše. Je to vřed na lidské společnosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist