https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-dostanou-nahrady-za-skody-zpusobene-kormorany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři dostanou náhrady za škody způsobené kormorány

21.3.2019 08:47 | PRAHA (ČTK)
Stát přestal rybářům poskytovat odškodnění za škody způsobené kormorány zhruba před šesti lety. Kormorán velký tehdy vypadl ze seznamu zvláště chráněných živočichů.
Stát přestal rybářům poskytovat odškodnění za škody způsobené kormorány zhruba před šesti lety. Kormorán velký tehdy vypadl ze seznamu zvláště chráněných živočichů.
Foto | Jan Rybář / Ekolist.cz
Rybáři dostanou náhrady za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni. Předpokládá to poslanecká novela zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, kterou dnes schválil Senát. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

 

Skupina poslanců různých stran navrhla, aby rybáři dostali odškodnění za loňský, letošní a příští rok. Předloha by měla opravit dřívější novelu, která zaváděla náhrady pro stejné tříleté období. Rybáři ale podle poslanců peníze nedostali, protože ministerstvo financí odmítlo náhrady proplácet kvůli nejasným pasážím platné novely.

Předkladatelé proto v nynější předloze navrhli, aby se zákon výslovně vztahoval v letech 2018, 2019 a 2020 i na škody způsobené kormoránem velkým. Za loňský a letošní rok by rybáři mohli stejně jako podle platné novely dostat stoprocentní kompenzaci prokázané škody, za příští rok osmdesátiprocentní.

Návrh vychází podle předkladatelů z předpokladu, že se podaří postupně omezit početní stavy kormorána velkého, který je podle nich v souvislosti s někdejší ochranou přemnožen. V Česku jsou těchto ptáků řádově desetitisíce a škody dosahují asi 1,5 kilogramu ryb na jednoho jedince denně, tvrdí autoři novely.

Stát přestal rybářům poskytovat odškodnění za škody způsobené kormorány zhruba před šesti lety. Kormorán velký tehdy vypadl ze seznamu zvláště chráněných živočichů. Rozpočtové dopady autoři nynější předlohy nevyčíslili. Uvedli jen, že před sedmi lety stát vyplatil rybářům asi 41 milionů korun, přičemž nyní by měla být úroveň náhrad obdobná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

21.3.2019 13:43
Řádově desetitisíce jich jsou tu v zimě, v létě jen stovky.
Odpovědět
mr

21.3.2019 14:22
Odpovědět
mr

21.3.2019 14:35 Reaguje na
Tak, ty desetitisíce korm. bych teda fakt chtěl vidět. Je půlka března pryč a ty hlavní protahující skupinky jsou už za horama. Žiju na jejich celkem hlavní tahové cestě a už pár let jsem nezaznamenal v hejně přes 30 ptáků. Pamatuji doby, kdy 200 ks hejno přeletovalo a už bylo následováno pouhým okem nadohled dalším podobným. Nebo 4000 ks najednou se zvedlo z řeky a ráno kroužili, než se postupně na okolní vody zase snesli - toto je ale už dávno pryč. Cit.:"rybáři mohli stejně jako podle platné novely dostat stoprocentní kompenzaci prokázané škody" - tak ty prokázané škody jsou na celém článku nesrandovější.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist