https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybnik-svet-pred-450-lety-ho-zalozil-krcin.kvuli-problematicke-hrazi-se-mu-rikalo-i-nevdek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybník Svět: Před 450 lety ho založil Krčín. Kvůli problematické hrázi se mu říkalo i Nevděk

13.11.2021 01:37 | TŘEBOŇ (ČTK)
Krčín dobudoval rybník v roce 1574, první výlov se odehrál až v roce 1581.
Krčín dobudoval rybník v roce 1574, první výlov se odehrál až v roce 1581.
Rybářství Třeboň vylovilo rybník Svět, jeden ze svých největších s rozlohou 202 hektarů. Svět založil před 450 lety Jakub Krčín z Jelčan, dnes slouží rybník i ke koupání a jako ochrana před povodní. Do první republiky sahá tradice, odkdy jezdí kolem Světa výletní lodě, řekli ČTK rybáři a lodní provozovatel.
 

Rybník, jehož dvakrát lomená hráz je dlouhá 1500 metrů, se může lovit buď každý rok, nebo ve dvouletých cyklech. Loni se lovil. "Produkce je významná, plánujeme vylovit sto tun tržních ryb, což je pěkný výlov. Asi 70 procent ryb tvoří kapr," řekl ČTK předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Svět se využívá i jako protipovodňová bariéra. Když byla v Třeboni velká povodeň v roce 1890, protrhly se hráze rybníků nad Světem a pak i jeho hráz. U Svinenské brány proti pivovaru byla nižší, vozil se odtamtud z rybníka led do pivovaru. "Tahle slabina se projevila, hráz se protrhla. Vodu v roce 1890 zachytil rybník Rožmberk. V roce 2002 se hladina Světa vzdouvala tak, že byla obava, aby se neopakovala situace z roku 1890. Po povodních se pak vybudoval bezpečnostní přeliv," popsal Malecha.

Podle něj je s hrází historicky problém. Když Krčín začal v roce 1571 rybník stavět, bylo to na bahnitém podloží. Hráz se propadávala. "I tyhle problémy daly rybníku název Nevděk," řekl Malecha.

Svět zabíral původně 360 hektarů, později se rozdělil na dva, Svět a Opatovický rybník. Při stavbě Světa se muselo upravit předměstí, Krčín měl spory s obyvateli. Navíc vodní dílo nad městem budilo obavy, co se stane při záplavách. Krčín dobudoval rybník v roce 1574, první výlov se odehrál až v roce 1581.

Rybník je i vodní cesta. Lodní dopravu provozuje Štěpán Machart. Plavby po rybníce mají tradici od první republiky. Machartův otec ji poté, co ji přerušila válka, obnovil v roce 1956. Tehdy jezdila výletní loď pod hlavičkou organizace Svazarm. Macharta oslovila v 90. letech minulého století radnice, aby se k dopravě vrátil. Klíčová je letní sezona, na lodi hrává swingová kapela. Svět brázdí loď pro 55 cestujících. "Jede v průměru osmkrát za den. Jsme závislí na lázeňských hostech a kapacitě lodi. Zájem je, lidé se kolikrát na loď ani nedostanou," řekl ČTK Machart.

Kolem Světa vede 12 kilometrů dlouhá pěší stezka. Jsou podél něj i koupaliště a také pláž Ostende. Zajímavostí je malý ostrov; patřil k předměstí. Na ostrově se dochovala studna z roku 1379, která sloužila pivovaru. Dnes mají na ostrově část zázemí veslaři, festival Okolo Třeboně tam letos při svém 30. výročí uspořádal koncert. Při prvním ročníku festivalu Anifilm se poblíž ostrova promítaly filmy z plátna na vodě.

Rybníky Svět, Rožmberk, Zlatá stoka a Stará a Nová řeka jsou jako Rožmberská rybniční soustava národní kulturní památkou. Pod hrází Světa mají rybáři sádky, jež napájí buď vodou z Opatovického rybníka, nebo ze Světa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

13.11.2021 10:18
Letos v červenci jsem se při pobytu v Třeboni chtěla ve Světě vykoupat. Bylo horko, ale při pohledu na jeho špinavou vodu jsem si to rozmyslela. Stejně jako ostatní, se kterýma jsem tam byla. A to nejsem cimprlich, přírodní znečištění typu listí a vodních rostlin mne obvykle nevadí. Ještě v devadesátkách mi připadalo koupání ve Světě v pohodě.
Obcházela jsem po břehu, sem tam jsem zahlédla na hladině se pohupovat velké mrtvé kapry nebo jejich části. Na výletní lodi se swingovou hudbou jsem alespoň celý rybník objela; tříčlenná kapela v retro oblečkách byla fajn stejně jako jejich písničky. Nikoho jsem v té době neviděla koupat se ve vodě, ani na nudistické pláži, dokonce ani u kempu Ostende.
Odpovědět
Pe

Petr

13.11.2021 12:22 Reaguje na Majka Kletečková
Chtít se koupat ve výrobně ryb je jako chtít jít na procházku do kukuřičného pole a hledat krásné luční kvítí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.11.2021 13:08 Reaguje na Petr
Kdy byl tento rybník naposledy odbahněn ?
Tím to začíná.
Odpovědět

Jirka Černý

13.11.2021 14:12 Reaguje na Majka Kletečková
Když jste byla mladší tak jste nebyla tolik cimprlich, vidím to u sebe, dnes bych do vody v které jsem jakou malý plaval fakt nevlezl.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2021 20:26 Reaguje na Jirka Černý
To není o tom, jestli je nebo není paní Kletečková cimprlich. To je o tom, že v současné době je celá řada rybníků neskutečně přerybněná. Provozovatelé za účelem co největšího zisku, do těch nádrží doslova našlapou co nejvíce ryb, aby ty ryby netrpěly hlady a co nejvíce rostly, překrmují je. Tím vzniká mnohem více detritu, který víří ve vodě a ta rozhodně ke koupání neláká. Dalším negativem tohoto tekutého bahna je, že se výrazně redukuje obsádka vodního ptactva. Důvod je jednoduchý - když ti ptáci pod vodou nevidí, nemají se šanci nažrat a odletí jinam. A vovovovo tom to je.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.11.2021 10:25
Krčín dobudoval rybník v roce 1574. Otázkou je: Vybudoval by ho dnes?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.11.2021 10:37 Reaguje na Jarek Schindler
Nejspíš by si ani nekopl do země.
Vyrojilo by se plno rozumbradů, kteří by tvrdili, že to není a nikdy nebude ekonomické, podobně jako stavba DOL, že to zničí místní jedinečné ekosystémy, bažinné a luční a podobné bláboly a blábolisté... A v každé vesnici, která měla být opuštěna a zatopena by vzniklo minimálně jedno občanské sdružení proti stavbě rybníka.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.11.2021 13:06 Reaguje na Radim Polášek
Zelený by to nepřipustili, takhle devastovat přírodu !
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.11.2021 15:09 Reaguje na Jarek Schindler
Zdravím.Vemte si kolik velkých rybníku se vybudovalo bez techniky ve středověku,kolik postavili v ČSSR soudruzi přehrad za 41 roku.Tíhle hejrupaci od povodní na Moravě v roce 1997 stavějí přehradu na bruntalsku.Končí rok 2021 a nemají dodnes položený ani základní kámen.Ale blíží se výročí VLSR-velké listopadové sametové revoluce tak to zase bude plno frazi,planých plku,kecu a žvástu.Nejlíp nacpat si vatu do uši,aby člověk neposlouchal stale stejné řečičky
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.11.2021 17:21 Reaguje na karel krasensky
Neděláte dobře, když pravdivě popisujete, co se stavělo
v minulosti a co se nebuduje nyní. Nyní budujeme dálnice,
aby přes nás mohla celá EU dopravovat zboží kamióny. No
a taky kolem nich sklady, aby měli kam to zboží skladovat.
Pak taky montovny s nízkou přidanou hodnotou zboží místo
tradiční výroby, kterou jsme vyváželi do celého světa. No
a pak se staví nadnárodní hypermarkety, abychom v nich
kupovali jejich zboží. Zapomněl jsem na kanceláře, které
sice nic neprodukují, pokud nepočítám nadprůměrně placené
ouřady. Taky se staví byty a vily pro ty VIP, ouřady
a ty, kteří jsou ochotni do smrti splácet hypotéky.
Nestaví se nové JE a energetika postavená před 30.léty
komplet dožívá bez adekvátní náhrady. Budoucnost bude
ta, že budeme žít na dluh čím dál víc a budeme se
chvástat, jak může funguje hospodářství i bez práce.
Odpovědět
ig

13.11.2021 18:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Co naděláte, lidi chtějí zboží a chtějí ho hned a to bez hal nejde :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2021 20:16 Reaguje na
Fajn, lidi chtějí zboží, ale proč se má montovat právě u nás. Když jsme vstupovali do EU, byli jsme oblbováni, že během pár let v platech dohoníme Německo. Dneska je situace taková, že platově se nám Němci hodně vzdálil. Je to přesně o tom, co napsal pan Macháček. Vytváříme strašně malou přidanou hodnotu a proto jsou u nás platy strašně nízké. Když se k nám dovezou součástky, my to jenom smontujeme a okamžitě to zahraniční majitel firmy vyveze do světa, největší zisk shrábne on a na nás zbudou akorát drobné. Nebo výroba dřeva. My tady vypěstujeme stromy, ty se pokácejí a velká většina produkce jde okamžitě na vývoz. Tam se z toho vyrobí nábytek, který se doveze k nám a my jej za drahé peníze kupujeme. Není to na hlavu? Jenže jak má tady někdo úspěšně podnikat, když stát firmy zatěžuje velkými daněmi a odvody. K tomu nesmyslně komplikovaná legislativa, kdy úředníci komukoliv doslova házejí klacky pod nohy. Výsledný efekt - budeme pořád budeme montovna, kde budou malé platy.
Odpovědět
ig

14.11.2021 09:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Stát a úřady házejí podnikatelům klacky pod nohy, protože si to tak lidé přejí. Vzpomeňme proč vyhrál Babiš - slíbil, že podusí podnikatele, zaklekne je a uvalí na ně EET a KH, aby bylo proč dávat pokuty... Dokud se tahle nálada společnosti nezmění, není šance.

Co se týká nižšího specifického výkonu ekonomiky oproti Německu, tam je to také zřejmé. Není dost domácích investorů, vstoupili jsme na světový trh chudí a z téhle pozice se těžko hrabe nahoru, abychom mohli zakládat úspěšné firmy, jejichž centrála a zdroj bohatství budou přirozeně poblíž bydliště investora. Tady je jediná možnost, každý po kapitalisticku bojujme sám za sebe, třeba se to za sto nebo dvě stě let změní :-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.11.2021 10:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Zdravím.Jn okolo Frýdku-Místku ti neschopní komunisté postavili šest přehrad.Staré hamry,Olešná.Baška,Žermanice,Těrlice a Morávka.Ale jinak to byli hrozní zločinci,protože nebyly banany.
Odpovědět
ig

14.11.2021 11:30 Reaguje na karel krasensky
A třeba takový Hitler postavil dálnice, poslední z nich, úsek A11 na Štětín ještě existuje v původním stavu. Ale jinak to byl hrozný zločinec, protože pronásledoval Židy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.11.2021 18:38 Reaguje na
Znáte důvod té dálnice? Byla to příprava
na překvapivě rychlý přesun armády a výhodu
nečekaného útoku. Navíc to byla stavba
"hladové zdi" financované tištěním
inflačních marek, aby si získal na svou
stranu nezaměstnané. Přehrady nestavěli
nezaměstnaní, byly určeny k mírovým
účelům a protipovodňovým opatřením. Nějak
vám to přirovnání pokulhává, to musíte
srovnávat politiku a ne stavby. Ty za
své budovatele nemohou, ale i oni mohou
být za některé stavby pochváleni a jiní
kritizováni za to, že nepostavili nic.
To se asi bohužel špatně poslouchá, že se
nic nestavělo potřebného a navíc se ještě
nasekaly dluhy. To nelze kloudně vysvětlit,
že místo těch staveb máme pouze stovky
miliardářů a stát žije z minulosti.
Odpovědět
ig

14.11.2021 19:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Politika byla stejná, socialistická :-) Co se týká minulosti, bydlím v domě postaveném po převratu, pracuju ve firmě založené po převratu, jezdím do práce po dálnici postavené po převratu. Dál ve své omezenosti nedohlédnu :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.11.2021 11:02 Reaguje na
Domy se stavěly za každého režimu,
Firmy se zakládaly též za každého
režimu a cesty taky. Nyní se už
ale nestaví ty finančně náročné
stavby typu elektráren, přehrad
a třeba těch rybníků (přehrad)
z doby Krčína a Netolického. To
je ten hlavní rozdíl, že se žije
z toho, co stavěli jiní a ono na
to bože div se bylo! Nyní není
na nic a pouze se přištipkaří.
Pardon, na ty nové vily s bazény
je, zbytek je na dluh, ale už nezbylo na ty přehrady a JE.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.11.2021 20:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Přesně tak.
Ono taky brzo nebude stavět ani z čeho. Stávající ložiska písku, štěrku, kamene otevřených ještě za komunistů se vyčerpávají, nová po sametu se téměř neotevírají. Stavba kanálu DOL, která by nám zpřístupnila ložiska těchto stavebních materiálů na Balkáně nebo v Polsku, se má odpískat...
Dneska, když stavíte barák, se na něho písek a štěrk draze dováží z velkých vzdáleností a je vůbec problém sehnat tyto materiály v dostatečné kvalitě.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.11.2021 17:31 Reaguje na karel krasensky
Ano, nemají dodnes položený ani základní kámen. Otázkou je, čím to asi bude. Že by nebyla vůle stavět? Nebo do toho spíš házejí vidle skupinky tvrdící, "že přehrady patří minulosti, braňme se velké vodě lépe, šetrněji a levněji"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2021 18:57 Reaguje na Jarek Schindler
Nevybudoval by nic.
My jsme se tak zacyklili nejen v byrokracii, ale hlavně v demorlizaci minimálně poloviny národa. Už si nerozdodneme už asi nic.
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.11.2021 11:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl,že to ale byla strašná totalita 1948-1989.Vždyt ani nebyly WC pro třetí pohlaví.Hrozné
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2021 19:40 Reaguje na karel krasensky
V roce 1947 jsme patřili mezi 10 nejvyspělejších zemí světa, koruna patřila mezi 4 nejkvalitní měny světa (Us dolar, švýc. frank, švédská a česká koruna).
V roce 1989 jsme byli na místě asi 90 - 96 a kačka neměla cenu žádnou, nebyla vůbec směnitelná.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2021 20:28 Reaguje na Jarek Schindler
Se současným stavebním zákonem by několik let obíhal úřady a pak by buď zemřel vyčerpáním, nebo by utekl do Somálska a tam by požádal o politický azyl.
Odpovědět
Pe

Petr

14.11.2021 15:20 Reaguje na Jarek Schindler
To se to za feudalismu stavělo, když lidé byli soukromý majetek.
Pán vlastnil pozemky i stovky až tisíce poddaných, kteří museli pracovat zadarmo, jen za jídlo.
Odpovědět
Pe

Petr

14.11.2021 15:47 Reaguje na Petr
Dnes by takový člověk byl miliardář a postavil by to samozřejmě taky.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.11.2021 10:33
Hladina rybníka byla původně o metr a půl až snad dva metry výš než nyní, a rybník tak byl mnohem větší. Poklesem hladiny se rozdělil na dva rybníky.
Nevděk možná proto, že nejlepší místa na stavby rybníků v jižních Ćechách už využil jeho předchůdce Netolický. Krčín musel stavět rybníky na méně výhodných místech, kde to bylo pracnější a složitější. Právě při stavbě rybníka Svět musel Krčín vyhnat mnoho vesničanů z jejich usedlostí a prosadit stavbu rybníka proti některým třeboňským radním. Kteří mu to nikdy neodpustili. Proto Nevděk. Nebo možná proto, že Svět je hluboký rybník a proto má proti jiným jihočeským rybníkům nízkou výtěžnost kaprů, voda se v něm přes léto méně ohřeje než v mělkých rybnících a kapři tak pomaleji rostou.
Odpovědět
JL

Jaromír Lukavský

14.11.2021 16:38
Rybníkáři nebyli poddaní a nestavěli zadarmo. Byli docela dobře placeni a byli velice drsní. První co se na staveništi nové hráze postavilo byla šibenice. Ale všechno se dělalo ročičkama. J.L. end
Odpovědět
Pe

Petr

14.11.2021 17:13 Reaguje na Jaromír Lukavský
Rybníkáři byli takoví pracovní vedoucí a mistři, dnešní OSVČ. Těch na stavbě nebylo mnoho, já tipuju desítky. Vlastní hrubou práci vykonávali poddaní, z vlastního panství i z panství okolních. Těch bylo na stavbě denně několik stovek, plus další zajíšťovali dopravu materiálu a podobně. Ti pracovali za symbolickou mzdu, která vystačia jen na velmi skromné jídlo.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.11.2021 20:34 Reaguje na Petr
Tak nějak. Ale jestli se nepletu, mezi rybníkáři byli i kvalifikovaní, obdoba dnešních techniků a specialistů na některé odborné práce i obyčejní nájemní barabové, kteří dělali těžkou práci. Lidi na těžkou práci pak doplňovali poddaní toho šlechtického majitele rybníka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist